Bez obzira na to da li verujete u Zodijak ili ste potpuni skeptik, retko ko od nas preskoči da ga pročita u dnevnim novinama. Da li su zvezde zaista krive za lošu situaciju na poslu ili u ljubavnom životu? Pa, postoji šansa da i dalje čitate pogrešan horoskop. Jer, pomerale su se zvezde, pa tako i naši horoskopski znakovi.

Ako niste upoznati sa astrologijom morate znati nekoliko stvari. Prvo i najvažnije, astrologija i astronomija nisu ista stvar. Astronomija je nauka o proučavanju svemira. Astrologija, s druge strane nema naučnu osnovu, spada više u kategoriju pseudonauke ili metafizike.

Astronomi smatraju da poravnanja ili položaji zvezda, udaljenih svetlosnim godinama od nas, nemaju nikakvog efekta na naše svakodnevne aktivnosti na Zemlji. Ali, rani "astronomi", poput Vavilonaca ne bi se složili sa tim.

Vavilonci su originalni izumitelji Zodijaka i 12 znakova koji se određuju u trenutku gde je Sunce bilo u trenutku vašeg rođenja. Dok je Sunce putovalo nebom tokom jedne godine, provelo je oko mesec dana u svakom od sazvežđa. Znakovi su dobili ime po odgovarajućim sazvežđima i njihovi datumi bili su zasnovani na očiglednom odnosu između njihovog položaja na nebu i prema Suncu.

Pošto su Vavilonci već imali kalendar od 12 meseci, koje su prilagodili horoskopskim znacima, čini se da su sve uredili perfektno. Međutim, oni nisu znali kako Zemlja, Sunce i zvezde funkcionišu. A to su olako shvatili i pri kreiranju astrologije i horoskopskih znakova. Sada, naučnici iz Nase veruju da su Vavilonci namerno preskočili 13. znak.

Pre 3,000 godina na nebu jeste postojalo 12 sazvežđa, ali ono što su nisu uzeli u obzir jeste da se Sunce jednom godišnje poravnavalo sa sazvežđem po imenu Zmijonoša. Sada je još jasnije da su ga namerno izbacili iz astrologije.

Štaviše, nisu ni primetili da Sunce ne provodi istu količinu vremena u istom sazvežđu, zapravo nijedno od njih se nije uklapalo u isti jednomesečni period.

Uzmite Devicu za primer. Sunce se poravnava sa ovim sazvežđem čak 45 dana. U Škorpiji se nalazi samo sedam dana. Znači da nije sve tako crno-belo.

Nasa je stvarnu matematiku napravila tek 3,000 godina kasnije, locirajući i objašnjavajući važnost 13. nestalog znaka.

- Kada su Vavilonci prvi put izmislili 12 znakova Zodijaka, onaj ko se rodio između 23. jula i 22. avgusta, rodio se u sazvežđu Lava. Ali, od tada se nebo pomeralo jer Severni pol više ne upućuje u istom pravcu.

Znamo da ovakav tekst svim entuzijastičnim čitaocima horoskopa može narušiti odnos prema zvezdama i svemu što ste mislili da znate o jakoj Devici ili skladnoj Vagi, ali ostaje činjenica da se nekada zaista više možemo poistovetiti sa znakom koji je pre ili posle nas.

Međutim, moderni astronomi nemaju naučne podatke kako bi potkrepili povezanost usklađivanja Sunca sa određenom ljudskom aktivnoću, ali to ne znači da dosadašnja verovanja treba da bacite u stranu. Prošlo je toliko vekova otkako su nam Vavilonci dali ove astrološke identitete. I tokom tih vekova je sigurno reći da je svaki znak razvio izuzetno robusnu grupu osobina ličnosti, mitova, boja i asocijacija. Ako vaš znak oslikava pravi njegov identitet, nema ničeg lošeg u tome da se pridržavate originalnog vavilonskog zadatka. Uostalom, većina novina i dalje ignoriše postojanje Zmijonoše, pa tako ćemo i mi.

Evo koji biste znak bili po novom, izmenjenom horoskopu:


*OVAN: Od 18. aprila do 13. maja

*BIK: Od 13. maja do 21. juna

*BLIZANCI: Od 21. juna do 20. jula

*RAK: Od 21. jula do 10. avgusta

*LAV: Od 10. avgusta do 16. septembra

*DEVICA: od 16. septembra do 30. oktobra

*VAGA: Od 30. oktobra do 23. novembra

*ŠKORPIJA: od 23. novembra do 29. novembra

*ZMIJONOŠA: Od 29. novembra do 17. decembra

*STRELAC: Od 17. decembra do 20. januara

*JARAC: Od 20. januara do 16. februara

*VODOLIJA: Od 16. februara do 11. marta

*RIBE: Od 11. marta do 11. aprila


(Telegraf.rs)