Srbljanović kriva za klevetu

J. J.

28. 12. 2003. u 20:01

0

BILJANA Srbljanović poznati dramski pisac, počinila je krivično delo klevete iz čl. 92, st. 2. KZ RS, kojim je oštetila reditelja Emira Kusturicu. Ovo je sudski epilog po privatnoj tužbi poznatog reditelja, koju je Opštinski sud u Beogradu doneo 11. decembra. Privatnu krivičnu tužbu Emir Kusturica, preko advokatske kancelarije Tapušković, podneo je protiv dramske književnice Biljane Srbljanović, 20. marta 2001. reagujući na tekst Srbljanovićeve “Hvala lepo”, objavljen u nedeljniku “Vreme” (8. marta 2001).
Srbljanovićeva je, prema obrazloženju pravnih zastupnika Kusturice, “iznela neistine o privatnom tužiocu koje škode njegovoj časti i ugledu, tako što je u pomenutom tekstu, napisala i sledeće: “A u međuvremenu učiteljice su se opametile, pa sada decu uče životnom znanju da, ako uvek ne žele ostati na margini, nezapaženi, neprihvaćeni, nerespektovani, moraju dosledno naučiti da nameću sebe, da se javno nekritički sagledavaju, da govore i o svojim najboljim osobinama, kao da su čisto blago. Tako Šešelj tvrdi da je njegov trbuh sav od mišića, i time uči svoja četiri sina kako da besramno lažu, tako Filaret tvrdi da se kaje i time poručuje pastvi da su naivne budale. TAKO KUSTURICA TVRDI DA GA MILOŠEVIĆ NIJE FINANSIRAO I TIME PORUČUJE JAVNOSTI DA SE NEMORAL ISPLATI”.
U ovom procesu saslušani su i iskaze su dali i Emir Kusturica i Biljana Srbljanović i na osnovu izvedenih dokaza sud je Srbljanovićevu oglasio krivom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije