RASKOŠNE PALAČINKE

Potrebno je za testo:

3 jajeta

malo soli

1/2 kašičice šećera

500 ml mleka

250 ml kisele vode

320 g brašna

malo više od 3 kašike ulja


Za fil:

po 200 g jagoda i banana


Za preliv:

200 ml slatke pavlake

30 g instant kakao napitka

2 kašičice listića badema

Umutite mikserom jaja, dodajte so i šećer, mleko, ulje, brašno i kiselu vodu. Testo ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Tiganj namažite uljem, dobro zagrejte, kutlačom sipajte testo i razlijte. Kad počne da se odvaja od ivica tiganja, palačinku okrenite i pecite drugu stranu. Uljem namažite tiganj samo na početku, za prvu palačinku. Gotove palačinke stavljajte jednu preko druge, a na kraju tanjir pokrijte, uvijte u platnenu salvetu i ostaviti 10 minuta. Tek potom ih punite. Zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kakao napitak i, mešajući, kuvajte nekoliko minuta. Palačinke punite seckanim jagodama i bananama, stavite preliv i pospite listićima badema.


SOČNI MAFINI

Potrebno je:

110 g putera

2 jajeta

120 g smeđeg šećera

2 burbon vanilin šećera

2 veće zrele banane

limun

200 g jagoda

270 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

kašičice soli

40 g kokosa

50 g usitnjene bele čokolade


Otopite puter na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi. Jaja, kristal i vanilin šećer umutite dok ne dobijete penastu smesu. Banane izblendirajte u pire i dodajte ih smesi od jaja i šećera, zajedno sa izrendanom koricom limuna i malo soka. Promešajte, pa dodajte otopljeni puter i ponovo lagano mešajte dok se smesa ne ujednači. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Jagode operite, osušite i iseckajte na manje komade, pa pažljivo umešajte u brašno. Tako neće potonuti na dno prilikom pečenja. Pažljivo sve sjedinite mešajući varjačom. Dodajte još kokos i usitnjenu belu čokoladu, pa još jednom lagano sve promešajte. Kalupe za mafine namastite i pospite brašnom ili ih obložite papirnim korpicama. Punite ih smesom, ali ne do vrha. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.


KISELKASTO-SLATKA PITA

Potrebno je

za testo:

180 g putera

žumance

120 g šećera

250 g brašna

na vrh noža praška za pecivo

kesica vanilin šećera

2 kašike hladnog mleka


Za fil:

600-700 g jagoda

3 kašike javorovog sirupa

100 g smeđeg šećera

po 20 g gustina, brašna i putera


Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte hladan, na listiće iseckan puter, kristal i vanilin šećer, žumance i mleko. Zamesite glatko testo, zamotajte ga u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Za to vreme operite jagode, isecite ih na četvrtine, dodajte im javorov sirup i šećer, pa polako izmešajte. Sjedinite brašno i gustin, sipajte po jagodama i odmah izmešajte. Polovinu testa razvaljajte na oblik pleha za pečenje, pritisnite prstima po dnu, ali da se ivice malo podignu. Po testu rasporedite masu sa jagodama, a po njoj na listiće iseckan puter. Pokrijte drugom polovinom razvaljanog testa u vidu isečenih traka unakrsno postavljenih po jagodama i spojenih po ivicama. Može i cela kora, ali je pre pečenja izbockajte viljuškom. Pitu pecite 45 minuta na 200 stepeni.


SAVRŠENSTVO U ŠLAGU

Potrebno je za koru:

8 belanaca

400 g šećera

kašika sirćeta


Za fil:

8 žumanaca

200 g šećera u prahu

300 g mlevenog "pti-ber" keksa

200 g putera

100 ml mleka

800-1.000 g jagoda

2-3 kesice šlaga


Mutite belanca, ubacite šećer, nastavite da mutite, pa dodajte sirće. Sipajte u pleh obložen pek-papirom i koru pecite na 150 stepeni, oko 55 minuta. Umutite žumanca sa šećerom u prahu i puterom, a na kraju dodajte keks i mleko. Na ispečenu i prohlađenu koru stavite pola fila, zatim isečene jagode, pa drugu polovinu fila, a odozgo umućen šlag. Kolač služite kad se ohladi u frižideru.

MIRIŠLjAVI BELI ROLAT

Potrebno je za koru:

8 belanaca

150 g šećera

6 kašika ulja

100 g brašna

kašičica praška za pecivo

3 kašike šećera u prahu za posipanje kore

Za krem:

200 ml slatke pavlake

za šlag

130 g kisele pavlake

50 g šećera u prahu

150 g jagoda

seckani pistaći ili bademi za ukrašavanje


Prvo pripremite krem. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u to umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu. Dobro sjedinite. Mikserom nežno mutite belanca, postepeno dodajući 2 kašike šećera. Pri kraju pojačajte brzinu i mutite da dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi dobro promešajte preostali šećer i ulje. Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. U masu dodajte četvrtinu snega od belanaca, pa pažljivo umešajte i preostali sneg. Smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom, poravnajte i pecite u rerni na 170 stepeni 10-12 minuta. Gotovu i malo ohlađenu koru izvrnite na kuhinjsku krpu posutu polovinom šećera u prahu. Pažljivo odlepite pek-papir, pa koru, i sa te strane pospite šećerom u prahu. Urolajte zajedno sa krpom i ostavite da se sasvim ohladi. Od ohlađenog krema odvojte 3 kašike za mazanje rolata spolja, a preostalim kremom namažite odmotani rolat. Potom po čitavoj površini rasporedite iseckane jagode i ponovo umotajte u rolat. Ostavite da se sat vremena hladi u frižideru. Dobro ohlađen spolja premažite izdvojenim kremom i, po želji, pospite seckanim pistaćima, bademima i jagodama.