Šta sve leči moćni mumio

Tatjana Gutorova

18. 01. 2018. u 18:32

Шта све лечи моћни мумио
„Kameno ulje” u Rusiji važi za čudotvoran lek

KRV stene, kameno ulje, suze crnih džinova... Za mumio postoji bezbroj poetskih naziva i prepričava se bezbroj legendi o čudesnom dejstvu ovog planinskog balzama. Drevni lekari su smatrali mumio eliksirom besmrtnosti. Iako su njihove savremene kolege skeptične po ovom pitanju, oni ipak priznaju: mumio je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova.

Mnogi Rusi ovaj lek drže u frižiderima. Altajski mumio je skupocena smola neobičnog mirisa. Na pitanje „šta leči”, poznavaoci odgovaraju kratko: „gotovo sve”! Osamdesetih godina čudesno sredstvo čuvalo se skoro u svakom sovjetskom frižideru. Gotovo ni o jednom drugom leku nije nastalo toliko mnogo mitova, a ovo su samo neki od njih:


MIT 1: MUMIO SU OTKRILI SOVJETSKI NAUČNICI U XX VEKU

ISTINA: Mumio je poznat čovečanstvu već hiljadama godina. Još je Aristotel preporučivao ovaj lek pacijentima sa oštećenim sluhom. Popularna drevnoistočna poslovica je glasila: „Samo mumio spasava od smrti.“

Egipćani su ovo sredstvo koristili za balzamiranje faraona. Kasnije su Evropljani masovno počeli da pljačkaju drevne carske grobnice u potrazi za čudesnom „ilirijskom smolom“.

U srednjem veku mumio je koštao tri puta više od zlata, što je izazvalo poplavu falsifikata. Neki prevaranti su čak „proizvodili“ mumio od leševa pogubljenih zločinaca, koje su im prodavali dželati upravo sa gubilišta.

Međutim, mumio je uskoro izašao iz „mode“ i bio potpuno zaboravljen sve do sredine 20. veka, kada su sovjetski naučnici pokrenuli temeljno istraživanje sastava i svojstava legendarnog planinskog balzama.


MIT 2: FORMULA MUMIJA DO SADA NIJE POZNATA


ISTINA: Tokom dugog vremena ljudi nisu znali od čega se tačno sastoji ovaj tajanstveni lek. Da li je njegovo poreklo biljno, životinjsko ili mineralno? Savremeni naučnici odgovaraju: i jedno i drugo i treće. Mumio je kombinacija organskih i neorganskih komponenata, koje su se u procesu fosilizacije „pretopile“ u jednu smolastu supstancu.

Kameno ulje“ nastaje u procepima stena i u planinskim pećinama. Sastav mumija i njegov izgled razlikuje se u zavisnosti od toga, gde je on pronađen: u planinama Centralne Azije se dobija smola zlatno-crvenkaste boje, na Tibetu i Himalajima – bela, a na Altaju i Uralu – crna.

Iako postoji više vrsta mumija, hemičari su ipak izveli jedinu formulu ove supstance. Crne „planinske suze“ sadrže pola Mendeljejeve tablice, retke mikro i makroelemente, amino-kiseline, vitamine i eterična ulja. Međutim, proces nastajanja „krvi stena “ još uvek predstavlja misteriju za naučnike. Najčešće se sirovinom za mumio smatraju timijan, šipurak, pirevina, valerijana, pelen, nana u kombinaciji sa voskom divljih pčela i izmetom poljskih i slepih miševa i veverica.


MIT 3: MUMIO JE TAJNO „ORUŽJE“ RUSKIH SPORTISTA I SPECIJALACA

ISTINA: Iako u Evropi i Americi mumio često zovu „crnim ruskim anabolikom“, on ne može da pretvori običnog čoveka u olimpijskog šampiona. Ipak, ovo se sredstvo često preporučuje sportistima jer ubrzava zarastanje polomljenih kostiju i rana. Osim toga, mumio smanjuje umor i povećava izdržljivost u vežbama dužeg trajanja.


MIT 4: MUMIO LEČI SVE

ISTINA: Nažalost, nijedan lek ne može da izleči sve bolesti. Međutim, naučna istraživanja su pokazala efikasnost mumija u borbi sa paradentozom, gastritisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Lekovita smola stimuliše imuni i endokrini sistem, podstiče metabolizam i reguliše šećer. Planinski balzam takođe pomaže kod neuralgije, radikulitisa, reume i osteohondroze. Osim toga, mumio ima izraženo kardiotonično dejstvo zbog čega se preporučuje pacijentima sa koronarnom aterosklerozom i nekim drugim srčanim oboljenjima.


MIT 5: MUMIO NEMA KONTRAINDIKACIJA

ISTINA: Mumio je zabranjen pacijentima sa onkološkim oboljenjima. Lekari takođe ne preporučuju ovo sredstvo trudnicama, deci i starijim osobama. Važno je napomenuti da mumio ne sme da se uzima sa alkoholom.

KAKO PREPOZNATI PRAVI MUMIO?

1. Uzmite mali komadić mumija u ruku. Ako on ostaje tvrd i ne topi se u pesnici, kupili ste falsifikat.

2. Stavite mumio u vodu. Pravi planinski balzam se rastvara bez taloga. Rastvor ima boju crne kafe i gorak ukus.

3. Dodajte u rastvor sodu bikarbonu. Falsifikat će promeniti boju, a pravi mumio će ostati braon.

RECEPTI

Protiv dijabetisa

Pet grama mumia rastvoriti u pola litra prokuvane ohlađene vode. Konzumirati 100 mililitara napitka - tri puta dnevno. Preporučuje se uzimati rastvor uz mleko radi boljeg efekta.


Protiv reume i radikulitisa

Dva grama mumia pomešati sa dva grama meda. Melem utrljati na bolno mesto, staviti zavoj, držati celu noć. Ponavljati pet-šest dana.


Protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Pomešati 25 grama mumia sa pola litra meda, pola litra maslinovog ulja i sokom od dva limuna. Konzumirati jednu kašiku smese pola sata pre obroka - dva puta dnevno. Terapija traje dva meseca.


Protiv gastritisa

Pet grama mumia rastvoriti u litar prokuvane ohlađene vode. Uzimati čašu napitka pola sata pre obroka tri puta dnevno. Terapija traje deset dana. Ponoviti terapiju tri-četiri puta sa trodnevnim pauzama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Brankica Todorov

13.11.2019. 22:55

Da li MUMIO pomaže kod osoba sa tumorom na dojci , štitnoj žlezdi i hipofizi. Hvala.

Zorana

30.11.2019. 20:43

@Brankica Todorov - Kaze u tekstu, ne preporucuje se osobama sa onkoloskim oboljenjima... Trudnicama i dojiljama.... Posavetujte se sa apotekarom.