Više nemamo izgovor da nam nedostaje slobodno vreme kako bismo sredili ormare. Zato, neka naše veliko prolećno čišćenje otpočne baš tako što ćemo uvesti red u garderobere. Na taj način ćemo i barem nekoliko dana zaokupiti misli, bićemo fizički aktivni, a na kraju i zadovoljni postignutim rezultatima.

Mnoge od nas, međutim, već i pomisao na nered koji nas čeka iza vrata ormara, u startu odvraća od ovog velikog posla.

Od čega početi? Za početak, ispraznite ih potpuno. Ovo je važan korak, jer kada budete imali pogled na prazan prostor, znaćete kako da ga ponovo popunite.

Zatim počnite da razvrstavate odeću, veš, torbe, kaiševe, kape, u zavisnosti od toga šta imate u garderoberu. Dok to radite, već razmišljajte o tome šta želite da zadržite, šta možete da poklonite, a šta ćete potpuno odbaciti. Prilikom sortiranja, u vezi sa svakim komadom postavite sebi nekoliko pitanja: Da li ovo volim? Da li sam to nosilo/la samo jednom i hoću li barem još jednom? Da li je reč o klasičnom komadu koji bi mogao/la da nosim tokom svih sezona? Odslikava li ova majica moju ličnost? Da li mi i dalje dobro stoji ili mi je premala, previše smela..?

Ako na sva pitanja odgovorite potvrdno, taj odevni predmet sačuvajte. A sve što odvojite možete da razvrstate po principu: za posao, za svakodnevno nošenje, za spavanje, za kuću, za odlaske na trening... Ređajte gomile odeće od džinsa, na posebnu stavite jakne, pa pantalone, suknje... Neke osobe vole da odeću razvrstavaju po boji, a pojedine po sezonama. Odaberite sistem koji vam najviše odgovara.

Sada, kada ste to obavili, vreme je da ponovo punite ormare. Da ne biste bezidejno stajali ispred njih, evo male pomoći:

* Ono što povremeno nosite, stavljajte pozadi, po mogućstvu u kutije ili plastične kese.

* Napred slažite odeću koju svakodnevno nosite, kao i donji veš koji možete da poređate u korpe.

* Vešalice su veoma korisne. Sve što možete, naročito haljine, stavljajte na njih, ali ne i, recimo, suknje od trikotaže jer na taj način možete da zakačite nit.

* U fioke poslažite kupaće kostime, sokne, nakit, sve sitnije predmete, ali i pamučne majice koje ste urolali da bi zauzele manje prostora.

* Torbe, kaiševe i šešire možete da kačite na kuke u ormaru ili čak na one koje se nalaze na vratima spavaće sobe. Ako nemate kuke, onda ovim modnim detaljima pronađite mesto na policama garderobera.

* Ne zaboravite da bi stva­ri koje ste izdvojili da poklonite trebalo da budu u dobrom stanju. One koje su oštećene bacite bez imalo griže savesti. Sigurno ih više nikada nećete obući.