Kremasta torta po ukusu Agasija

Maja JEŠIĆ

16. 05. 2020. u 14:50

Кремаста торта по укусу Агасија

Foto: KITCHEN TV PROMO

Bojana Bukvić, autorka emisije “Bojanina radionica kolača", o omiljenim slatkišima, planovima, susretu sa čuvenim teniserom...

Zagrepčanku Bojanu Bukvić, koju je javnost upoznala kao učesnicu hrvatskog kulinarskog takmičarskog šou-programa "Masteršef", u srpsku prestonicu je dovela ljubav. I tu je ostala da stvara i sa nama deli najkreativnije poslastice. U njenim slatkim čarolijama svakodnevno mogu da uživaju Beograđani koji svraćaju u restorane u kojima je ona "kraljica slatkiša", ali i svi gledaoci Kitchen TV koji prate "Bojaninu radionicu kolača". Uskoro počinje treća sezona ove emisije, pa pogledajte kako u Bojaninoj kreaciji izgledaju čokoladna krempita, plitvička štrudla, maskarpone torta, oranž tart, mulen ruž i mnoge druge slatke delicije.

Kako ste počeli da se bavite kulinarstvom?

- Od 12. godine volim da kuvam i pečem kolače. To mi je bio omiljeni hobi i igra, predivna razbibriga. Profesionalno sam počela da se bavim kulinarstvom nakon "Masteršefa", kada sam počela da radim u restoranu mog tadašnjeg "sudije" Dina Galvanja. To takmičenje mi je promenilo život. Gastro scena u Hrvatskoj je nakon "Masteršefa" postala popularna, toliko da se u srednjim školama tražilo mesto više za zvanje kuvara i poslastičara.

Otvorili ste veliki broj restorana u regionu. Koji vam je omiljeni, koji pamtite kao poseban?

- Uh, svega je tu bilo, jer nisam fokusirana samo na slatko. Profesionalno sam počela da kuvam u Zagrebu, sa divnim šefovima. Od njih sam učila zanat. Bila sam šef kuhinje mediteranskog restorana i restorana sirove hrane. Oni su mi bili najinteresantniji, jer ta dva pravca u kulinarstvu možda i najviše volim, uz francusku i italijansku kuhinju. Ipak, moja prva ljubav su kolači. Mnogo sam eksperimentisala, ali sam se vratila onome što najviše volim da kreiram - kolačima i desertima.

Obožavalac vaših torti je i legendarni teniser Andre Agasi. Kako je došlo do toga da mu vaši slatkiši postanu omiljeni?

- Andre Agasi i Goran Ivanišević su u Umagu igrali prijateljski meč na otvaranju stadiona. U to vreme smo tamo otvarali restoran. Oni su nam bili gosti, a ja sam za tu priliku spremila tortu, čokoladnu sa dulche de leche kremom. Bio je oduševljen. Mnogo smo se dobro zabavili tada.

Živite i radite u Beogradu. Kako se to desilo?

- Put me je doveo do Beograda iz privatnih razloga, a ja sam se u ovaj grad zaljubila! Velika je promena kada se doseliš iz Zagreba gde je sve nekako manje, smirenije, a Beograd pršti od energije i to mi se jako dopalo.

Šta Beograđani najviše vole od poslastica?

- Čokoladu! Ne mogu da napravim dovoljno čokoladnih kolača koliko ih Beograđani mogu pojesti. Tu je i velika ljubav ka čizkejku, koji u svakom lokalu bude "bestseler".

Niste zapostavili ni usavršavanje gastronomskih čarolija. U kom smeru želite da ono ide?

- Trenutno sam preokupirana edukacijom i radom sa profesionalnom čokoladom, a čeka me i stažiranje u inostranstvu. Fokus su mi restorani u Engleskoj i Francuskoj. Veoma me zanima da se usavršim na polju restoranskih deserata. Kažem - stažiranje, jer nemam nameru da se selim zbog posla, već da sakupim znanje i vratim se da bih ga primenila ovde. Imam u planu i da od jeseni opet krenem sa masterklasovima raznih šefova u regionu, a čeka me i kongres Chefs Stage u Šibeniku na jesen, koji smo morali da odložimo zbog novonastale situacije. Jedva čekam! Pišem i stručne tekstove za neke naše magazine, a u planu je i ponovno pokretanje radionica koje sam ranije održavala.

Koji vam je omiljeni kolač?

- Tiramisu. Jednostavan italijanski recept. Podeliću ga sa vašim čitaocima. Jaja, maskarpone, kafa... Savršeno! Na drugom mestu su zagrebačke krempite sa šlagom. Mogla bih kašičicom da ih jedem. Treći najdraži desert je onaj koji mi neko drugi spremi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije