Promocija praistorije iz Belice u - Nemačkoj

B. SUBAŠIĆ

01. 03. 2013. u 20:55

Neverovatno arheološko otkriće kod Jagodine prava naučna senzacija za ceo svet osim za Srbiju. Dr Stojić: Dobićemo još jedan lokalitet od svetskog značaja, otkriven zahvaljujući strancima

SVETSKI mediji preneli su vest da su nemački naučnici potvrdili da je u Belici kraj Jagodine otkriveno najstarije svetilište u Evropi i i da je reč o najvećoj ikada nađenoj riznici praistorijskih skulptura, a u Srbiji je ta vest ostala bez odjeka. Doduše, gradske vlasti Jagodine su najavile da će finansijski podržati dalja istraživanja, ali svetska premijera održaće se u muzeju u Tibingenu, gde će figurine biti izložene od novembra ove do marta iduće godine. Na sajtu Univerziteta u Tibingenu likalitet Belica je predstavljen kao jedan od najvažnijih na svetu, u čijem istraživanju učestvuju njihovi stručnjaci.

- Zahvaljujući prošlogodišnjim geofizičkim istraživanjima koje su izveli nemački stručnjaci, Belica je najzad prikazana u pravom svetlu, kao metropola praistorijske kulture, kakva je nešto ranije bio Lepenski vir. Belička kultura poseduje potpuno originalne, dosada neviđene skulpture i monumetalne građevine. Kolege iz univerziteta u Tibingenu su zainteresovane da što pre počnemo s daljim istraživanjima lokaliteta koji su nazvali arheološkim otkrićem 21. veka - kaže prof. dr Milorad Stojić, naučni savetnik u Arheološkom institutu SANU. On je još davne 2002. godine prvi istražio čudesne figurine iz Belice i zaključio da je reč o otkriću epohalnog značaja.

- Tada je na lokalitetu otkrivena kultna jama sa približno 100 umetnički oblikovanih predmeta od kamena, keramike i kosti. Odmah je bilo jasno da je reč o izuzetnom nalazu s početka neolita, približno 6.000 godina pre nove ere. Na osnovu simbolike i predstave ženskih i muških reproduktivnih organa, očito je da su figurine imale svoju ulogu u kultu plodnosti. Takve predstave svih faza nastanka i razvoja ploda, od začeća do porođaja, nikada i nigde nisu viđene - kaže prof. dr Stojić.

Međutim, on sa žaljenjem konstatuje da su istraživanja na srpskom lokalitetu, koji je blago svetske kulturne baštine, celu deceniju tapkala u mestu zbog opstrukcije iz same Srbije.

- Deset godina sam vodio borbu dokazujući da su figurine s Belice nalaz ravan onom na Lepenskom viru. Nažalost, neke kolege, zbog neznanja ili drugih motiva, pokrenule su agresivnu kampanju protiv Belice, tvrdeći čak i da figurine nisu originalne. Danas, zahvaljujući kolegama iz Tibingena, Hajdelberga i Berlina, koje su uložile ogroman novac u laboratorijska ispitivanja nalaza, imamo nepobitan dokaz da sam bio u pravu.

On veruje da će posle objavljivanja rezultata ekspertiza i ogleda u Hajdelbergu, Leobenu, Tibingenu, Berlinu, Poznanju, Sofiji istraživanja Belice biti nastavljena.

- Da su ljudi koji su tvrdili da je Belica nalazište od manjeg značaja uspeli, napravili bi štetu ravnu brisanju skulptura iz Lepenskog vira ili slika iz Altamire iz svetske kulturne baštine. Paradoks je da će Srbija sada dobiti još jedan svetski lokalitet zahvaljujući strancima, koji više poštuju ono što imamo nego mi sami - zaključuje prof. dr Stojić.

DECENIJU LEŽALE U ORMARU

Figurine iz Belice profesor Stojić pronašao je 2002. Duže od decenije čamile su u ormanima, a neki onaši arheolozi tvrdili su da je reč o falsifikatu. - Te 2002. radio sam na drugom iskopavanju. Na Belicu je otišao kolega i 2003. zaključio da je reč o beznačajnom nalazištu. Pošto je veoma uticajan, posle njega niko nije mogao da istražuje. Ali pokazao sam figurine kolegama s univerziteta u Tibingenu i oni su tražili da ih pošaljem njima. Naš sagovornik im je zahvalan na naučnoj nesebičnosti. Prošle godine nemački geofizičari napravili su i "rendgenski snimak" Belice i otkrili da se u zemlji krije veliki praistorijski grad s monumentalnim građevinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sramota

02.03.2013. 00:46

Ovo je primer palanačkog duha takozvane srpske elite. Čovek nađe svetsko čudo ali ga u Srbiji omalovažavaju i sapliću neki ovdašnji strašno važni i pametni naučnici kojima niko ne sme da se suprotstavi. Onda se pojave Nemci, provere priču i podrže pravog čoveka, a usput se proslave kao da je Belica u Nemačkoj.

Mitar Tarabic

18.06.2013. 12:20

Gde je ako ne u srpskoj akademiji nauka glavni kluc za zakljucavanje svesti srpskog naroda o njegovoj istoriji i arheologiji srbije? Ti isti koji jurisaju na vetrenjace i toboznje "amebe" ni tada(kada se desilo otkrice u Jagodini) a i kada su u pitanju neke druge pretpostavke o istoriji na tlu srbije, nisu u pravu! Pogledajte radove na koridoru 10 Naisus-Remesiana-Tures-Serdika, gde god zabodu asov u zemlju nesto pronadju. Uprkos Don kihota iz SANU, istorija Srbije morace iz pocetka da se pise!

Hick Cyrillic

18.06.2013. 18:14

Da se ovakve stvari ne bi ponavljale treba one koji su svjesno i zlobno kocili progres kazniti mjerama poput: izbacivanja iz akademije, gubitka statusa u naucnim institucijama, izbacivanja iz raznih strukovnih udruzenja i cak novcanim kaznama. Trebalo je navesti ime tog "strucnjaka" koji je rekao da je nalaziste beznacajno jer je namjerno pucao Srbiji u noge.