Francuska odbila plan Forda o zatvaranju fabrike u Balnkforu

Tanjug

29. 01. 2019. u 16:07

Француска одбила план Форда о затварању фабрике у Балнкфору

Ilustracija

Francuske vlasti odbile su plan američke kompanije "Ford" za zatvaranje jedne od njenih fabrika i odlučile da potencijalnom kupcu, jednom francusko-belgijskom proizvođaču automobilske opreme, daju više vremena da poboljša ponudu

Francuske vlasti odbile su plan američke kompanije "Ford" za zatvaranje jedne od njenih fabrika i odlučile da potencijalnom kupcu, jednom francusko-belgijskom proizvođaču automobilske opreme, daju više vremena da poboljša ponudu.

Vlasti Blankfura, opštine na jugozapadu Francuske, u kojoj "Fordova" fabrika Akviten Indistri (Acquotaine Industries) od 1972. godine proizvodi korpe za menjače, odbacile su u ponedelajk uveče plan kompanije da otpusti 850 radnika, pozivajući se na proceduralne "propuste", prenosi portala "Lokal Frans".

Tom odlukom su, prema vladinim izvorima, kompaniji Punš-Poverglid (Punch-Poverglid) iz Strazbura date još dve sedmice da "poboljša" ponudu koju je "Ford" ranije odbacio.

PROČITAJTE JOŠ: Bivši rukovodioci Forda u Argentini osuđeni na zatvor zbog saradnje s huntom

Francuske vlasti će potom imati 21 dan da razmotre situaciju, a istovremeno žele da i "Ford" unapredi svoju ponudu kako bi se bolje zaštitila radna mesta ako u avgustu zatvori svoju fabriku.

Kupovinom akcija od "Forda" kompanija Punš-Poverglid mogla bi sa spasi 350 radnih mesta u fabrici, izjavio je Žan-Mark Šavon, predstavnik sindikata "Fors Uvrije".

PROČITAJTE JOŠ:  U KORAK S VREMENOM: Nova "ford fijesta" na skeneru "Novosti"

"Ford", koji je najavio zatvaranje fabrike pre skoro godinu dana, odbacio je prošlog meseca ponudu Punš-Poverglida koju je francuska država podržala, ocenivši njihov poslovni plan kao neubedljiv i dodajući da će umesto toga ponuditi radnicima socijalni program kao tehnološkom višku.

Francuski predsednik Emanuel Makron je tu odluku "Forda" nazvao "neprijateljskom i neprihvatljivom". To je prvi ozbiljniji sukob između vlade i jedne multinacionalne kompanije od kada je Makron pre dve godine došao na vlast, piše "Lokal Frans".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije