Vladimir Vukčević: Nemamo dokaze protiv Stojanovića

V. C. SPASOJEVIĆ

05. 03. 2015. u 00:22

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević govori za ''Novosti'' o istrazi protiv bivšeg direktora VBA I optužbama na račun načelnika Generalštaba

Владимир Вукчевић: Немамо доказе против Стојановића

I NAŠE tužilaštvo tretira zločin u Mejama kod Đakovice i u tom smislu imamo određena saznanja o događaju i eventualnim počiniocima. Momir Stojanović se do sada nije pojavio kao potencijalni počinilac krivičnog dela ratnih zločina, ali ne znam šta od dokaza poseduju kolege iz Euleksa.

To u intervjuu za "Novosti" poručuje Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Koliko su uopšte jaki dokazi protiv generala i zašto je crvena poternica za njim raspisana baš sada?

- Euleks je autonoman u donošenju takvih odluka koje je realizovao preko Unmika. Ne znam šta imaju od dokaza i na osnovu čega su mnoge ljude stavili na crvene poternice. Zašto je sve to urađeno baš sada a ne ranije, pitanja su koja zadiru u domen politike, a ne pravosuđa. Na ovom prvom polju se loše snalazim.

Hoćete li sarađivati sa Euleksom na tom predmetu?

- Spreman sam da, uz odgovarajuće saglasnosti nadležnih organa, ovde proverim navode koji se stavljaju na teret Stojanoviću i ostalim licima sa ove poternice. Problem je, međutim, nedostatak pravnog okvira, jer Euleks postupa sa pozicije suvereniteta i priznavanja Kosova kao države, a naše institucije u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244. Jedini do sada potpisani akt jeste onaj o tehničkoj saradnji između MUP Srbije i Euleksa. Ipak, kroz zahtev Euleksa prema našim državnim organima, Ministarstvu pravde, u usaglašenoj formi, možemo pristupiti pokušaju rešavanja ovih slučajeva.

POŠTUJEM PREDSEDNIKA, NEMA SUKOBA JESTE li poslednje istupe predsednika Nikolića protiv vas shvatili kao pretnju?
- Nema sukoba, bar ne sa moje strane. Njegove izjave ne želim da komentarišem, pošto poštujem instituciju predsednika, ma ko to bio. I on i ja smo se zakleli nad Ustavom i zakonima naše zemlje. Ja kao tužilac, pre 38 godina, on kao predsednik, pre dve i po godine. Ostaću dosledan toj zakletvi do kraja karijere.

Da li Tužilaštvo istražuje navode optužbi Fonda za humanitarno pravo protiv načelnika GŠ Ljubiše Dikovića?

- Tužilaštvo proverava navode svake krivične prijave koja nam dospe. Upravo smo tako radili i po prijemu prve prijave, 2009, i nakon provera ustanovili da nema dokaza da je general Diković učinio ono što mu se u toj prijavi stavlja na teret.

U čemu je značaj podizanja optužnice za slučaj "Štrpce" dve decenije posle tog događaja?

- Podizanjem optužnice je, posle 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice.

Šta je sa istragama zločina počinjenih nad Srbima? Da li će albanski počinioci ikad biti dostupni našem pravosuđu?

- U ovom trenutku tragamo za 98 pripadnika OVK koji su počinili zločine nad Srbima. Takođe, dali smo značajan doprinos da, zajedno sa kolegama iz MUP, pomognemo istražitelju Klintu Viljemsonu i njegovom timu, što je u velikoj meri doprinelo da dođe do formiranja Specijalnog suda za OVK. Najvažnije je da će konačno zločini nad nealbancima koji su se dogodili od 1998. do 2000. dobiti sudski epilog. Žrtve će moći da ispričaju svoje tragične priče, istina o zločinu nad Srbima dobiće međunarodnu dimenziju.


TRPIM PRITISAK

KAKO komentarišete napise pojedinih tabloida da vas finansira Amerika?

- To je vid pritiska na ovo tužilaštvo i nije ništa novo. Moje saradnike i mene stalno napadaju, pokušavaju da diskredituju, ali mi časno radimo svoj posao i kroz predmete koje rešavamo odgovaramo na ovakve napade. Naše tužilaštvo ima saradnju i komunikaciju sa brojnim stranim subjektima, a posebno zemljama članicama OEBS-a, koji je monitor postupaka za ratne zločine u Srbiji i finansira ga EU. Podsetiću vas da su i SAD članice OEBS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Savo

05.03.2015. 00:28

Kome si se ti zakleo?I nisi bio tužilac pre 38 godina,možda si bio zamenik?uostalom ne oseća se tvoj rad da je u svsi zaštite države,jer si direktni zaštitnik Zakona.

Srbin

05.03.2015. 01:41

Gde smo došli! Srpski tužioci za ratne zločine su Nesrbi koji podižu jedino optužnice protiv Srba. A Toni Bler drži predavanja ...

Средоје Правић

05.03.2015. 04:40

Остаће доследан до краја каријере, каже овај тип, а његова каријера је већ крахирала, тј. законски мора у пензију, ali се у његовом случају закон не поштује. Како му онда уопште веровати да ради свој посао часно и поштено?! Само је једно исправно: никад више такав и на таквом месту.

Mikiboy

05.03.2015. 04:54

EU jos uvek radi za USA a ove Srbija uopste ne interesuje ili mozda samo toliko da im pomogne protiv Rusije.Ne zavaravajte se ljudi EU nije na strani Srbije mozda bude ukoliko se politicka situacija promeni u svetu.Za sada su samo price i laganja.

Goran

05.03.2015. 05:33

E, moj Vukcevicu.....nisi ti imao dokaze protiv mnogih, pa si ih isporucio deeliocima "pravde", u Hagu! Ako te zatraze, ti ces njima isporuciti i "Boga", ako njima to bude potrebno!?

ddd

05.03.2015. 07:23

nijedan srpski oficir nije pocinio ratni zlocin niti je naredio da se izvrsi ratni zlocin,vrcina ih je casnaa i postena sem izuzetaka koji su se u ratu obogatili i nisu bili dorasli zadatku mozda su trabali da odgovaraju za takve stvari

slavkojan

05.03.2015. 08:51

Pitam ovog Vukčevića, zašto je ova država školovala generala Dikovića,generala Pavkovića,pukovnika Lazarevića,pukovnika Stojanovića i druga vojna lica ,ako oni braneći svoju zemlju i narod budu optuženi od iste države koju zastupa tužilac da su ratni zločinci.

Milan

05.03.2015. 09:10

"U čemu je značaj podizanja optužnice za slučaj "Štrpce" dve decenije posle tog događaja?"Neverovatno pitanje, Gospode Boze. Gospodine Spasojevicu da li ste ovo sami smislili ili Vam je neko rekao?

Gospodar Zarin

05.03.2015. 09:31

Nisam primetio da te nedostatak dokaza do sada zabrinjavao, kada su Srbi u pitanju ...

Ni po babu ni po anglostricevima

05.03.2015. 12:19

@Djordje - Bez cinizma!Ozbiljne su stvari u pitanju. Potrudi se da budes objektivan. Moralno je!

Ni po babu ni po anglostricevima

05.03.2015. 11:48

Gospodin Vuckovic ipak nije dao odgovor na osnovnu primedbu: Kako to da nema optuznica za zlocine protiv Srba!? Toliko ubijenih ,osakacenih,mucenih i zastrasivanih Srba a niko odgovoran.!!?? Ispada da je on protagonista selektivnog deljenja pravde.( po zapadnoj podeli krivice da bi se opravdalo bombardovanje Srbije)

srbo

18.03.2015. 10:24

imate dokaze za pandu,gde su ubijeni srpski dečaci,znate vi ko ih je ubio,da se rasplamsa vatra.

Momcilo

27.10.2015. 14:19

svaki naturilizovani drzavljanin americke drzave, koji kao americki drzavljanin se bori u vojsci druge drzave a ne americke, gubi americko drzavljanstvo!!!!!!!!!!! tako i braca bitici!!!!!!!!!! pa zar to neznaju nasi advokati, i ministri!!!! vrlo prosto, uzmite americki pasos, i procitajte!!!!!!! vi koji odlucujete!!!!