POLOŽAJ spavanja utiče na izgled naše kože, pokazuju pojedina istraživanja na koja upozorava američki dermatolog Džošua Zajhner. On tvrdi da ona daleko brže stari na strani lica na kojoj spavamo, pa tako taj deo u odnosu na ostatak prvi strada, a svakako se odražava na opšti utisak koji drugi stiču o našem izgledu.


Dermatolog preporučuje da zato pokušamo da spavamo na leđima, jer je to najbolje za negu i lepotu.

- To nije lako, pošto nam takav položaj nije baš prirodan, ali je najhumanije što možemo da učinimo za sebe. Spavanje na boku ili na stomaku čini da naše lice bude pritisnuto na jastuk, što dovodi do stvaranja nabora na koži. Jer, trenje lica na jastuku uzrokuje pritisak i izaziva upale, a takva pojava je odgovorna za nastanak preuranjenih bora koje ne volimo, a koje se, čini nam se, u određenom trenutku samo pojave da nas nerviraju - objašnjava stručnjak.

Ovo se, ločično, ne primećuje dok smo još mladi, jer je tada koža bogata kolagenom i u trenutku može da se oporavi od pritiska. Međutim, kako starimo, sve se menja. Nivo kolagena počinje da opada, pa se vremenom već ujutru mogu uočiti teški nabori na licu.

Zbog toga, savetuje nam stručnjak, ne bi bilo loše da već danas počnemo da vežbamo spavanje na leđima.