Antibiotici ne deluju na infekcije sinusa

Ž.P.

26. 01. 2013. u 07:58

Ovo se posebno odnosi na "amoksicilin" i "budesonide", koji ne postižu očekivani efekat, bez obzira na to da li se daju samostalno ili u kombinaciji

ANTIBIOTICI za lečenje sinusnih infekcija nisu delotvorni, tvrde britanski istraživači sa univerziteta u Sautemptonu.

Ovo se posebno odnosi na "amoksicilin" i "budesonide", koji ne postižu očekivani efekat, bez obzira na to da li se daju samostalno ili u kombinaciji.

Do ovog zaključka došli su na osnovu istraživanjlja kojim je obuhvaćeno 240 pacijenata starijih od 16 godina. Svi su imali glavobolju, pritisak u očima i nosu, često i začepljen nos sa sekrecijom, kašljem i temperaturom. Ovi simptomi jasno su ukazivali da imaju sinusnu infekciju izazvanu bakterijom. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe.

Jedna grupa je sedam dana tri puta dnevno dobijala 500 miligrama "amoksicilina" i u nos je stavljala kapi "budesonide" jedanput dnevno deset dana. Druga grupa je dobijala placebo (bez antibiotika) terapiju u istom trajanju. Na kraju se ispostavilo da svi imaju isti stepen izlečenja. Istraživači su naglasili da je delovanje antibiotika u slučaju infekcije sinusa vrlo malo ili nikakvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Aleksandar

26.01.2013. 09:16

Pre par nedelja sam imao tesku upalu sinusa i olecio se Hemomicinom. Ovaj naslov je bez veze...

Viki

26.01.2013. 18:39

Moj sin je posle raznih lekova izlecio akutnu upalu Hemomicinom, ali ima hronicnu upalu i tu leka nema.