MLEČNA

Potrebno je:

crnog luka

50 g pšeničnog griza

1/2 l mleka

50 g peršuna

1 dl ulja

Na ulju propržite sitno seckani crni luk i dodajte griz. Pržite dok griz ne porumeni, pa nalijte vodu do polovine suda. Kuvajte dok luk ne omekša, zatim sud dopunite mlekom. Čorbu pospite seckanim peršunom.


POVRTNA

Potrebno je:

2 veće šargarepe

2 krompira

paškanat

čaša kuvanog graška

tikvica

2 manja kisela krastavca

glavica crnog luka

čaša paradajz soka

začini po želji (lovorov list, karanfilić, cimet...)

so, biber

ulje

peršun

mirođija


Povrće isecite na komadiće, luk izrežite uobičajeno i propržite na ulju, pa dodajte ostalo povrće (osim graška i krastavaca). Kada se proprži, dodajte grašak, kisele krastavčiće i sok od paradajza, pa prelijte litrom supe i začinite po želji. Kuvajte 15 minuta. Pre služenja pospite peršunovim listom i mirođijom.

KUKURUZNA

Potrebno je:

3 klipa kukuruza (skinuti zrna)

šolja praziluka (isečenog na kolutiće)

1/4 šolja paškanata (isečenog na kockice)

1/2 šolje kukuruznog brašna

4 šolje vode

1/3 kašičice soli

susamovo ulje

mirođija

peršun


Skuvajte zrna u 800 ml (4 čaše) vode. U međuvremenu, dinstajte luk (prethodno posoljen), u šerpi sa malo susamovog ulja. Zatim dodajte kukuruz i paškanat. Vodu u kojoj se kuvao kukuruz ne treba baciti, jer ćete njome naliti čorbu. Povrću polako dodajte kukuruz, brašno i sve vreme mešajte da se ne bi zgrudvalo. Dolijte vodu koju ste ostavili, smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 20 minuta. Garnirajte seckanom mirođijom i peršunom.

OD TIKVICA

Potrebno je:

2 manje tikvice

2 krompira srednje veličine

veza zeleni za supu

2 kašike ulja

šoljica mleka

peršunov list

kocka za supu

šoljica pirinča

glavica crnog luka

jaje

so

kašika jabukovog sirćeta

Očistite zelen i izrendajte na krupno, pa prodinstajte na ulju desetak minuta, uz mešanje. Zatim dodajte pirinač, očišćen i narendan krompir i tikvice, pa ulijte 1,5 l vode, stavite kocku za supu i na ringli zapečen crni luk. Sve kuvajte 20 minuta. Začinite po ukusu solju i jabukovim sirćetom. Skinite sa vatre i umešajte viljuškom ulupano jaje kome je dodato mleko. Pospite iseckanim peršunom. Služite toplo.

ZELENA SA ŠUNKOM

Potrebno je:

veza mladog zelja ili blitve

glavica crnog luka

250 g krupnijeg mladog krompira

glavica zelene salate

4 kašike ulja

kašika brašna

čaša jogurta

jaje

kokošija masnoća

100 g šunke

malo vinskog ili jabukovog sirćeta

2 čena belog luka


Na ulju prodinstajte iseckan crni luk, dodajte na rezance iseckano zelje ili blitvu i zelenu salatu, kao i očišćen krupno narendan krompir, pa uz dolivanje vode dinstajte 5-6 minuta. Dodajte brašno, litar i po vode, kokošiju masnoću i kuvajte petnaestak minuta. Začinite izgnječenim belim lukom i sirćetom, dodajte na kockice isečenu šunku, viljuškom dobro izlupano jaje i jogurt, i skinite sa šporeta.