HAKER G. V. (19), iz Pančeva, koji je uhapšen 8. marta ostaće u pritvoru dok sud ne odluči drugačije. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal protiv njega je podiglo optužbeni predlog jer je, između ostalog, napadao internet-stranice ministarstava Vlade Srbije, predsednika, državnih institucija... U tužilaštvu tvrde da postoji osnovana sumnja da je haker poznat pod pseudonimima "John the Ripper" i "SunTzu" za neke od tih napada bio i plaćen.

Devetnaestogodišnji Pančevac, vanredni učenik srednje škole, osumnjičen je da je brisao ili menjao internet-prezentacije predsednika Srbije, Ministarstva pravde, Apelacionog i Višeg suda u Beogradu, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal...

U optužbenom predlogu stoji da je G. V. odgovoran za 28 hakerskih akcija koje su okarakterisane kao računarska sabotaža, pravljenje i unošenje kompjuterskih virusa, neovlašćeni pristup zaštićenom računaru i pravljenje i davanje sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka.

- G. V. je neovlašćeno pristupao serverima na kojima su bile internet -prezentacije raznih državnih organa i javnih službi i menja prethodno postavljena korisnička imena i šifre - objašnjava Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal. - Posle toga je preko društvenih mreža omogućavao drugima da menjaju sadržaj ovih prezentacija. Neka od ovih krivičnih dela vršio je radi sticanja imovinske ili druge koristi. Posle podizanja optužnog predloga rešenjem pretresnog veća Višeg suda u Beogradu njemu je produžen pritvor do dalje odluke suda.

U tužilaštvu kažu da je u toku i pretkrivični postupak protiv još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bili njegovi saučesnici.


REAKCIJA ''ANONIMUSA''

GRUPA "Anonimus Srbija" zatražila je, preko svog profila "Fejsbuk", da G. V. bude pušten na slobodu.

- Mi tražimo jednak tretman za sve - stoji u saopštenju "Anonimusa". - Zašto se prema momku, koji je uradio difejs sajta, što je pandan lepljenja vaših predizbornih plakata na nedozvoljenim mestima, odnosite kao da je u rangu sa teškim kriminalcima, koji iza sebe imaju ubistvo?

EFIKASNO

POSLE hapšenja G. V. objavljeno je da je ovaj Pančevac bio povezan sa grupom "Anonimus Srbija", kao i da je bio član nekoliko hakerskih grupa. On je priveden samo nekoliko sati posle upada na sajt Republičkog javnog tužilaštva na kojem je objavljena poruka: "Dragi prijatelji, dok naša politička, ekonomska i biznis elita sedi na Kopaoniku u hotelu "Grand", krka i pije o našem trošku izigravajući srpski Davos, nama preti sunovrat u dubine bankrota", sa potpisom "Anonimusa".