Privrednici lakše do dozvola: Nova digitalna platforma eDozvola - na jednom mestu 100 procedura

Tanjug

11. 12. 2019. u 12:01

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije najavila je pokretanje nove digitalne platforme - eDozvola, za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti za privredu

Привредници лакше до дозвола: Нова дигитална платформа еДозвола - на једном месту 100 процедура

TANJUG/ MILICA NIKOLIC

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije najavila je danas pokretanje nove digitalne platforme - eDozvola, za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti za privredu.

Zahvaljujući novoj digitalnoj platformi, u prvoj fazi, biće digitalizovano 100 procedura, 30 u prvoj polovini 2020. godine, a ostalih 70, do kraja sledeće godine što će i privredi i državi doneti velike uštede u vremenu i novcu, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Osim toga, ono što je za privredu i državu veoma važno jeste da će nova platforma servisa eDozvola u budućnosti objediniti postojeće servise i prerasti u sveobuhvatnu platformu za izdavanje elektronskih rešenja.

"Država će zahvaljujući novoj platformi imati mogućnost digitalizovanja različitih administrativnih procedura i u budućnosti. Za privredu danas, najčešće, svaki administrativni postupak podrazumeva odlazak od šaltera do šaltera", objašnjavaju nadležni.

Pojedini postupci delimično su digitalizovani i mogu se odraditi on-lajn preko digitalnih servisa, dok se pojedine faze, kao što su podnošenje zahteva, plaćanje ili odlazak po rešenje, obavljaju i dalje dolaskom na šalter.

Nova platforma omogućiće, kažu, da ceo proces dobijanja rešenja bude digitalizovan u potpunosti, i za korisnika i za instituciju koja određeno rešenje izdaje.

Nova platforma omogućiće elektronsko podnošenje zahteva, elektronsko plaćanje i korišćenje elektronskog potpisa, dok će organi nadležni za određeni postupak imati elektronski pristup podacima po službenoj dužnosti.

"Zahvaljujući najsavremenijem softverskom rešenju za upravljanje poslovnim procesima, koje obezbeđuje Kancelarija za IT i eUpravu, pribavljanje podataka i provera uslova će se obavljati automatski, razmenom podataka sa zvaničnim registrima, što dovodi i do značajnog skraćivanja rokova".

Sve strane imaće mogućnost praćenja statusa celog procesa, što uz definisane rokove, smanjuje potencijalnu neizvesnost u svim fazama postupka, dodaje se u saopštenju.

Rezultat postupka će biti izdavanje elektronskog rešenja, koje će istovremeno trajno biti dostupno u elektronskom obliku korisniku i nadležnim državnim organima.

"Što više postupaka bude uključeno u servis, izrada novih usluga će biti kvalitetnija i brža, zbog formiranja novih registara i automatskog preuzimanja podataka".

Cilj trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Srbije, a uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu, jeste smanjenje administrativnog opterećenja za privredu.

Ovim se kažu, pojednostavljuje 1.750 administrativnih postupaka - licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućava elektronsko izdavanje 100 dozvola i uklanjaju propisi koji u praksi negativno utiču na razvoj konkurencije.

Očekuje se, dodaju, da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije