Koncept automobil: Reno morphoz vozilo iz budućnosti

P.Ž./Novosti online

petak, 06. 03. 2020. u 22:15

Концепт аутомобил: Рено морпхоз возило из будућности
Ovaj automobil je u suštini "drug na drumu"
Kako u majstorskoj radionici "Renoa" zamišljaju vozilo budućnosti ?

Jedna od vizija predstavljena je "morphozom", nesvakidašnjim automobilom koje, kažu u "Renou" pomera granice.

Konceptno vozilo "morphoz", naravno futurističkog dizajna sledi i jednu strategiju "Renoa" koju su nazvali "Life Flower" koju čine pojedinačne "latice" od kojih svaka predstavlja po jednu fazu zu životu pojedinca.

Da pojednostavimo: Ovaj automobil je u suštini "drug na drumu".Priđete mu, on vas prepozna i pozdravi."nasmeši" vam se nizom svetlosnih efekata.mahnete rukom vozilo se otključa... Smestite se u kabinu i kažete da li da vas automobil sam vozi ili vi želite da upravljate.Naravno pogon je električni.I automobil ima mogućnost da otkloni manu (trenutnu) elektromobila.Jer, ako vam 400 km dometa nije dovoljno jednostavno odete na za to predviđenu stanicu. I tada vozilo koje ima "konfiguraciju siti" dužine 4,4 metra menja u "konfiguraciju travel" dužine 4,8 metara. I promeni i bateriju pa dobijete domet od 700 kilometara...

Širina i visina automobila ostaje ista.

Vratimo se kabini automobila.U središtu futurističkog upravljača ovog vozila se nalazi 10,2-inčni ekran koji prikazuje osnovne informacije o vožnji i sigurnosna upozorenja. Prostor iza upravljača naizgled je prazan, bez prave instrument table i ekrana multimedijalnog sistema.Na zahtev vozača - koji odlučuje i o spuštanju ekrana - kontrolna tabla se otvara kako bi se podigao ekran instrument table . Jedinstveni široki ekran prikazuje informacije o vožnji i multimedijalne sadržaje.

Ekran se može aktivirati nezavisno od toga da li upravljate vozilom ili je uključen autonomni način rada.Auto im i funkciju za interakciju koja omogućava suvozaču, ali ne i vozaču koji je sve vreme okrenut prema putu, da se okrene naspram putnika na zadnjoj klupi kako bi razgovarali ili uživali u zajedničkim aktivnostima. Putnici zatim mogu da pristupe središnjoj konzoli smeštenoj između prednje i zadnje klupe i da uživaju u velikom ekranu kao kod kuće.

Konceptno vozilo nudi autonomnu vožnju trećeg nivoa, prema definicijama organizacije "SAE International". Poznat i pod nazivom "Bez pogleda - bez ruku", ovaj nivo autonomije omogućava vozaču da prepusti upravljanje vozilu u određenim situacijama i na saobraćajnicama na kojima je to dozvoljeno, na primer na autoputu ili u saobraćajnim gužvama.

Vozilo može samostalno da održava razmak od vozila ispred, zadržava vas u traci čak i u krivinama kao i da se pokreće i zaustavlja u saobraćajnim gužvama. Međutim, vozač mora biti spreman da preuzme kontrolu čim ga sistem upozori (u nekoliko sekundi). Na primer, u slučaju lošeg vremena ili izostanka oznaka na putu. Zbog toga upravljač vozila uvek ostaje na mestu, čak i kad se ekran instrument table u potpunosti spusti.


PROČITAJTE JOŠ: "Reno" predstavio "kaptura"


Autonomna vožnja trećeg nivoa omogućava vozaču da pomeri pogled sa puta i ruke sa upravljača nakon što prepusti upravljanje vozilu. Može da se služi multimedijalnim sistemom u vozilu kako bi diktirao e-poruku ili SMS, pregledao i koristio multimedijalne sadržaje itd.

Kada se steknu tehnološki i zakonski uslovi za široku primenu autonomnih sistema trećeg nivoa, moći ćemo da ih očekujemo u svim "Renoovim" vozilima. U međuvremenu će se sistemi za pomoć u vožnji, poput sistema za pomoć u vožnji autoputem i u saobraćajnim gužvama, poboljšati kroz povezivanje sa ostalim vozilima i infrastrukturom.

"Renault MORPHOZ" nudi mogućnost bežičnog punjenja. Moguće ga je puniti kod kuće, na javnom parkingu ili prilikom vožnje na putevima sa infrastrukturom za bežično punjenje.


TEHNIČKI PODACI


Dužina:

4,40 m (konfiguracija City)

4,80 m (konfiguracija Travel)

Širina: 20 m

Visina: 1,55 m

Međuosovinski razmak: 2,73 m (konfiguracija City)

2,93 m (konfiguracija Travel)

Motor: električni motor

Baterije: 40 kWh (konfiguracija City)

90 kWh (konfiguracija Travel)

Snaga: 100 kW (konfiguracija City)

160 kW (konfiguracija Travel)

Punjenje: statičko i dinamičko

Pogonski točkovi: prednji

Mreža u vozilu: 5G

Povezivanje sa infrastrukturom: Wi-Fi G5