Limuzina za osmeh na licu (FOTO)

Petar Živković

13. 08. 2019. u 22:15

Лимузина за осмех на лицу (ФОТО)

Foto Promo

"Reno talisman blu dci 200 edc" - prostran, udoban, kao skrojen za duga putovanja, bezbedan, ekonomičan
ZAKRČENE gradske ulice, široki drumovi auto-puteva sa sa brojnim vozačima koji su ubeđeni da njihovim venama teče Fanđova krv, vijugavi planinski putevi, lokalne džade, seoski sokaci, nesnosne vrućine, letnje nepogode, čekanje na naplatnim rampama - ništa ne može da vam skine osmeh sa lica ako se nalazite za upravljačem "renoa talisman"!

Elegantna limuzina, prostrana, udobna. Kao skrojena za dugo putovanje, krcata najsavremenijim tehnološim rešenjima, maksimalno bezbedna, ekonomična, je "Renoov" odgovor konkurenciji u ovom segmentu, ili bolje rečeno beleg do kog treba dobaciti!

Automobil, koji smo mi imali na testu, imao je i oznaku "4kontrol", dakle upravljenje svim točkovima i to tako da pri malim brzinama,kada se parkirate na primer, prednji točkovi se zaokreću suprotno od zadnjih, dok pri većim brzinama svi točkovi zaokreću u istom smeru. To omogućava da ovaj automobil, dug skoro pet metara, ima radijus okretanja od neverovatnoh 10,8 metara. Zato je parkiranje, uz ostale sisteme pomoći (kamera, senzori)veoma lako i jednostavno.U gradskim uslovima ova limuzina po manevarskim sposobnostima može da se meri i sa mnogo manjim gradskim vozilima.Na otvorenom putu ovaj lepotan će ležati savršeno na drumu, a kroz krivine će prolaziti "kao po šinama".

Točkovi od 19 inča jednostavno gutaju neravnine a u kombinaciji sa varijabilnim vešanjem čine da imate utisak da su svi putevi savršeno ravni. Tu je i sistem " MULTISENSE" koji jednim jednostavnim dodirom ili na centralnoj konzoli ili na tač -skrin ekranu daje mogućnost izbora "ponašanja vozila". U ponudi su režimi "Comfort", "Sport","Eco","Neutral" i "Perso".

Ovaj poslednji omogućava da natenane prilagodite automobil vašim specifičnim prohtevima, stilu vožnje...

Pri tome se menja i ambijentalno osvetljenje. Utisak je stvarno lep,osećate se povlašćeno što se uopšte nalazite u ovakvom automobilu.

Ovaj sistem po vašem izboru stavlja u odabrani režim varijebilno vešanje, okretnost "4kontrol" sistema, odziv menjača, odziv prilikom pritiskanja papučice gasa, kočnice.Drugačiji je i zvuk motora pa i način masaže!

Da!U ovom automobilu, u prednjim sedištima je ugrađen masažer koji nudi više opcija masaže koja će stvarno uraditi to što od nje očekujete!

Naravno, sve u ovom automobuilu je usmereno ka što udobnijoj, komfornijoj, bezbednijoj vožnji. Automobil meri na primer rastojanje od vozila ispred. Čim probijete "granicu od 2 sekunde" zeleno svetlo na centralnom displeju postaje crveno.Vrlo brzo se priviknete i počnete da održavate propisano (bezbedno) rastojanje. Ne treba ni govoriti koliko je ovaj sistem koristan, pogotovo pri većim brzinama.

Tu je i sistem kamera, radara, senzora koji znatno olakšava posao vozača.

Vozilo, koje uočava ( i javlja svetlosno i zvučno) nailazak vozila iz takozvanog "mrtvog ugla", opremljeno je i sistemom koje vozilo zadržava u željenoj voznoj traci. Uz adaptivni tempomat ovaj sistem će vam pomeći da sa mnogo manje napora savladavate duge deonice na auto-putu na primer.

Jenostavno, uključite tempomat, podesite željenu brzinu i sve ostalo radi automobil.

Ukoliko se ispred vas pojavi sporije vozilo i vaš "talisman" će smanjiti brzinu,držati željeno rastojanje. Ukoliko vozilo ispred ubrza i vaš automobil će ubrzati.Naravno, samo do zadate, željene brzine.

Pri tome "talisman" ima i "hed-ap" displej koji u visini očiju vozača pokazuje sve korisne informacije o vožnji.

Udobna sedišta (prednja sa funkcijom masaže"), lepo dizajnirana kabina sa obiljem prostora, mnogo pregrada za odlaganje raznoraznih sitnica.Izuzetna automatska, dvoozonska klima, sjajni audio sistem "Bose" sa čak 12 zvučnika, doprineće jedinstvenom uživanju u ovoj limuzini.

Tač-skrin ekran je u suštini tablet sa 8,7 inča dijagonalom.To je novi "R-link 2" sistem preko koga vrlo lako priostupate obilju podataka, povezujete se sa svojim smartfonom, koristite navigaciju i slično.

Na kraju vožnje vozilo će vam pokazati koliko ste ekonomično vozili.Ne samo koliko ste goriva potrošili već i kako ste kočili, ubrzavali, koristili tehnologiju ...

Potrošnja (tu je i start-stop sistem sa rekuparacijom energije prilikom kočenja)je na našem testu, posle više od 800 pređenih kilometara po raznoraznim putevima, u najrazličitijim uslovima (upaljena klima,"foto-sešn", čekanje na naplatnim rampama po 30- 40 minuta, nažalost i duži zastoj zbog teškog udesa na auto-putu) iznosila 5,8 litara dizela na 100 kilometara što je tek nešto više od fabričkih normi.

"Reno" je sa "talismanom" pokazao da nema segmenta vozila u kojima ne može da se uhvati ozbiljno u koštac sa konkurencijom.

Početna cena od 21.640 evra ( model sa dizel motorom 1,8 i 160 KS) je vrlo konkurenta, pogotovo kada se uzme u obzir bogatstvo prvog paketa opreme "talismana".

Najeftiniji benzinac sa motorom TCe 160 (160 KS) košta 23.340 evra.Takozvana "top verzija", (paket opreme "initiale paris"( sa benzinskom motorom TCe 225 EDC FAP (automatski menjač) koji razvija 225 KS košta 34.940 evra.

Model sa najjačim 2.0 litarskim dizelašem i 200 KS,automatskim menjačem, u istom paketu opreme koošta 36.840 evra.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

DUŽINA:4849 mm

ŠIRINA:2.081 mm(rasklopljeni retrovizori)

VISINA:1.463 mm

MEĐUOSOVINSKO RASTOJANjE:2.809 mm

PRTLjAŽNIK:608 lit.

34.9PRTLjAŽNIK SA PREKLOPLjENIM ZADNjIM SEDIŠTIMA:1.022 lit.

UTOVARNA DUŽINA IZA ZAFNjIH SEDIŠTA:1.204 mm

MOTOR: "BLU DCI 200EDC"

ZAPREMINA:1.997 ccm

MAKSIMALNA SNAGA SNAGA:200KS

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT:400 nm

MENjAČ:Automatski EDC

BROJ STEPENI PRENOSA:6

PREČNIK KRUGA OKRETANjA("4CONTROL"):10,8 m

UBRZANjE 0-100 km/č:9,1 sek

MAKSIMALNA BRZINA:224 km na čas

PROSEČNA POTROŠNjA (fabrički podaci):

GRAD.5,5 lit./100 km

VAN GRADA:4,6 lit./100 km

KOMBINOVANO:4,9 lit./100 km

EVRO NORMA."Evro 6 Dt

EMISIJA CO2.135 gr./km

POČETNA CENA:21.640 evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pera Detlić

13.08.2019. 22:41

imam ga!troši više nego što piše .oko 6 litara ali ga vozim normalno.jako je udoban.pravi luksuzni auto .