Solarni paneli ekonomičniji od crepa

Snježana Vidačković

15. 04. 2018. u 22:41

Соларни панели економичнији од црепа

Thinkstock

Počinje proizvodnja čvrstih fotonaponskih ploča, kojima će se pokrivati kuće. Štiti od atmosferskih uticaja i proizvodi struju

NOVI, fotonaponski crep, za kojeg se u SAD već prave porudžbine, biće jeftiniji od crepa i zameniće ogromne tradicionalne solarne panele koji se montiraju na postojeće krovne konstrukcije.

Kompanija "Tesla" Ilona Maska je otvorila porudžbine za nove solarne pokrivače objekata, za koje dizajneri kažu da će biti lepši od običnih, da će proizvoditi električnu energiju i trajati duže i da će imati bolju izolaciju.

"Tesla solarni krov" imaće dvostruki zadatak - služiće kao zaštita, što je i primarna funkcija tradicionalnog krova, ali i kao uređaj za proizvodnju struje. Ovaj novitet čine fotonaponske ćelije ugrađene u crepove koji izgledaju kao klasični i neprimetno se uklapaju u arhitektonsko rešenje pokrivača objekta. I izuzetne su čvrstoće.

Američka kompanija nudi kalkulator koji u obzir uzima površinu krova, količinu sunca u određenom području i lokalne cene goriva, tako da kupci mogu unapred da izračunaju hoće li im se i za koliko vremena isplatiti ova instalacija. Kada je reč o ceni, iz ove kompanije kažu da će solarni koštati manje u odnosu na klasičan krov, čak i bez računanja koliko je struje proizvedeno.

Thinkstock

Solarni crep biće 80 odsto lakši u odnosu na keramički ili na betonske krovne materijale i gotovo je neuništiv. Ovim će se smanjiti troškovi transporta i eventualni lomovi svesti na minimum.

I ovaj faktor utiče na smanjenje cene ovog proizvoda jer su solarne ploče napravljene od stakla, a staklo od peska koji je jeftin. Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati, a kompanija "Tesla" na svoj proizvod daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Očekuje se da će prvi solarni krovovi pokriti evropske kuće već tokom ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zaliv.net

15.04.2018. 22:58

Ali ugrozava dobre pare EPS-u stoga ce biti problem da se nabavi po ok ceni, a ovim ce raditi samo privilegovane firme kojima se dozvoli kako bi mlatili pare i dalje...