Selaković: Promena Ustava pre ulaska Srbije u EU

Tanjug

20. 03. 2013. u 11:21

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da Srbija za sada ostaje na postojećim rešenjima koja su predviđena Ustavom, ali da se izmene najvišeg pravnog akta očekuju pre ulaska u EU

BEOGRAD – Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je danas da Srbija za sada ostaje na postojećim rešenjima koja su predviđena Ustavom, ali da se izmene najvišeg pravnog akta u svakom slučaju očekuju pre ulaska u EU.

"U Srbiji smo skloni da neka postojeća zakonska rešenja kritikujemo iako ih nismo ni primenili do kraja niti do kraja ispoštovali. Hajde da vidimo kako može u ovim okvirima da se uradi ono što može da se uradi, a kada to dođe na dnevni red (promena Ustava) pred Srbiju onda ćemo se pripremiti za taj korak", rekao je Selaković i dodao se to svakako očekuje pre ulaska Srbije u EU.

Selaković je poručio danas da će nova Strategija za reformu pravosuđa biti most za prevazilaženje jaza između neuspelih reformi iz 2009. godine kojima je narušena nezavisnost pravosuđa i ideala kome težimo, a to je odgovorno, uspešno, efikasno i kvalitetno pravosuđe.

"Naš cilj je izgradnja nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa u kome se postupa stručno, odgovorno, kvalitetno i efikasno i koje zaslužuje poverenje građana i koje im pravdu čini dostupnom i dostižnom", rekao je Selaković otvarajući javnu raspravu o Radnoj verziji Nacionalne strategije za reformu pravosuđa.

Selaković je istakao da najveći izazov na tom putu nije dostizanje pet navedenih ključnih principa, već postizanje idealne ravnoteže među njima. Jaz između teškog zatečenog stanja pravosuđa narušenog , kako je naveo, neuspelim reformama iz 2009. i ideala kome se teži može se premostiti upravo Strategijom kojom se kreiraju reformski procesi u petogodišnjem periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Saša

20.03.2013. 12:18

Još i da promenimo narod i istoriju, državu da svedemo na beogradski pašaluk i eto nas u EU raju. A da ipak uradimo nešto jednostavnije, da promenimo nesposobne ljude na vlasti?

Branko

20.03.2013. 15:51

Normalno, sve ono što se ne uklapa u "pravila igre i lepog ponašanja u EU" mora da se promeni. Tako je bilo kod onih koji su već u EU, tako će biti sa SRB i ostalim zemljama koje tamo žele da dođu.

Jabre

20.03.2013. 15:53

Ovi češće menjaju ustave nego ministre, zašto će menjati ustav ? Neke zemlje ga vekovima ne menjaju samo usvajaju nove zakone ili neke stavljaju van upotrebe. Cilj je verovatno da se omogući priznavanje okupacije

čiča

21.03.2013. 14:07

Da li bi ovaj demokratski izabrani ministar pitao narod šta misli o ulasku u EUrupu,ili ga kao i njegove šefove to ne zanima sad kad su na vlasti. Sva je sreća pa se vi nećete pitati da li ćemo u tu nacističku tvorvinu