Rekreacija za sve uzraste: Zašto je dobro baviti se plivanjem

T. L.

subota, 06. 06. 2020. u 09:20

Рекреација за све узрасте: Зашто је добро бавити се пливањем

Ilustracija / Foto Depositphotos

Prednost plivanja je u tome što ne postoji starosna barijera, pa u bazen mogu da "uskoče" svi, bez straha da će im opteretiti zglobove obolele od artritisa, kao što neće smetati ni osobama sa viškom kilograma

UVEK je dobro izabrati plivanje ako se dvoumite kakvom rekreacijom da se bavite - poručuje Dejan Vidović, sertifikovani trener plivanja sa dugogodišnjim iskustvom u radu.

- Velika prednost plivanja je u tome što ne postoji starosna barijera, pa u bazen mogu da "uskoče" svi, bez straha da će im sportski sati opteretiti zglobove obolele od artritisa, kao što neće smetati ni osobama sa viškom kilograma i poremećajima lokomotornog sistema. Takođe, prija svima koji imaju bolove u leđima, ruci, nozi - poručuje stručnjak. - A tu su i benefiti o kojima, logično, više vode računa mlađi - aktiviranje mišića, oblikovanje tela, zatezanje, gubljenje celulita... Ova aktivnost je za preporuku svima koji žele da dovedu svoj izgled u red, i tu ne mislim samo na "kozmetiku", već na zdravlje i snagu u lepo izvajanom telu. Za sve generacije je značajno to što, kako pokazuju studije, plivanje usporava starenje. Ali je važno da se redovno trenira i da se najmanje dva puta nedeljno praktikuje.

Da ono zaista podmlađuje, otkrilo je i istraživanje sa Univerziteta u Indijani, koje je pokazalo da osobe koje plivaju triput nedeljno sporije stare, imaju niži krvni pritisak, niži nivo triglicerida, bolji kapacitet pluća i jaču mišićnu snagu. S druge strane, Greg Smit iz Fondacije za astmu Novog Južnog Velsa tvrdi da je plivanje spas za astmatičare. Na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 70 dece plivača, ispostavilo se da je više od polovine prestalo da koristi pumpicu za astmu ili im je smanjena doza lekova.

- Vazduh iznad površine vode je vlažan, pa je verovatnoća da dođe do sužavanja disajnih puteva i astmatičnih napada tokom plivanja daleko manja - objašnjava Greg Smit.