U NIS kaplje sa svih strana

T. SpaleviĆ

07. 01. 2008. u 17:52

Šta sve naša nacionalna naftna kompanija nosi kao "miraz" svom strateškom partneru u budućoj privatizaciji. Većinsko učešće na srpskom tržištu derivata i monopol u preradi nafte. Na spisku nepokretnosti rafinerije, poslovne zgrade, skladišta, hoteli, benz

VLADA Srbije još nije prelomila na koji način će da privatizuje Naftnu industriju Srbije, iako je ovo pitanje izuzetno aktuelno u poslednje vreme, kako zbog ruske ponude o saradnji u oblasti energetike, tako i zbog zainteresovanosti stranih naftnih kompanija. Ali, ukoliko prođe varijanta sa prodajom 51 odsto kapitala, posle privatizacije novi vlasnik dobiće monopol u preradi nafte, većinsko učešće na srpskom tržištu derivata i vrednu imovinu.
Dug je, inače, spisak nepokretnosti koje su u vlasništvu NIS-a. Rafinerije, poslovne zgrade, benzinske pumpe, hoteli, moteli, odmarališta, a ovo preduzeće poseduje i akcije drugih firmi, koncesiju u Angoli...
NIS ima dve rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu. Ukupna prerada nafte sa doradom poluproizvoda u prošloj godini iznosila je 3.370.000 tona. Bazirala se na domaćoj nafti - 645.000 tona, uvoznoj nafti - 1.865.000 tona, i uslužnoj preradi od 725.000 tona. Inače, učešće NIS-a na tržištu naftnih derivata lane je iznosilo oko 62 odsto. A, po derivatima to su TNG (tečni naftni gas), sa 57 odsto, motorni benzini, sa 76 odsto, dizel goriva, oko 60 odsto, i mazut 71 odsto. Ostvarena dobit NIS-a u 2007. godini je oko 150 miliona dolara.
Naftna industrija Srbije ima ukupno 497 javnih benzinskih stanica, ili oko 39 odsto od ukupnog broja pumpi u Srbiji. Poseduje i 1.600 internih benzinskih stanica, osam velikih instalacija i terminala, 44 stovarišta i avio-servis za snabdevanje letilica kerozinom na beogradskom aerodromu. Raspolaže s najvećim brojem cisterni za prevoz tečnih goriva na Balkanu, ukupnog kapaciteta od 18.250 tona. Širom Srbije ima oko 10.000 kvadratnih metara prodajnog prostora za motorna ulja i masti, auto-delove, auto-kozmetiku i robu široke potrošnje.
Ukupno, NIS ima 12.331 radnika i četiri ogranka, NIS - "Naftagas", NIS "Petrol", NIS - TNG i NIS - "Ugostiteljstvo i turizam", odnosno firma "O zon". Ova firma, čiji je NIS stopostotni vlasnik, poseduje 11 hotela, motela i odmarališta. Iako je bila u planu prodaja sto odsto akcija firme "O zon", do sada se to nije desilo. Ukoliko se ta imovina proda pre privatizacije NIS-a, novac će se uložiti u modernizaciju Naftne industrije Srbije. Ako se ne proda, novog vlasnika dobiće u privatizaciji NIS-a.
"O zon" ima četiri objekta u Crnoj Gori, i to hotel "Splendid" kod Prčnja, apartman hotel u Buljaricama, odmaralište u Bečićima i objekat u Poborama. Zatim na Fruškoj gori hotel "Osovlje", restoran "Boku" kod Zrenjanina, kuću u Turiji, motel "Adaševci" na autoputu Beograd - Zagreb. Tu je i bivši hotel "Jugopetrol" a sada "Vis" na Zlatiboru, kao i kompleks "Hajat - Jelen" na Crnom vrhu. Najveća vrednost firme "O zon" su hoteli u Crnoj Gori i na Zlatiboru, kao i turistička agencija "Folou mi".


MOGUĆA IMENOVANjA
VLADA Srbije će na sednici u četvrtak, kako najavljuju pojedini mediji, najverovatnije imenovati generalnog direktora i predsednika Upravnog odbora Naftne industrije Srbije.
Demokratska stranka, kojoj prema koalicionom sporazumu pripada upravljanje NIS-om, za generalnog direktora predložiće Miloša Saramandića, stručnjaka za gas, koji je već u nekoliko navrata bio na rukovodećim pozicijama u "Srbijagasu". A, za predsednika Upravnog odbora najverovatnije Aleksandra Ćirilovića, predsednika Odbora za energetiku u toj partiji.
Ukoliko Vlada Srbije na sednici u četvrtak imenuje Ćirilovića i Saramandića, veoma brzo se može očekivati da Srđan Bošnjaković pređe s funkcije generalnog direktora NIS-a na mesto generalnog direktora "Srbijagasa".


KONCESIJA U ANGOLI
NIS "Naftagas" ukupno je u prošloj godini proizveo oko 720.000 tona nafte. Od toga, 641.000 tona je domaća proizvodnja, a oko 79.000 tona proizvedeno je u Angoli. Proizvodnja prirodnog gasa iznosila je 278.000.000 kubika.
Inače, NIS je 1980. godine dobio deset odsto koncesije u Angoli, na morskoj bušotini "bloka 3", ali je zbog nedostatka deviza morao da je podeli sa "Inom". U međuvremenu je Angola odlučila da u korist svoje lokalne kompanije smanji učešće za po jedan odsto, pa tako NIS i "Ina" imaju po četiri odsto koncesije. Istraživanje je trajalo četiri godine, a proizvodnja sirove nafte je krenula 1985. godine. Ugovor o koncesiji važi do 2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

a

08.01.2008. 11:13

Samo nekretnine u Crnoj Gori vrijede sigurno preko 100 miliona eura. Splendido u Kotoru- na obali novi hotel nekih 20-ak miliona sigurno. Buljarica- nadmecu se Francuzi i Italijani oko izgradnje hotelskog kompleksa, neznam koja je povrsina u pitanju, ali kvadrat zemlje je tamo papreno skup. Becici- sta reci o odmaralistu u Becicima i zemljistu okolo njega, to je trenutno najatraktivnija neuzurpirana lokacija u Becicima, ja mislim da bi se za nju moglo dobiti citavih 50 miliona, ako ne i vise! Pobori- zemljiste koje vrijedi sigurno par miliona eura. Mislim da je svaka prodaja 51 % imovine za cijenu ispod milijardu eura- prodaja u bescijenje-osim ako nece Rusija da postavi raketni stit oko Srbije i da joj omoguci da vojno osvoji fakticku vlast na teritoriji Kosova, sto je prakticno nemoguce.