Uticaj zelenila na mentalno zdravlje

S. D.

02. 10. 2019. u 09:21

Naučnici su otkrili da život u blizini prirode više utiče na mentalno i ukupno zdravlje nego posao i visina plate. Ispostavilo se da su najveći pozitivni uticaj imale zelene površine koje su se nalazile 300 metara od kuće

Утицај зеленила на ментално здравље

Ilustracija / Depositphotos

OSOBE koje u gradskim sredinama žive okružene zelenilom su srećnije i zadovoljnije, pokazalo je istraživanje sprovedeno na nekoliko univerziteta u Velikoj Britaniji.

Koristeći podatke o 25.518 stanovnika Londona, naučnici su otkrili da život u blizini prirode više utiče na mentalno i ukupno zdravlje nego posao i visina plate. Autori studije istražili su koliko je potrebno zelenila u okruženju da bi ono pozitivno uticalo na nas. Da bi utvrdili odnos između pogleda na prirodu i tri aspekta mentalnog blagostanja, sreće, lične vrednosti i zadovoljstva, koristili su nove istraživačke tehnike.

Ispostavilo se da su najveći pozitivni uticaj imale zelene površine koje su se nalazile 300 metara od kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Срба

02.10.2019. 14:02

А, код нас модерно да се уништава све зелено пред собом по градовима. Преко год можеш травњака, настаје јавни паркинг (од стране агресивних возача који се бахато убацују где им је воља), сечу се вишедеценијски дрвореди уз идиотске изговоре (Београд, Ниш, Алексинац, Пирот....), баца се смеће и отпатци свударедом...... далеко смо ми од ЕУ.