Stigle su jagode, vreme je za omiljene kolače: 5 recepata za neodoljive poslastice
12. 05. 2020. u 14:50
Napravite: raskošne palačinke, sočne mafine, kiselkasto-slatku pitu, savršenstvo u šlagu, mirišljavi beli rolat
Depositphotos
RASKOŠNE PALAČINKE
Potrebno je za testo:
3 jajeta
malo soli
1/2 kašičice šećera
500 ml mleka
250 ml kisele vode
320 g brašna
malo više od 3 kašike ulja
Za fil:
po 200 g jagoda i banana
Za preliv:
200 ml slatke pavlake
30 g instant kakao napitka
2 kašičice listića badema
Umutite mikserom jaja, dodajte so i šećer, mleko, ulje, brašno i kiselu vodu. Testo ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Tiganj namažite uljem, dobro zagrejte, kutlačom sipajte testo i razlijte. Kad počne da se odvaja od ivica tiganja, palačinku okrenite i pecite drugu stranu. Uljem namažite tiganj samo na početku, za prvu palačinku. Gotove palačinke stavljajte jednu preko druge, a na kraju tanjir pokrijte, uvijte u platnenu salvetu i ostaviti 10 minuta. Tek potom ih punite. Zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kakao napitak i, mešajući, kuvajte nekoliko minuta. Palačinke punite seckanim jagodama i bananama, stavite preliv i pospite listićima badema.
SOČNI MAFINI
Potrebno je:
110 g putera
2 jajeta
120 g smeđeg šećera
2 burbon vanilin šećera
2 veće zrele banane
limun
200 g jagoda
270 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
kašičice soli
40 g kokosa
50 g usitnjene bele čokolade

Otopite puter na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi. Jaja, kristal i vanilin šećer umutite dok ne dobijete penastu smesu. Banane izblendirajte u pire i dodajte ih smesi od jaja i šećera, zajedno sa izrendanom koricom limuna i malo soka. Promešajte, pa dodajte otopljeni puter i ponovo lagano mešajte dok se smesa ne ujednači. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Jagode operite, osušite i iseckajte na manje komade, pa pažljivo umešajte u brašno. Tako neće potonuti na dno prilikom pečenja. Pažljivo sve sjedinite mešajući varjačom. Dodajte još kokos i usitnjenu belu čokoladu, pa još jednom lagano sve promešajte. Kalupe za mafine namastite i pospite brašnom ili ih obložite papirnim korpicama. Punite ih smesom, ali ne do vrha. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
KISELKASTO-SLATKA PITA
Potrebno je
za testo:
180 g putera
žumance
120 g šećera
250 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
kesica vanilin šećera
2 kašike hladnog mleka
Za fil:
600-700 g jagoda
3 kašike javorovog sirupa
100 g smeđeg šećera
po 20 g gustina, brašna i putera

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte hladan, na listiće iseckan puter, kristal i vanilin šećer, žumance i mleko. Zamesite glatko testo, zamotajte ga u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Za to vreme operite jagode, isecite ih na četvrtine, dodajte im javorov sirup i šećer, pa polako izmešajte. Sjedinite brašno i gustin, sipajte po jagodama i odmah izmešajte. Polovinu testa razvaljajte na oblik pleha za pečenje, pritisnite prstima po dnu, ali da se ivice malo podignu. Po testu rasporedite masu sa jagodama, a po njoj na listiće iseckan puter. Pokrijte drugom polovinom razvaljanog testa u vidu isečenih traka unakrsno postavljenih po jagodama i spojenih po ivicama. Može i cela kora, ali je pre pečenja izbockajte viljuškom. Pitu pecite 45 minuta na 200 stepeni.
SAVRŠENSTVO U ŠLAGU
Potrebno je za koru:
8 belanaca
400 g šećera
kašika sirćeta
Za fil:
8 žumanaca
200 g šećera u prahu
300 g mlevenog "pti-ber" keksa
200 g putera
100 ml mleka
800-1.000 g jagoda
2-3 kesice šlaga

Mutite belanca, ubacite šećer, nastavite da mutite, pa dodajte sirće. Sipajte u pleh obložen pek-papirom i koru pecite na 150 stepeni, oko 55 minuta. Umutite žumanca sa šećerom u prahu i puterom, a na kraju dodajte keks i mleko. Na ispečenu i prohlađenu koru stavite pola fila, zatim isečene jagode, pa drugu polovinu fila, a odozgo umućen šlag. Kolač služite kad se ohladi u frižideru.
Potrebno je za koru:
8 belanaca
150 g šećera
6 kašika ulja
100 g brašna
kašičica praška za pecivo
3 kašike šećera u prahu za posipanje kore
Za krem:
200 ml slatke pavlake
za šlag
130 g kisele pavlake
50 g šećera u prahu
150 g jagoda
seckani pistaći ili bademi za ukrašavanje

Prvo pripremite krem. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u to umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu. Dobro sjedinite. Mikserom nežno mutite belanca, postepeno dodajući 2 kašike šećera. Pri kraju pojačajte brzinu i mutite da dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi dobro promešajte preostali šećer i ulje. Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. U masu dodajte četvrtinu snega od belanaca, pa pažljivo umešajte i preostali sneg. Smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom, poravnajte i pecite u rerni na 170 stepeni 10-12 minuta. Gotovu i malo ohlađenu koru izvrnite na kuhinjsku krpu posutu polovinom šećera u prahu. Pažljivo odlepite pek-papir, pa koru, i sa te strane pospite šećerom u prahu. Urolajte zajedno sa krpom i ostavite da se sasvim ohladi. Od ohlađenog krema odvojte 3 kašike za mazanje rolata spolja, a preostalim kremom namažite odmotani rolat. Potom po čitavoj površini rasporedite iseckane jagode i ponovo umotajte u rolat. Ostavite da se sat vremena hladi u frižideru. Dobro ohlađen spolja premažite izdvojenim kremom i, po želji, pospite seckanim pistaćima, bademima i jagodama.