Dokazi o ustaškim zločinima zaslužuju muzej!

Jovanka SIMIĆ

04. 02. 2019. u 08:02

Докази о усташким злочинима заслужују музеј!

Dr Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima / Foto D. Dozet

Dosije Gestapoa o monstruoznim zlodelima nad Srbima i Jevrejima u NDH, nedavno otkriven, biće naučno obrađen i digitalizovan

ORIGINALNI nemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu, počinjenim 1941. i 1942. godine u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški i na drugim područjima NDH, koji je posle 78 godina dospeo u dokumentaciju Arhiva Vojvodine, biće naučno obrađen i digitalizovan!

Ovo je, posle jučerašnjeg teksta u "Novostima" koji je izazvao veliku pažnju javnosti, za naš list potvrdio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

- Posle naučne obrade pomenutog materijala spremni smo da učinimo sve da se on sačuva i digitalizuje - kazao nam je ministar, dodajući da ono što se do sada zna jeste da je reč o nemačkim izvorima, a vrednovanje samog sadržaja treba prepustiti stručnjacima.

Po rečima Vukosavljevića, Ministarstvo je voljno, ne samo kada je reč o pomenutoj dokumentaciji, već i o drugim sadržajima, da se uključi u njihovu zaštitu.

- Na to nas obavezuje negovanje kulture sećanja na ogromne srpske žrtve u Jasenovcu - naglasio je ministar Vukosavljević.

PROČITAJTE I: Stepinac je znao da su u Jasenovcu živu decu bacali u vatru i kreč

Sve ukazuje na to da su dosije na 300 stranica sa autentičnim nemačkim mamorandumima i pečatima vodile službe potčinjene Gestapou. Do detalja su opisana mučenja, a tek potom ubijanja staraca, dece i žena. Deo dokumentacije su i 63 potresne fotografije.

Direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić skreće pažnju i na pismo koje je kardinalu Alojziju Stepincu uputio svedok koji detaljno opisuje najstrašnija mučenja žrtava koje su ustaški zločinci prikivali na panjeve, živima im spaljivali kožu, bacali ih u kreč... Pismo Stepincu Nemci su takođe preveli na nemački jezik i arhivirali ga u ovom dosijeu.

Ustaše su likovale nad svakom srpskom žrtvom / Foto Arhiv Vojvodine


- To je samo dokaz više da je Stepinac bio upoznat sa zločinima koje su ustaše na prostoru NDH sprovodile nad Srbima, Jevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda - naglasio je Dimić, dodajući da "ako je tadašnji papa sve to znao, naravno da je znao i kardinal Stepinac".

Glađu iznurena grupa srpske dece u Jasenovcu / Foto Arhiv Vojvodine


Prvi čovek sremskokarlovačkog Arhiva SANU sugeriše da se na Sajmištu u Beogradu što pre podigne Muzej genocida nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalima, počinjenog u vreme NDH. To je, smatra naš sagovornik, najbolji način da se sačuva uspomena na sve žrtve.

- Taj muzej treba da bude riznica imena i prezimena žrtava, svedočanstava, knjiga, odnosno kompletne dokumentacije u kopiji i u digitalizovanom obliku, sa dozvoljenim pristupom svim podacima. Tako rade pametne nacije. To su uradili Jevreji, to moramo da uradimo i mi, da dokumente o zločinima uvedemo u institucije, a ne da se decenijama, pa i vekovima bavimo licitacijom broja naših stradalnika - kategoričan je Dimić.

Pismo Stepincu Nemci preveli i arhivirali ga u svom dosijeu


Nemački dosije koji je sastavljao zapovednik nemačke službe bezbednosti u tada okupiranom Beogradu, a koji je bio direktno potčinjen Gestapou, decenijama je bio u ličnom fondu Slavka Odića (Bihać, 1916 - Beograd, 2006), nosioca partizanske spomenice, koji je u posleratnom periodu službovao u Sekretarijatu unutrašnjih poslova, bio generalni konzul u Torontu i publicista.

Dve godine posle Odićeve smrti, R. Z. iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, ponudio je dosije Arhivu Vojvodine. Otkup i primopredaja izvršeni su 17. oktobra 2008, a zatim je 11 godina dokumentacija stajala u arhivskom depou. Nedavno je dospela u ruke dr Nebojše Kuzmanovića koji je prošle godine imenovan za direktora Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Pretpostavlja se da je ovaj dosije o ustaškim zločinima, nemačka tajna služba, povlačeći se iz Srbije, greškom ispustila iz vida. Svi dokumenti u dosijeu overeni su nemačkim pečatima i memorandumima, a upućivani su zapovednicima nemačke službe bezbednosti u Beogradu Vilhelmu Fuhsu i Emanuelu Šeferu.

Vladan Vukosavljević


BEZ "NADGORNjAVANjA" SA HRVATIMA

DR ŽARKO Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima, naglašava da bi podizanjem Muzeja žrtava u Beogradu izgubilo smisao svako dalje ponižavajuće "nadgornjavanje" sa ostrašćenim hrvatskim istoričarima - revizionistima. Oni, kako podseća, uprkos dosad poznatim podacima o stotinama hiljada žrtva, tvrde da je u Jasenovcu stradalo 25.000 Srba i 10.000 Jevreja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Шатор

04.02.2019. 08:32

Тај што је писао Степинцу је прави Хрват, а злочинци усташе су били сви редом Срби конвертити. Свака конверзија уништава душу и разједа ум и тиме их претвара често у монструме. Само помирење са самим собом доноси смирење.

Pink Floyd

04.02.2019. 08:54

Najzad vrlo pametna stvar. Treba se ugledati na Jevreje, odnosno potrebno je videti kako se oni odnose prema istini o svojim žrtvama.

pereee

05.02.2019. 13:32

@Pink Floyd - Sa zakasnjenjem od nekoliko decenija, ali to smo mi. Naravno, drugi su nam krivi!

Milorad

04.02.2019. 09:10

Sa svim tim dokazima država treba da izađe u svet i da objavi celoj planeti a ne da stavi u fioku i da ćuti. Dosada našu državu to nije interesovalo jer nije smela ništa da kaže. Nadam se da sada sme da priča i da će obelodaniti sve i podneti tužbu protiv Hrvatske.

Jugoslava Pravdic

04.02.2019. 09:12

Sagraditi i to pod Hitno. Da se organizuje donatorski fond i neka svi danas uplate po 100 din mesečno i svi ostali iz inostranstva. Ovo mora biti prioritet.

haim

04.02.2019. 09:55

Dužnost prema žrtvama i prema istini je da se ne zaboravi i da se podigne Muzej. I ne samo jedan. Podignimo ''Jasenovac'', ciglu po ciglu.

Deran

04.02.2019. 10:17

Kada je meni moja baka rekla da su Savim plivalimlesevi koje su Hrvati pobili u Jasenovcu i duz reke Save,Drave misleci da ih niko nece naci i snimiti ,tada Hrvati mogu da me cunu u donja ledja i da lazu koliko hoce ,nema im oprosta zbog dece.

Miso.Pec

04.02.2019. 12:31

Isto ovo bi se Srbima dogodilo i devedesetih godina da se Srbi nisu samoorganizovali i donekle uspeli da se suprostave i odbrane od ustaša.

I STA VREDE DOKAZI, AKO SE NISTA NE PREDUZIMA?

04.02.2019. 15:48

DAL'JE SRPSKI NAROD IKAD OZBILJNO RAZMISLJAO, i podneo tuzbu protiv ustaske drzave, koja je u medjuvremenu postala i clanica EU. Dok srbi ne uzmu taj zlocin za ozbiljno, i zatraze neku vrstu Nirnberskog procesa (suda) ustaska tvorevina ce i dalje negirat, sta vise i ponosit se KZ-Jasenovcom, i jednu po jednu knjigu pustat, kako je taj Konc-Logor bio samo radni, odnosno rekreativni za neistomisljenike nacista.