Kuće iz štampača i beton koji se sam popravlja

petak, 17. 02. 2017. u 14:00

Куће из штампача и бетон који се сам поправља
Reč stručnjaka - arhitekta Tatijana Nešić: Novi materijali i načini izgradnje - gotovo futuristička dostignuća u arhitekturi

NA početku civilizacije, u periodu Metalnog doba, kao što znamo dešavale su se serije otkrića novih materijala (bakar, bronza, gvožđe), a sa tim i prava revolucija u tehnologiji izrade sredstava za proizvodnju i izgradnju. Arhitektura i građevinarstvo se prilagođavaju novim materijalima i sistemima gradnje prateći tehnološka dostignuća, pa tako neboderi nikad ne bi dostigli te visine da nije bilo inovacija u proizvodnji čelika.

Danas, u vreme koje svakodnevno donosi mnogobrojne inovacije u svim oblastima života, dešavaju se i drastična, čak futuristička otkrića u svetu arhitekture. Novi materijali i metode izgradnje kao što su bio beton koji može sam sebe da “popravi”, izgradnja kuće 3D štampom, uveliko se primenjuju.


BIO BETON

Beton je jedan od najčešće korišćenih materijala u građevinarstvu i sem što najviše doprinosi zagađenju životne sredine, ima veoma ozbiljnu manu - pukotine koje nastaju kada je izložen većem pritisku, vodi i hemikalijama, što utiče na bezbednost objekta. U cilju sprečavanja pojave većih pukotina u betonu, inženjeri često koriste više armature nego što je potrebno, a kada pukotina nastane, popravka može biti veoma komplikovana, naročito na nekim podzemnim i nepristupačnim delovima objekta. Istraživači iz Holandije razvili su novu vrstu betona koji može sam da se popravi - “izleči”, beton sa sporama bakterija koje bi, kada voda prodre u pukotinu, stvarale kalcijum-karbonat čime bi se zatvorila pukotina. Mada je još u fazi eksperimenta, beton koji može sam da se popravi ima veliki potencijal na tržištu.


3D ŠTAMPA

Grupa istraživača razvila je 3D štampač koji može da odštampa, tj. izgradi objekat ili deo konstrukcije na osnovu parametara koji su prethodno generisani u kompjuteru. Za 3D štampu koristi se posebna vrsta betona koja se ispušta iz specijalne mašine - 3D štampača u veoma preciznim slojevima i pod kontrolom računara. Osim betona mogu se koristiti prirodni i reciklirani materijali kao što su nabijena zemlja i mešavina građevinskog otpada: staklena vlakna, čelik, cement... Prednost 3D štampe je što mašina može da izgradi objekat na licu mesta, čime se smanjuje količina utrošenog materijala za 30 do 60 odsto, kao i energije koja bi bila potrebna za prevoz. Ušteda vremena izgradnje je od 50 do 70 procenata.

Prvi objekti koji su izgrađeni 3D štampom od mešavine građevinskog otpada su u Kini: 10 kuća za 24 sata, trospratna vila i stambena zgrada od pet spratova. Mašina koja je 150 metara dugačka, 10 široka i 6,5 metara visoka, istiskuje materijal sloj po sloj stvarajući građevinske blokove koji se potom na gradilištu sastavljaju zajedno sa čeličnim ojačanjima i izolacijom. Primena 3D štampe objekata u svetu je sve učestalija, pa se tako u Amsterdamu gradi most preko jednog od kanala, a struktura mosta se štampa u obližnjem skladištu.

U Americi, jedna građevinska kompanija želi da započne izgradnju kuća 3D štampačem, a namera je da napravi održive i pristupačne objekte sa malo otpada, u kojima će upotrebom određenih materijala smanjiti rizik od požara ili oštećenja krova. Dakle, sve upućuje na to da nije previše nerealno predvideti da će 3D štampa u budućnosti imati veliku ulogu u načinu izgradnje objekata.NANOTEHNOLOGIJA

MATERIJALI budućnosti i inovacije u načinu izgradnje objekta su u povoju. Osim bio-betona i 3D štampe otkrića do kojih su naučnici došli su mnogobrojna, na primer, nanotehnologija koja ima mogućnost da poveća efikasnost solarnih panela. Tu je i materijal za krovove zgrada koji skuplja i upija kišnicu, pa kad temperatura vazduha dostigne određeni nivo, oslobađa vodu i dobijenim isparenjima hladi objekat.... Sva ta naučna dostignuća i otkrića kada u potpunosti uđu u upotrebu značajno će promeniti sistem graditeljstva i arhitekture, a samim tim će imati i veliki uticaj na naš svakodnevni život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije