KATKADA, da bi naš životni prostor dobio novo ruho, nije neophodno veliko ulaganje. Dovoljna je dobra ideja, a jednu od njih nametnuli su mnogi stručnjaci za enterijer.

Obične drvene gajbice, sačinjene od letvica, u kojima na pijacama možemo da vidimo povrće, ubacili su i u najsavremenije opremljene domove.

Uglavnom su ih ostavili u prirodnoj boji drveta, ali poneke su ofarbali u belo i postavili ih u spavaće sobe tako što su ih poređali jednu na drugu. Na taj način dobijena je polica kraj uzglavlja, pogodna za odlaganje knjiga i ukrasa, čak i jastuka. Neke su postavili u kutak predviđen za odmor, uz udobnu fotelju, i na njih poređali, na primer, saksijske biljke. Gajbice su završile i u predsoblju i tako postale mesto gde može da se odlože ćasa za ključeve i ostale stvari koje odlažemo čim uđemo u dom. Ima ih i u radnim sobama, kraj stola, gde nemaju ulogu police već prostora u koji mogu da se ubace najrazličitije stvari. Gajbice koje su se našle u kuhinji poslužile su kao police za vinske flaše, činije za voće, različite vrste testenina...

U dnevnom boravku, osim u vidu polica, gajbice su završile i naopako okrenute, dobijajući tako funkciju stočića, na čije ivice su dodati točkići, kako bi bile lako pokretljive. Osim gajbi, isti efekat možete da postignete i uz pomoć drvenih paleta, koje služe za transport većih tovara. Kako palete imaju veću površinu, podrazumeva se, od njih možete da dobijete "ozbiljne" stolove u dnevnoj sobi na koje takođe treba da montirate četiri točkića kako bi dobili na visini (palete su niže od gajbica) a i da biste po potrebi mogli da ih premeštate u različite delove prostorije. Po želji možete i da ih ofarbate u omiljenu boju i tako dobijete upečatljiv komad nameštaja, istovremeno moderan i rustičan.