I NAŠE tužilaštvo tretira zločin u Mejama kod Đakovice i u tom smislu imamo određena saznanja o događaju i eventualnim počiniocima. Momir Stojanović se do sada nije pojavio kao potencijalni počinilac krivičnog dela ratnih zločina, ali ne znam šta od dokaza poseduju kolege iz Euleksa.

To u intervjuu za "Novosti" poručuje Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Koliko su uopšte jaki dokazi protiv generala i zašto je crvena poternica za njim raspisana baš sada?

- Euleks je autonoman u donošenju takvih odluka koje je realizovao preko Unmika. Ne znam šta imaju od dokaza i na osnovu čega su mnoge ljude stavili na crvene poternice. Zašto je sve to urađeno baš sada a ne ranije, pitanja su koja zadiru u domen politike, a ne pravosuđa. Na ovom prvom polju se loše snalazim.

Hoćete li sarađivati sa Euleksom na tom predmetu?

- Spreman sam da, uz odgovarajuće saglasnosti nadležnih organa, ovde proverim navode koji se stavljaju na teret Stojanoviću i ostalim licima sa ove poternice. Problem je, međutim, nedostatak pravnog okvira, jer Euleks postupa sa pozicije suvereniteta i priznavanja Kosova kao države, a naše institucije u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244. Jedini do sada potpisani akt jeste onaj o tehničkoj saradnji između MUP Srbije i Euleksa. Ipak, kroz zahtev Euleksa prema našim državnim organima, Ministarstvu pravde, u usaglašenoj formi, možemo pristupiti pokušaju rešavanja ovih slučajeva.

POŠTUJEM PREDSEDNIKA, NEMA SUKOBA JESTE li poslednje istupe predsednika Nikolića protiv vas shvatili kao pretnju?
- Nema sukoba, bar ne sa moje strane. Njegove izjave ne želim da komentarišem, pošto poštujem instituciju predsednika, ma ko to bio. I on i ja smo se zakleli nad Ustavom i zakonima naše zemlje. Ja kao tužilac, pre 38 godina, on kao predsednik, pre dve i po godine. Ostaću dosledan toj zakletvi do kraja karijere.

Da li Tužilaštvo istražuje navode optužbi Fonda za humanitarno pravo protiv načelnika GŠ Ljubiše Dikovića?

- Tužilaštvo proverava navode svake krivične prijave koja nam dospe. Upravo smo tako radili i po prijemu prve prijave, 2009, i nakon provera ustanovili da nema dokaza da je general Diković učinio ono što mu se u toj prijavi stavlja na teret.

U čemu je značaj podizanja optužnice za slučaj "Štrpce" dve decenije posle tog događaja?

- Podizanjem optužnice je, posle 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice.

Šta je sa istragama zločina počinjenih nad Srbima? Da li će albanski počinioci ikad biti dostupni našem pravosuđu?

- U ovom trenutku tragamo za 98 pripadnika OVK koji su počinili zločine nad Srbima. Takođe, dali smo značajan doprinos da, zajedno sa kolegama iz MUP, pomognemo istražitelju Klintu Viljemsonu i njegovom timu, što je u velikoj meri doprinelo da dođe do formiranja Specijalnog suda za OVK. Najvažnije je da će konačno zločini nad nealbancima koji su se dogodili od 1998. do 2000. dobiti sudski epilog. Žrtve će moći da ispričaju svoje tragične priče, istina o zločinu nad Srbima dobiće međunarodnu dimenziju.


TRPIM PRITISAK

KAKO komentarišete napise pojedinih tabloida da vas finansira Amerika?

- To je vid pritiska na ovo tužilaštvo i nije ništa novo. Moje saradnike i mene stalno napadaju, pokušavaju da diskredituju, ali mi časno radimo svoj posao i kroz predmete koje rešavamo odgovaramo na ovakve napade. Naše tužilaštvo ima saradnju i komunikaciju sa brojnim stranim subjektima, a posebno zemljama članicama OEBS-a, koji je monitor postupaka za ratne zločine u Srbiji i finansira ga EU. Podsetiću vas da su i SAD članice OEBS-a.