Dr Branko Rakić: Nisam optimista da će Veseljija i Tačija stići zaslužena kazna

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

28. 06. 2020. u 09:00

Др Бранко Ракић: Нисам оптимиста да ће Весељија и Тачија стићи заслужена казна

Foto: Ministarstvo odbrane

Radi se o institucijama koje imaju iste pokrovitelje kao i MKSJ. Jasno je da je EU htela da spreči sastanak na inicijativu Grenela
ISKUSTVO sa suđenjima pred Haškim tribunalom pripadnicima OVK, izvršiocima zločina protiv srpskog naroda, drugih nealbanaca i neposlušnih pripadnika albanskog naroda, kao što su Fatmir Ljimaj, Isak Musliju i Ramuš Haradinaj, kao i epilozi sudskih procesa pred istim tim sudom prema pripadnicima oružanih formacija iz drugih naroda čije su žrtve bili Srbi, te suđenja takvim osobama pred nacionalnim sudovima i odbijanja zahteva za ekstradiciju iz nekih zapadnih zemalja (Francuska, Švajcarska), ne daju mnogo osnova za optimizam u slučaju optužnica protiv Tačija i Veseljija. Mislim, ipak, da će do potvrde optužnica doći, jer bi drukčiji ishod predstavljao ozbiljno omalovažavanje Tužilaštva.

Ovako, u razgovoru za "Novosti", predlog optužnice Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine OVK na Kosovu i Metohiji protiv albanskih lidera, komentariše profesor beogradskog Pravnog fakulteta dr Branko Rakić. On napominje da, ipak, nema mnogo optimizma u pogledu konačnog ishoda celokupnog procesa.

- Ne treba biti ni potpuni pesimista. Vremena se menjaju, međunarodna situacija se menja, a istina je na našoj strani. Samo, nisam siguran da treba da imamo posebnih očekivanja baš prema institucijama o kojima je u ovom slučaju reč - napominje prof. Rakić. - Radi se o institucijama koje imaju u značajnoj meri iste pokrovitelje koje je imao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pa se čak i personalni sastav zaposlenih u nemaloj meri poklapa.

o Kako tumačite obelodanjivanje te optužnice u ovom trenutku, kao vrstu pritiska na kosovske vlasti, ili pokušaj Tužilaštva, kako su naveli, da spreči opstrukciju koju konstantno sprovode Tači i ostali?

"ŽUTA KUĆA" o ŠTA uopšte možemo očekivati od Specijalnog tužilaštva i Specijalizovanih veća Kosova? Da li bi iko mogao da odgovara za "žutu kuću" i ostale zločine, i od čega to zavisi?
- Ne znam. Polažem nade u našu istrajnost u nastojanjima da istina i pravda pobede kada su u pitanju svi segmenti jugoslovenske krize. I u neka proverena savezništva. Vreme radi za nas, a mi sami bi trebalo da malo više poradimo u svoju korist.

- Politički rezultat je već prisutan. Odlaganje pregovora u organizaciji Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika SAD za Kosovo. Postoji više nego evidentno poklapanje tog rezultata sa velikim otporom koji zvaničnici EU pokazuju prema Grenelovim inicijativama. Prilično apsurdnim otporom, kada se ima u vidu da izgradnja ekonomskih veza kao sredstvo za postizanje stabilizacije odnosa, za koju se zalaže Grenel, veoma podseća na "Šumanov model" na osnovu koga je građena evropska integracija. Isti otpor postoji, naravno, i u "antitrampovski nastrojenom" delu američke administracije i delu međunarodne birokratije koja je pod njihovom kontrolom.Inače, dobro je što je Tužilaštvo navelo Tačijevu i Veseljijevu opstrukciju kao razlog. Jer, ona sigurno postoji. Samo mislim da nije glavni razlog.

o Ukoliko je u pitanju politički pritisak, šta se njime želi dobiti?

- Naveo sam već jedan od političkih razloga, odnosno rezultat koji je već postignut. Činjenica da su i Tači (očekivano) i Hoti (manje očekivano) zbog ove optužnice otkazali učešće na sastanku u SAD, ne ukazuje na to da je politički smisao momenta obelodanjivanja njenog postojanja, pa i samog tog postojanja, pritisak na vođe kosmetskih Albanaca da bi pokazali konstruktivnost u pregovorima sa Beogradom.

o Specijalizovana veća Kosova u Hagu imaju rok od pola godine da potvrde ovu optužnicu. Očekujete li da oni to učine i kakav pravni scenario možemo očekivati?

- Rekoh već da mislim da će da potvrde. Ali, premalo znam da bih mogao da se izjasnim o bilo kakvim detaljima.

o Koliko je bitno, bez obzira na pozadinu, to što 21 godinu posle zločina konačno imamo određenu potvrdu međunarodnog suda da je Tači činio zločine na KiM?

- Dobro ste upotrebili reč "određenu" (određenu potvrdu). Čak i nezavisno od konačnog ishoda procesa, koji bi, ako bi bilo poštovanja prava i pravde, dao konačnu formalnu potvrdu da su Tači i Veselji zločinci, dobro je da istina pomalo izbija na videlo i tamo gde nisu hteli da je vide. Ipak, ne polažem velike nade u konačan ishod ovih konkretnih postupaka koji bi bio jedino ispravan i koji bi se sastojao u pravnosnažnim, osuđujućim presudama.

o Da li se dovodi onda u pitanje legitimitet svih akata koje su Tači i Veselji potpisivali decenijama kao deo vlasti? Tu mislimo i na pregovore Beograda i Prištine?

- Gube mnogo na legitimitetu pred onima koji misle da išta što su njih dvojica potpisali može biti legitimno, a za koji mi i inače znamo da je nikakav. Formalnopravna validnost je različito pitanje i ono je složeno iz niza drugih razloga.

Foto: D. Vujičić

o Šta će se desiti sa svedočenjima žrtava i onih koji više nisu živi? Mogu li oni biti uvršteni u dokazni materijal?

- Postoje načini da se i takvi dokumenti uključe u dokazni materijal. Zavisi dosta od toga pred kim su i u kojoj formi ta svedočenja data.

o Ispravlja li se nekako na ovaj način nepravda koju je počinio Haški tribunal kad su u pitanju lideri OVK?

- Daj bože, ali kao što rekoh, bojim se da se radi o istom društvu. A nepravda koju smo mi sami sebi naneli sramnom "saradnjom" sa Haškim tribunalom je mnogo gora i tu sramotu nikad niko neće moći da ispravi i opere.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Шатор

28.06.2020. 10:05

Те паратворевине су склепане само са циљем да правно оправда злочине и отимање земље од Срба, и да на Србе стави анатеме и запечати те резултате као што су НДХ2, БиХ, Косово... Милошевић (и сва наша руководства) је био бескрајно глуп пристајући на те аранжмане. Али, као што знамо, такве творевине држе воду док мајстори не оду...

Mama

28.06.2020. 10:19

Farsa po obicaju.Treba im(SAD I EU)staviti do znanja da smo izgubili poverenje u njihove dobre namere i da ne prave budale od nas!!