DOK su se prošlog vikenda prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina pripremali za put u London na venčanje njihovog rođaka princa Vilijema, u Beograd je iz prestonice Ujedinjenog Kraljevstva došao mladi Filip Karađorđević, sa svojom devojkom Lusi Etvud, da bi učestvovao na Beogradskom maratonu. U vezi su već tri godine, pa je Lusi i ranije dolazila u Srbiju. Prisustvovala je mnogim zajedničkim svečanostima na kraljevskom dvoru, obišla Oplenac i porodičnu crkvu Karađorđevića, muzej, vinograde...

Nije, kako saznajemo, na vidiku venčanje srpskog princa. Još je rano, kaže Filip, koji od trojice sinova prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića najbolje govori srpski i najčešće dolazi u Beograd. Rođen je u SAD 1982. godine. Diplomirao je na Londonskom univerzitetu umetnosti. Bavio se jedno vreme bankarstvom i ugostiteljstvom, ali se, kako kaže, opet posvetio finansijama.

- U Beograd su osim Lusi sa mnom došli i moji prijatelji Roz Marteli i Den Kartrajt. Den je u Srbiju takođe dolazio više puta, a ovo je Rosin prvi, ali ne i poslednji put - siguran je princ Filip. Kaže da nema velika iskustva sa noćnim životom Beograda, jer kada je ovde najviše vremena provodi u kraljevskom dvoru.

- I braću viđam onoliko koliko mi obaveze i mogućnosti dozvoljavaju. Moj brat bilizanac Aleksandar živi u Americi i bavi se medijima. Petra viđam češće pošto sada radi u Londonu.

Princ Petar ima 31 godinu i od sve trojice braće, najviše liči na pretke Karađorđeviće. I on je posvećen biznisu. U Sevilji ima svoju firmu za grafički dizajn i informacione tehnologije.

Engleski mediji su ga lane „ženili“ jednom Britankom, ali je to oštro demantovao. Filipov mlađi brat Aleksandar je najčešće u javnosti, zbog prirode njegovog posla. Ima 28 godina. Za njega se pisalo da je uspeo da osvoji srce svetski poznate lepotice, Dankinje Hajdi Albertsen. Nekadašnja pobednica „Elitovog“ izbora za lice godine, bila je specijalna gošća na rođendanskom slavlju princa Petra u Njujorku. Bio je to zapravo „Bal prinčeva“, koji je u humanitarne svrhe organizovala princeza Katarina Karađorđević.

Ove godine u maju u Njujorku će biti održan drugi „Bal prinčeva“ porodice Karađorđević.

- Divno smo se proveli prošle godine na „Balu“ i nadam se da će tako biti i ove. Ponovo će biti maskenbal - kaže princ Filip, koji će u Njujork povesti svoju princezu. U Petrovo i Aleksandrovo ime ne može da govori.

Sva trojica prinčeva Petar, Filip i Aleksandar su sportisti, govore po četiri svetska jezika i obožavaju film i muziku. Često posećuju majku Mariju de Gloriju i rođake u Španiji. Imaju običaj da kažu da im je španski maternji jezik, a da srpski aktivno uče. Zajedno su najmanje dva puta godišnje, kada slave svoje rođendane. Jedan za drugog kažu da su najbolji prijatelji.

Princ Filip nam skreće pažnju da srpski prinčevi ne vole da pričaju o privatnom životu.

- Mi smo obični ljudi. Iz mog iskustva „plava krv“ ne donosi prednost. Kada sam van Srbije živim običnim životom i osim najbližih prijatelja, niko zapravo ne zna za moju titulu - kaže Filip, uz najavu da uskoro dolazi u Srbiju, sa braćom.


KRALjIČINI ROĐACI

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je rođak britanske kraljice Elizabete i nalazi se na 94. mestu naslednika britanskog kraljevstva. A iza njega su do 106. mesta kraljevići Petar, Filip i Aleksandar. Oni neće ići na venčanje princa Vilijema i Kejt Midlton.