I ustaše i balisti ubijali po Srbiji

B. Subašić

01. 03. 2014. u 21:30

Posle 70 godina i dalje se rasvetljavaju tajne masovnih egzekucija, od jeseni 1944. do oslobođenja 1945. Vojnici NDH, koji su s nacistima opsedali Staljingrad, i muslimani i Albanci iz SS Handžar divizije promenili uniforme u partizanske

KOMUNISTIČKI zločini doslovno su izbili iz zemlje na Brdu mira iznad Gornjeg Milanovca 70 godina pošto je Ozna tu ubila bez suđenja nekoliko stotina ljudi. Kosti žrtava su otkrivene jer su se osušili borovi posađeni povrh grobnice da bi je sakrili. Grobovi onih koje je Ozna proglasila narodnim neprijateljima i ubila sistematski su uništavani po naredbi Aleksandra Rankovića od 18. maja 1945. godine.

Narodnooslobodilački odbori treba da učine sve što je potrebno da odmah uklone (sravne sa zemljom) sva groblja kao i pojedinačne grobove okupatora i domaćih izdajnika i da se na taj način izbrišu svi tragovi o njima, ostalo je zapisano.

Žrtve su pobijene na osnovu Uredbe o vojnim sudovima, koju je izdao Titov Vrhovni štab u maju 1944, a njome je propisano da za presudu, uključujući i smrtnu, nisu obavezni dokazi: "Kod ustanovljenja istine o delu i krivnji optuženog sud nije formalno vezan ni za kakva dokazna sredstva, već donosi svoju odluku po slobodnoj oceni". Zahvaljujući ovom "pravnom aktu", Ozna je u Srbiji ubila 55.000 ljudi, čija su imena i prezimena do danas otkrivena. Taj broj nije konačan jer su naređenja i arhive Ozne uništavane. Procene broja žrtava u komunističkim "divljim čišćenjima" kreću se i do 100.000 ubijenih.

Istoričari pretpostavljaju da su egzekutori u Gornjem Milanovcu mogli da budu isti oni iz Jugoslovenske brigade koji su ubijali u čačanskom kraju. Reč je o jedinici sastavljenoj od bivših ustaša, učesnika opsade Staljingrada, kojima je komandovao potpukovnik Marko Mesić. On je bio komandant svih hrvatskih trupa tokom nemačke opsade Staljingrada i za iskazanu "hrabrost u borbi protiv boljševika", postao je "veliki oficir hrvatskog gvozdenog lista" i odlikovan je nemačkim Gvozdenim krstom.

A posle zarobljavanja postali Jugoslovenska brigada

- Jugoslovenska brigada bila je sastavljena od ljudi iz 369. ojačanog hrvatskog puka, formiranog u NDH, koji je 1941. otišao na Istočni front. Puk je uništen kod Staljingrada januara 1943, a od preživelih zarobljenika i boraca iz drugih hrvatskih jedinica, početkom 1944. formirana je Jugoslovenska brigada i u jesen iste godine upućena u Jugoslaviju - navodi dr Nikolić.

Najveći problem za osvajanje vlasti u Srbiji za Broza je bila činjenica da u njoj praktično nije bilo partizana ni ozbiljne podrške komunistima. Zato nije mogao da napravi lokalnu Oznu kakva je stvorena u Hrvatskoj i BiH, koja je i "pročistila" unutrašnje neprijatelje, isključivo među Srbima.

Prema izjavi Dušana Bilandžića, na sednici Politbiroa Komunističke partije deset dana po zauzimanju Beograda Broz je rekao: "Mi se u Srbiji moramo ponašati kao u zemlji koju smo okupirali". U atmosferi strahovlade komunističke vođe nisu se obuzdavale u javnim istupima, pa je Milovan Đilas izjavio da "Srbiji nije dovoljno pušteno krvi".

Ozna streljala u Vojnotehničkom zavodu u Kragujevcu

Za osvajanje Srbije Titu je bila neophodna pomoć Crvene armije, iza čijih tenkova su išle presvučene Mesićeve ustaše, pravcem preko Zaječara prema Pomoravlju. Taj put oivičen je masovnim grobnicama koje su tek nedavno otkrivene. I partizanima i oznašima koji su stigli iz Bosne da "disciplinuju" Srbiju bilo je mnoštvo bivših ustaša, domobrana i muslimanskih nacista. Po teroru u srcu Šumadije, Kragujevcu i okolini, istakla se Šesta bosanska brigada 17. udarne divizije.

- Ova jedinica je, zbog svog sastava, bila poznata pod imenom Muslimanska brigada. Dve trećine njenog sastava činili su muslimani iz BiH, većim delom bivše ustaše, ali bilo je i pripadnika 13. SS Handžar divizije, među kojima i 93 Albanca sa Kosmeta. Jedinicom je komandovao Hrvat, ili pokatoličeni Srbin Savo Trikić. Oni su izveli neviđene zločine u Šumadiji - navodi istoričar Miloslav Samardžić.

Komunisti, bivše ustaše i esesovci harali su Šumadijom od oktobra do decembra 1944. kad je palo najviše žrtava "revolucionarnog terora". Mladiće koje nisu ubili, silom su mobilisali.

- Po dolasku u Šumadiju, 6. muslimanska brigada je imala 500 vojnika - muslimana i Albanaca, a onda je u njen sastav mobilisano 2.500 maloletnih Srba. Mesec dana kasnije, posle sudara sa elitnim nemačkim trupama kod Bijeljine, brigada je rasformirana zbog prevelikih gubitaka. Izginuli su ili ranjeni gotovo svi srpski dečaci, a nije poginuo nijedan Albanac - naglašava Samardžić.

Marko Mesić komandovao najpre ustašama a posle partizanima

U Beograd su prvi stigli oznaši iz Šeste ličke, a među njima i major Milan Trešnjić, koji je mnogo godina kasnije priznao da je oko 10.000 Beograđana pobijeno bez razloga. Samo u kvartu kojim je on komandovao ubijeno je 800 civila, a Beograd je imao 16 kvartova. Ranković je otvoreno zamerao hrvatskoj Ozni, nad kojom nije imao ingerencije, jer su je vodili lično Tito i Stevo Krajačić što je u Zagrebu bilo samo 200 streljanih, manje nego u jednom beogradskom kvartu.

Prema svedočenju Marka Milunovića, posle "oslobođenja" Beograda duž pruge od Mladenovca pa sve do prestonice bili su izloženi uglavnom goli leševi "narodnih neprijatelja".

JEDINA KAZNA SMRTNA

ZA razliku od Hrvatske i Slovenije, Srbija se još nije suočila sa istinom o neverovatnim zločinima Ozne, jer su njeni naslednici i danas moćni i povezani u "bratsvo u krvi", kažu istoričari.

- Odmah po okončanju ratnih dejstava, Ozna se bacila u lov na unutrašnje neprijatelje, odnosno na suzbijanje svakog opozicionog rada ili javnog ispoljavanja nezadovoljstva novim političkim poretkom. Namera da Ozna bude "sila iznad zakona" ogledala se i u tome što je za svakog uhapšenog kad je predavan vojnom sudu tražena smrtna kazna. Kad to ne bi bilo prihvaćeno, usledili bi žestoki protesti i ulagani napori da se zahtev Ozne realizuje - navodi istoričar dr Kosta Nikolić.

ŠEFOVI BEOGRADSKE OZNE

ZA srpsku prestonicu nije bila planirana klasična šema izgradnje Ozne. Odeljenje u Beogradu je bilo autonomno i direktno je za svoj rad odgovaralo Aleksandru Rankoviću, odnosno Titu. Za prvog šefa Ozne za Beograd krajam oktobra 1944. bio je imenovan Slobodan Penezić Krcun, koji je na toj funkciji ostao veoma kratko, a za naslednika je izabrao je Miloša Minića. Ovaj je ubrzo postao republički javni tužilac, pa je Ozna praktično vladala i pravosuđem. Sledeći šef Ozne za Beograd bio je Veljko Mićunović, koji je ubrzo imenovan za načelnika crnogorske Ozne, a na njegovo mesto došao je po okrutnosti čuveni Jovo Kapičić.


BIZARNE GREŠKE

KADROVI Ozne iz BiH, Hrvatske i Crne Gore najčešće nikada nisu bili ni u Srbiji, a kamoli u Beogradu, pa je dolazilo do bizarnih grešaka, kada bi promašili ulicu ili adresu i hapsili ili ubijali pogrešne ljude. - Bilo je slučajeva da se greškom strelja lice sa istim imenom i prezimenom, a onda se u izveštaju kaže "nema veze, i on je bio neprijatelj današnjice" - kaže istoričar dr Srđan Cvetković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Bezposlen

01.03.2014. 23:50

@Усуд - Danas to isto rade samo na drugi način razni plaćenici NVO i političari i dalje ubijaju Srbe i Srbiju

karlo

01.03.2014. 22:01

Niko ne pominje srpske ranjenike, inace pripadnike NOVJ-a negdje oko 3000 koji su ostali nakon oslobodjenja '45 u Zagrebu na lijecenju, a potom se nikada vise nisu vratili svojim kucama!

Flex

01.03.2014. 22:17

Ja kada sam trebao da ovo znam mene su ucili kao je Tito pojeo svinsku glavu i boleo ga stomak Sramota je za Srbiju da svoju istorijsku proslost saznaje iz dnevnih novina i da mi sad neko otvara oci kosu bili Hrvati Ja mogu da ih mrzim ali oni napravise drzavu bez Srba A ja zivim u drzavi u kojoj se vice ovo jeTurska

dule

01.03.2014. 22:26

Ne verujem da na svetu postoje vece kukavice od Hrvata. Prvo su ratovali kao ustase sa Nemcima, posle su menjali uniformu u partizansku i ratovali protiv Nemaca. Kukavicki narod bez obraza, njihov vodja poglavnik Ante Pavelic prvi je zbrisao kad je bilo gusto, a ostatak ustasa htelo da se preda saveznicima, protiv kojih su prethodno ratovali. Mene kao Srbina je sramota njihove istorije

Zoran

02.03.2014. 02:43

@dule - Gresis dragi moj Dule. Oni su prvo ratovali zajedno sa Nemcima a posle su promenili uniforme i ratovali za Nemce sa komunistima protiv neduznog Srpskog naroda. To je na zalost nasa sudbina i nasa tuzna istina. I posle toliko srpskih stratista i toliko pobijenih neduznih Srba ni toliko Djilasu srpske krvi nije bilo dovoljno.

Zoran

01.03.2014. 22:27

Hocemo li jos onu, zivelo bratstvo i jedinstvo. Vidite kakva su nam nametnuta braca i kakvo nam je bilo bratstvo i jedinstvo a neki nasi sto su se pobratimili sa bracom po jedinstvu jos uvek i danas imaju toliko prasine u ocima da ne vide ni do nosa a kamo li dalje. Nama odnosno nasim sto su se pobratili jos uvek smeta Srpska himna i najradje bi pevali onu btarsku sto su je srcem prihvatili. Da mi je znati sta su pevali dok su streljali neduzni Srpski narod. Ciju li su himnu pevali.

nedjo

02.03.2014. 08:53

@Zoran - Srbi su bili jedini za Bratstvo i Jedinstvo!Bili su jedini da se ocuva Jugoslavija.Svi ostali su bili uvek protiv bratstva.Po vama ,ko nam je kriv...

zoks

02.03.2014. 13:33

@Zoran - nedjo,upravo tako!Imamo mi danas tih ostataka bratstvo-jedinstvenickih po Srbiji koliko volis!Opet bi nam oni silom,ubijanje ako treba,naturali bratstvo i jedinstvo!I ne bi ih stid bilo ni malo!

dobrivoje

01.03.2014. 23:24

nemogu da razumem srpske komuniste ,oni su bili veći krvnici svom narodu od bilo koga.A rankoviću pola beograda na sahrani.

ostap

01.03.2014. 23:24

@ - Mnogo je proizvoljnosti u tekstu! Otac je celog zivota bio antikomunista i savremenik tog vremena rodjen 1915.mnogo mi je pricao ali ovo je bar za 60 odsto preterivanje.

Војин С. Костић

01.03.2014. 23:48

Није јасно како је оформљен Југословенски добровољачки одред са М.Месићем,усташ-ким крвником на Стаљинграду и његовом црном легијом која се истицала по суровости. Неки кажу да је на инсистирање Броза ова усташка легија прикључена ослобођеним офи-цирима Краљевине Југославије и као такава дошла у Београд.Неки су касније били и стражари на Г.Отоку.Хоћемо ли се икада у Србији освестити ко је био Броз јер без тога не-ма нам спаса.

Vožd

02.03.2014. 01:09

@Војин С. Костић - Pa to je Brozova klapa iz I svetskog rata. Morao je bravar da im da posao i posle II rata. Moralo je od nečeg da se živi.

Snouden

02.03.2014. 01:31

@Војин С. Костић - Oformio ih je proslavljeni marsal Zukov, licno i personalno.

Real McCoy

19.05.2015. 17:53

@Војин С. Костић - Niti je Mesić bio ustaša, niti je na Staljingradu bila Crna legija. Niti je bio nekakav krvnik; bio je artiljerijski oficir u 369. pukovniji na istočnom frontu. Pročitaj malo knjiga pre nego što kreneš da prosipaš pamet.

crvena revolucija

02.03.2014. 01:56

Ovo je samo detalj jednog promasaja bez presedana u istoriji srpskog naroda.Na zalost o ovome se pise kampanjski i kao o kakvom kuriozitetu. A radi se o nauku za sve potonje generacije.

Побјешњели Максо

02.03.2014. 03:42

Не знам да ли на овај текст да дам минус или плус. Страшно је шта су радили ознаши по Србији и Београду а још је страшније што је на сахрани оног злочинца Капичића било толико света и поштовалаца лика и дела истог. То је оно што ме плаши. Духови 6-те личке као и њених истакнутих, заведених припадника још слободно вршљају мојим родним градом. Београде и Србијо, мућни својом главом и отрезни се већ једном од комунистичког алкохола.

zoks

02.03.2014. 13:27

@Побјешњели Максо - Nas se narod ne pita zasto je u Drugom svetskom ratu doslo do tolikog nejedinstva,iako su se partizani i komunjare pojavile u srpskom narodu u veoma malom brojutek 1943.godine,ali dovoljnom da unesu razdor medju nama,u odnosu na Prvi rat gde smo svi bili jedinstveni!Jedini i pravi razlog je komunizam!

građanin

02.03.2014. 05:23

Милослав Самарџић историчар?Да то није онај из ''Погледа''?

BULDOZER

02.03.2014. 06:48

Sram da vas bude!!! Svom snagom se pokusava izbrisati istorija i memorija ljudi koji su se borili protiv okupatora nekadasnje Jugoslavije!!! Kralj je pobjegao kad je bilo najgusce, ZAPAMTITE TO!!! A kraljevi cetnici su harali Srbijom i Bosnom bez da se zna ko pije a ko placa!!! Draza mozda jeste bio oficir i imao visok standard, ali nije znao da kontrolise manijake pod svojom kontrolom!! Moja djeca ce uvijek znati cija krv je oslobodila Jugoslaviju i ako je vise NEMA!!

zoks

02.03.2014. 06:51

Narode,ja vam kazem da je stric Stjepana Mesica bio u napadu na Staljingrad!A Rusi kad su ih zarobili,hrvate,ovi govorili kako su "morali"jer ih je Hitler bio primorao!Naivni Rusi zbog jezika,srpskog,kojim su hrvati govorili i obracali im se,poverovali i oprostili im!A ustase ce i sada morati da daju vojsku amerikanosima da bi ratovali za njih!Oni misle da su im amerikanosi pomogli pri izlasku iz Jugoslavije da je to dzabe!Nema dzabe !

Mila Misalovic

02.03.2014. 07:18

Da li ce biti ispitano sreljanje 3 000 Nedicevih zandara? Sa njima se Kocha Popovich dogovorio da ce dobiti aboliciju posle rata ako u oktobru 1944. godine udare na Nemce iz Beograda na polozajima ispod Avale, sto su oni i ucinili. PREZIVELA SU SAMO TROJICA. Jedan od prezivelih bio je zeleznicar posle rata i ovo ispricao.

Milutin

02.03.2014. 07:55

И Мехмед Филиповић је био командант бојне до децембра 1945. и променио знак на капи, па као партизански командант поново убијао србе у свероисточној Босни. Касније је постао први командант Сарајева!

Бобан

02.03.2014. 07:56

То треба да нам је увек на уму и тако треба учити будуће генерације. Поготово сада када нам поново потурају Југословенство и ЕУ. Та ЕУ ће бити гробница многих народа а надам се не и српскога.

Tomo

02.03.2014. 08:10

Užasno da to tek sada saznajemo. A još užasnije da to tek sada saznajemo i da se to krilo. Vreme je da se zapitamo od koga se to krilo i šta smo mi po tom pitanju preduzeli. I još im dali penzije da uživaju.

из главе

02.03.2014. 08:16

да је tito за ово сазнао све би их сам уништио, али је био уморан од пута у vatikan и гомиле домаћих задатака које је добио

Djoka

02.03.2014. 08:32

Sad najednom su krenuli ti tekstovi koji nemaju ni istorijsku podlogu, niti se navode izvori, niti se konsutlutju neki poznati i priznati istoričari, tekstovi su tendenciozni i pitanje je koliko imaju dodira sa istinom. Zna se da su Rusi streljali i nemačke i ustaške i bilo koje zarobljenike koji bi im pali šaka, a borili su se protiv njih, kako to da su ti Hrvati preživeli, pa zatim zarobljeni i još ko, Rusi od njih formirali jugoslovensku brigadu, kakve gluposti.

zoks

02.03.2014. 13:23

@Djoka - Djoko,pojma ti nemas o cemu pricas!Ti se cudis kako su Hrvati preziveli?S obzirom na njihovu revrtljivost zasto se pitas kako su preziveli?Pa jednostavno su skinuli fasisticka obelezja sa uniformi i postavili saveznicka!I u cemu je problem?To sto su Rusi bili naivni je druga stvar!

Real McCoy

19.05.2015. 17:44

@Djoka - Možeš Djoko da ne veruješ, ali Crvena armija je zarobila dovoljno Hrvata i muslimana da od njih formira Jugoslovensku brigadu, koja je radila po PS kraljevske vojske; fotografija vojnika sa šajkačama je iz te brigade. Vojnici iz NDH na istočnom frontu služili su i u Lakom prevoznom zdrugu kod Italijana; fotografija vojnika u italijanskim uniformama je iz te jedinice. Uzgred, to nisu bile ustaše, tako da nije tačna tvrdnja da je Marko Mesić komandovao ustašama; te jedinice su bile 'domobranske'.

BBBB

02.03.2014. 08:36

Ni jedan se od tih jadnika nije se vratio ziv iz Stanjingrada mozda nekoliko 1951 kad je u Sibiru raspusten radni logor gdje su bili Njemacki i ostali vojnici koji su tamo prisilno radili.Ako su tih par ubijali po dolasku 1951 u Srbiju Srbe onda je ovaj izvjestaj gore tacan

Srdjan

02.03.2014. 08:49

Dobro je da se ovakvi Clanci iznose u Javnost jer ima puno mladih koji ovo ne znaju a neke stvari su cak i nama starijima nepoznate jer se sve guralo pod tepih u ime "Bratstva i Jedinstva"..----Ne zaboravi i ne oprosti----

Srpčići

02.03.2014. 09:53

Po Srbiji je ubijao Srbe ko je stig'o ! "Srećom" mi preostali Srbi imamo veoma plitko pamćenje pa zato i ne hajemo puno za to a oni koji to pamte i pominju proglašavaju za nacionaliste ! Zato u Srbiji manjine proglašavaju ugroženim iako imaju veća prava od većine(u izumiranju) .Zato smo sve više Srpčići a ne Srbi ! Izgleda da su ovi pobili sve što je vredelo !?

zoks

02.03.2014. 13:19

@Srpčići - Koliko su komunjare pobile valjanih Srba vidi se samo iz podatka da je u Beogradu ubijeno 167 Srba!Pametnom dovoljno!

neko i niko

02.03.2014. 10:04

Ima i vecih a to su siptari,1683 su izginuli 200.000hiljada turaka a ni jedan siptar izdali ih na Beckom pohodu,eto zasto ima vise siptara od Srba uvek kada bi zagustilo oni su bezali a mi budale uvek ginuli za drugog!a za copavog ne zelim nista da pricam,evo kazu nam istoricari moje bi bilo suvise

Istina

02.03.2014. 11:15

Besmislica, cim vidim da se ovde pominje ime istoricara Samardzica koji uvek ovde velica domace izdajnike a pljuje na one sto su ginuli za slobodu zemlje sve je jasno.....gde su bili svih ovih godina ti silni istoricari , danas sve znaju a pre 20, 30 g. nije ih bilo nigde, i ovo je samo bacanje kosti da se Srbi zavade....

zoks

02.03.2014. 13:18

@Istina - Istina,pitas gde su bili ranije?Pa prijatelju od komunjara se nije mogla istina cuti!A sada hvala Bogu komunjara nema da mogu da strahom i silom drze narodu usta zapusena!Dosta je bilo!Sa komunizmom treba napokon rascistiti!Nema nikakve zavade medju Srbima,jer znamo da ni jedan Srbin nije hteo komunizam posle Drugog rata!A da su komunjare bile u pravu posle Drugog rata pustili i da se cuje i druga strana!Preskupu cenu je Srbin platio laznim bratstvom i jedinstvom!

маринко

02.03.2014. 14:00

@Istina - Пре 20 или 30 година владали су ти што су убијали Србе од 1944. до 1947.године! Шта мислиш да би они дозволили да их неко разоткрије и оптужи за злодела која су починили?Многа деца такозваних "класних непријатеља" су умрла од глади гола и боса а родитеље им побили црвени ослободиоци!Вшие Срба су убили партизани у Србији него немци!

radovan osmi

02.03.2014. 14:47

@Istina - Samardzic uopste nije istoricar! On je studirao prava ili ekonomiju, nisam siguran. Secam ga se iz studentskog doma u Kragujevcu. Na kragujevackom univerzitetu ni ne postoji odsek za istoriju. A da pise samo o cetnicima i da ih velica to je tacno.

Tom

02.03.2014. 12:20

Zamagljivanjem istorije ne može se sakriti istina da u Srbiji nije bilo puno antifašista i da se rehabilituju četnici. Ja sam zbog njih rastao kao siroče bez oca jer su ga ubili sa tornja crkve (???)!!!!

Побјешњели Максо

02.03.2014. 22:21

Што се тиче братства и јединства које и даље живи у Беграду и Србији довољан доказ су називи улица по градовима: загребачка, ријечка, љубљанска, краља томислава, итд. Докле год се са овим не расчисти нема нама бољитка, и даље ће се стварати квази југославије а југоносталгичари ће уживати на хрватском приморју.

Spiridon S.

03.03.2014. 00:32

Argument kako neko nije "istoricar" ili "priznat i cenjen istoricar"..,ne govori nista u korist demantovanja tvrdnji iz gore navedenog teksta..Indicije o zlocinackom delu kaplara -marsala Joze su vise nego indikativne..Skoro sam slucao interviju na sarajevskoj televiziji Face iz 2010 sa velikim krvnikom i dzelatom pokojnim J.Kapicicem..u kojem je doticni izneo tolike pogrde i bljuvotine na racun srba i srbije da ozbiljno mislim da mu je sam davo sedeo na ramenu..

Real McCoy

19.05.2015. 17:48

@Davor - Jugoslovenska brigada u SSSR, na obuci. Jedinica je bila organizovana kao jedinica Vojske Kraljevine Jugoslavije, iako je bila pod komandom Crvene armije i sa Kraljevinom nije imala nikakve veze. Čak su im Rusi i uniforme sašili po tom modelu. Pravilo službe je bilo iz stare kraljevske vojske, činovi, itd. A ljudstvo - zarobljeni pripadnici vojske NDH, i to dobrovoljci!

Borko

19.05.2015. 17:26

Nisu vojnici NDH ni sa kakvim nacistima opsedali Staljingrad, već sa Nemcima. Zašto uporno izbegavate da pomenete Nemce i Nemačku? Zašto prekrajate istoriju u članku koji upravo pokušava da rasvetli neke istorijske događaje? Nemačka je napala i okupirala Jugoslaviju, a ne neki bezlični, anacionalni "nacisti".

mpanovic

24.12.2016. 21:23

mi u drugoj endehaziji isto imamo problema s historijskim revizionizmom u sluzbi pljacke narodnih soldad i kapitalisticke hiperexploatacije, i to izgleda ko da su svi ti "doktori" isli na isti tecaj, zamjenis cetnicko za ustasko prezime, ime grada iz srbije u endehaziju, mrtve cetnike za mrtve ustase, dalje je logika i stil isti, takve ko mesic nije tribalo uzimat u vojsku posla ga staljin il ne, tip je poce ko habsburski oficir i posli toga polozio bar 8 zakletvi, bio je cak i na golom otoku ko