PRAVILNIK o utvrđivanju registarskih područja koji u subotu stupa na snagu promeniće tablice na vozilima mnogih građana Srbije. Osam gradova - Aranđelovac, Vršac, Gornji Milanovac, Loznica, Paraćin, Priboj, Ruma i Trstenik izgubiće slovne oznake na registracijama, dok će prvi put znak "PP" na svoje tablice okačiti meštani Prijepolja. Oznaka za Đakovicu, latinično slovo "Đ", biće zamenjeno znakom "ĐA".
Novi propis teži ukrupnjavanju opština, koje čine jedno registarsko područje. Razlog nove organizacije leži u racionalizaciji i efikasnijem radu policije. Prema novoj šemi, registarska područja organizovana su na teritorijama policijskih uprava, koje inače izdaju tablice za vozila.
Prema novom slovu propisa, Aranđelovac će biti "pripojen" Kragujevcu, Vršac sa Belom Crkvom i Plandištem Pančevu, a opštine Podrinjskog okruga svoje "sedište" iz Loznice sele u Šabac. Stanovnici Gornjeg Milanovca na vozilima ubuduće će nositi oznaku Čačka, kao što će i Paraćinci "pripasti" Jagodini, a Trstenik području Kruševca. Oznaka za Rumu se ukida, a vozila registrovana u Inđiji, Irigu, Pećincima i Staroj Pazovi poneće oznaku Sremske Mitrovice. Novinu predstavlja simbol PP, registarska oznaka za Prijepolje, koju će nositi i vozila iz Priboja i Nove Varoši. Oznake vozila sa Kosova, osim novine za Đakovicu, neće se menjati.
Promena tablica, po svemu sudeći, odvijaće se sukcesivno, a vlasnici automobila nove oznake će dobiti prilikom prve sledeće registracije. Ovaj model zamene pokazao se kao uspešan tokom prethodne promene tablica 1998. godine. Table sa petokrakom zvezdom zamenjene su tada novim sa zastavom SRJ, koje se i danas koriste. Nove oznake dobili su gradovi koji su promenili naziv - Užice, Jagodina, Podgorica... Vozačima su tada, uz uobičajene troškove tehničkog pregleda i registracije, platili i troškove izrade tablica za vozila.
Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, ističe da prestrojavanje među registracionim područjima u Srbiji ima samo administrativni značaj.


PROMENE
ZAKON o bezbednosti u saobraćaju koji na usvajanje čeka već skoro dve godine predviđa donošenje više pravilnika, koji će, između ostalog, regulisati i registracione oznake. Prema zakonskom predlogu, oko 1,5 miliona vozila u Srbiji dobiće nove tablice. Dimenzije novih oznaka biće u skladu sa propisima EU. Predviđena dužina tabli je 520, i širina od 120 centimetara. Uz to, predlog je da na njima bude kombinacija slova i brojki. Uz promenu fonta, novi propis doneće i grb Srbije umesto zastave SRJ, kao i slovne oznake na početku i na kraju table.