Čorbe za zdravlje i vitkost (RECEPTI)
15. 05. 2020. u 14:50
Napravite: mlečnu čorbu, povrtnu, kukuruznu, čorbu od tikvica, zelenu sa šunkom
Depositphotos
MLEČNA
Potrebno je:
crnog luka
50 g pšeničnog griza
1/2 l mleka
50 g peršuna
1 dl ulja
Na ulju propržite sitno seckani crni luk i dodajte griz. Pržite dok griz ne porumeni, pa nalijte vodu do polovine suda. Kuvajte dok luk ne omekša, zatim sud dopunite mlekom. Čorbu pospite seckanim peršunom.
POVRTNA
Potrebno je:
2 veće šargarepe
2 krompira
paškanat
čaša kuvanog graška
tikvica
2 manja kisela krastavca
glavica crnog luka
čaša paradajz soka
začini po želji (lovorov list, karanfilić, cimet...)
so, biber
ulje
peršun
mirođija

Povrće isecite na komadiće, luk izrežite uobičajeno i propržite na ulju, pa dodajte ostalo povrće (osim graška i krastavaca). Kada se proprži, dodajte grašak, kisele krastavčiće i sok od paradajza, pa prelijte litrom supe i začinite po želji. Kuvajte 15 minuta. Pre služenja pospite peršunovim listom i mirođijom.
KUKURUZNA
Potrebno je:
3 klipa kukuruza (skinuti zrna)
šolja praziluka (isečenog na kolutiće)
1/4 šolja paškanata (isečenog na kockice)
1/2 šolje kukuruznog brašna
4 šolje vode
1/3 kašičice soli
susamovo ulje
mirođija
peršun

Skuvajte zrna u 800 ml (4 čaše) vode. U međuvremenu, dinstajte luk (prethodno posoljen), u šerpi sa malo susamovog ulja. Zatim dodajte kukuruz i paškanat. Vodu u kojoj se kuvao kukuruz ne treba baciti, jer ćete njome naliti čorbu. Povrću polako dodajte kukuruz, brašno i sve vreme mešajte da se ne bi zgrudvalo. Dolijte vodu koju ste ostavili, smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 20 minuta. Garnirajte seckanom mirođijom i peršunom.
OD TIKVICA
Potrebno je:
2 manje tikvice
2 krompira srednje veličine
veza zeleni za supu
2 kašike ulja
šoljica mleka
peršunov list
kocka za supu
šoljica pirinča
glavica crnog luka
jaje
so
kašika jabukovog sirćeta

Očistite zelen i izrendajte na krupno, pa prodinstajte na ulju desetak minuta, uz mešanje. Zatim dodajte pirinač, očišćen i narendan krompir i tikvice, pa ulijte 1,5 l vode, stavite kocku za supu i na ringli zapečen crni luk. Sve kuvajte 20 minuta. Začinite po ukusu solju i jabukovim sirćetom. Skinite sa vatre i umešajte viljuškom ulupano jaje kome je dodato mleko. Pospite iseckanim peršunom. Služite toplo.
ZELENA SA ŠUNKOM
Potrebno je:
veza mladog zelja ili blitve
glavica crnog luka
250 g krupnijeg mladog krompira
glavica zelene salate
4 kašike ulja
kašika brašna
čaša jogurta
jaje
kokošija masnoća
100 g šunke
malo vinskog ili jabukovog sirćeta
2 čena belog luka

Na ulju prodinstajte iseckan crni luk, dodajte na rezance iseckano zelje ili blitvu i zelenu salatu, kao i očišćen krupno narendan krompir, pa uz dolivanje vode dinstajte 5-6 minuta. Dodajte brašno, litar i po vode, kokošiju masnoću i kuvajte petnaestak minuta. Začinite izgnječenim belim lukom i sirćetom, dodajte na kockice isečenu šunku, viljuškom dobro izlupano jaje i jogurt, i skinite sa šporeta.