Za pristup „smanjenje štete“ u medicini, neophodna iskrena procena nauke i otvoreni pristup donosilaca odluka

Promo

01. 07. 2020. u 10:15

За приступ „смањење штете“ у медицини, неопходна искрена процена науке и отворени приступ доносилаца одлука

Foto: PMI

Dr Piter Harper, osnivač i član Međunarodnog udruženja za izučavanje bolesti pluća na nedavno održanoj onlajn panel diskusiji o smanjenju štete, ističe da svoju borbu vidi u saradnji sa duvanskom industrijom
„Moramo da pokušamo da iniciramo promenu, da pušačima tradicionalnih cigareta ponudimo manje štetne alternative“, izjavio je dr Piter Harper, osnivač i član Međunarodnog udruženja za izučavanje bolesti pluća.


Harper, koji je onkolog po struci, na nedavno održanoj onlajn panel diskusiji o smanjenju štete (Tobacco Harm Reduction), ističe da svoju borbu vidi u saradnji sa duvanskom industrijom zato što istinski veruje da je smanjenje štete ono što struka mora da zagovara. Trenutno u svetu postoji više od milijardu pušača, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Harper podseća na to da je nikotin ono što ljude čini zavisnim od duvanskih proizvoda, ali to istovremeno nije ono što duvan čini štetnim, već duvanski dim koji sadrži oko 6000 hiljada materija od kojih se, kako kaže, za oko 100 zna da su veoma toksične. „Upravo ta kombinacija jedinjenja koja se nalazi u duvanskom dimu, a ne nikotin, može izazivati najteže bolesti kod pušača tradicionalnih cigareta, kao što su kancer i kardiovaskularne bolesti“, naglasio je dr Harper na početku svog izlaganja.


„Ljudi sistematski donose odluke koje se kose sa logikom. Iako znaju sve efekte pušenja, većina pušača ne odustaje. Statistika je poražavajuća, čak šezdeset četiri odsto pušača kojima je dijagnostifikovan rak pluća i dalje puši. Dakle, zavisnost je snažna i stvarna. Zato moramo da konsultujemo nauku koja treba da nađe rešenje. Naš posao kao lekara je da kažemo, hajde da napravimo sigurniji proizvod, manje štetnu alternativu i ovoj milijardi ljudi, koji nisu prestali da puše, ponudimo pomoć“, dalje objašnjava Harper, koji je i stručni konsultant duvanskog giganta Filip Moris.Upravo su manje štetne alternative cigaretama poput IQOS-a, uređaja koji zagreva a ne sagoreva duvan, poslednjih godina, tema mnogih naučnih istraživanja. Rezultati ukazuju da, iako nisu bez rizika, emituju drastično manje štetnih materija u odnosu na tradicionalne cigarete, čak 95% manje u odnosu na dim klasičnih cigareta. Harper tvrdi da je nauka prilično jasna - nivo nikotina u ovim proizvodima ostaje isti ali, kako kaže, nivo toksina ne, oni su smanjeni. Stvaraju se manje ili manje ozbiljne slike u patološkim promenama od hronične izloženosti tradicionalnim cigaretama.


Doktor Harper takođe navodi da je sve više naučnih dokaza koje potvrđuju rezultati brojnih do sada sprovedenih studija, međutim regulative pojedinih zemalja kao da se oglušuju o to, i tu vidi mogućnost promena. „Konačno, potrebna nam je iskrena procena nauke i otvoreni pristup onih koji su donosioci odluka“, zaključio je dr Harper.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije