DOLAZAK Vojislava Šešelja na privremenu slobodu u Srbiju odložen je do početka nedelje zbog manje medicinske intervencije kojoj mora da bude podvrgnut pre puta. Lekari u Holandiji moraju da podese pejsmejker koji je pre dve i po godine ugrađen vođi radikala.

Kako objašnjava Milovan Bojić, član lekarskog tima koji je obišao Šešelja u Hagu, lider radikala ima kardioverter defibrilator, posebnu vrstu pejsmejkera koji se pre odlaska iz Holandije mora podesiti.

- Reč je o uređaju koji je programiran tako da, u slučaju da dođe do zastoja u radu srca, pošalje impuls i ponovo ga pokrene - objašnjava Bojić. - Taj uređaj funkcioniše preko daljinske veze sa odašiljačem koji se nalazi na klinici u Lajdenu, koja je u blizini Haga. Šešelj je zato morao da, pre nego što napusti Holandiju, ode na kliniku gde će biti urađena neophodna tehnička podešavanja kako bi njegov pejsmejker mogao da se poveže sa klinikom u Beogradu. Po dolasku u Beograd još jednom će morati u bolnicu da bi se ta procedura kompletirala. Reč je o tehničkoj stvari koja se rutinski obavlja i ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Bojić podseća da je baš taj pejsmejker Šešelju spasao život pre dve i po godine.

Prvi čovek radikala nije se u subotu javljao porodici i pravnim savetnicima, jer po pravilima Haškog tribunala može da telefonira samo radnim danima.

- Poslednji put smo se čuli u petak uveče. Rekao nam je da će se, ako ne dođe za vikend, javiti u ponedeljak - priča nam pravni savetnik Zoran Krasić. - On je razdužio sve sa pritvorom, spakovao se i rekli su mu da čeka polazak. Iz bezbednosnih razloga ništa se ne govori, čak ni njemu.

Prema proceduri Haškog tribunala, da je Šešelj otišao za Srbiju biće objavljeno kada on napusti teritoriju Holandije.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je u subotu da je Šešelj mogao da bude oslobođen i pre četiri godine kad su završili sa pretresom i suđenjem:

- Nemam dobro mišljenje o Haškom tribunalu, koji je više politička, nego pravna institutucija. Vlada je dala garancije da se Šešelj pusti na privremenu slobodu. Nama su svi državljani isti, bez obzira na to kako politički misle.

Haški tribunal je u sredu, pod oznakom hitno, tražio od Vlade Srbije da se izjasni o garancijama za privremenu slobodu Šešelja. Pretresno veće je dan kasnije odlučilo da optuženik, posle 11 i po godina, može da ide u Srbiju, pod uslovom da ne utiče na svedoke i da se vrati u Hag kada ga pozovu.


Narodni poslanici o povratku Šešelja:

STABILNA POLITIČKA SITUACIJA

NAPREDNjACI i socijalisti smatraju da dolazak Šešelja neće destabilizovati državu, dok demokrate poručuju da je u redovima SNS primetna nervoza.

Ovo su ukratko stavovi političkih partija koji su se u subotu mogli čuti u parlamentu.

Poslanik SNS Milovan Drecun (na slici) poručio je da „država neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju, ma od koga ona dolazila“:

- Stranka koja je dobila podršku skoro 50 odsto birača svakako ima stabilnu političku poziciju, koju ne mogu da uruše ni Šešelj ni njegova stranka koja je dobila dva do tri odsto.

Socijalista Đorđe Milićević kaže da u ovom trenutku ništa ne može da poremeti političke prilike u Srbiji.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić je rekao da je njegov lični stav da je neprihvatljivo da jedan čovek bude skoro 12 godina u pritvoru bez presude i da je tim procenom bačena ljaga na rad Haškog tribunala i međunarodnu pravdu uopšte.