ZA DOMAĆICE POČETNICE

Potrebno je:

4 jajeta

100 g šećera

100 g brašna

100 ml ulja

kašičica praška za pecivo

džem od malina ili neki drugi

šećer u prahu


Umutite jaja i šećer, pa dodajte brašno, ulje i prašak za pecivo. U pleh od šporeta stavite pek-papir i sipajte smesu. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Vlažnu kuhinjsku krpu pospite kristal šećerom, pa na nju stavite pečenu koru. Zamotajte lagano u rolnu i ostavite nekoliko minuta. Potom rolat odmotajte, premažite džemom od malina i ponovo zamotajte. Pospite prah šećerom i uživajte.


SA DžEMOM I ČOKOLADOM

Potrebno je za koru:

4 jajeta

4 kašike šećera

4 kašike brašna

1/2 kesice praška za pecivo

2 kašike ulja

kašika kakaoa


Za fil:

4 kašike džema ili pekmeza od šljiva

100 g tamne istopljene čokolade

2 kašike eurokrema


Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte brašno, pecivo i ulje. Na kraju umešajte kakao, sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Za fil istopite čokoladu, pa dodajte džem i sve izmešajte. Namažite prohlađenu koru i odmah uvijte u rolat. Rolat možete da pospete krupnije samlevenim orasima ili nekim drugim dekorativnim sastojkom koji imate.

SA DISKRETNOM AROMOM ŠLjIVOVICE

Potrebno je za koru:

6 žumanaca

7 belanaca

180 g smeđeg šećera

30 g kakaoa

50 g čokolade za kuvanje

kesica vanile

30 g oštrog brašna

prašak za pecivo

1/2 čašice šljivovice


Za krem:

250 ml mleka

žumance

celo jaje

100 ml pavlake za kuvanje

30 g oštrog brašna

40 g gustina

30 g šećera

Još:

200 g putera

50 g šećera u prahu

100 g crne čokolade za kuvanje

100 g bele čokolade

kesica vanile


Žumanca umutite penasto sa šećerom i vanilom, dodajte rastopljenu čokoladu, brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Na kraju u smesu umešajte rakiju šljivovicu. Zatim umutite sneg od belanaca, pa špatulom polako umešajte u već postojeću smesu od žumanaca, tako da se komadići snega vide. Sipajte smesu lagano u pleh za pečenje obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni 20-25 minuta. Nakon pečenja koru ohladite, preokrenite na krpu, odvojite pek-papir, pa umotajte u rolat. Potom skuvajte krem smesu, uz postepeno mućenje jaja u mleku i dodavanje ostalih sastojaka, a kada postane gusta podelite je u dve posude, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vreme penasto umutite puter sa šećerom u prahu, podelite na dva dela i umešajte u odvojene krem smese. U jednu dodajte istopljenu crnu čokoladu, a u drugu belu čokoladu sa vanilom. Odmotajte rolat, pa koru premažite svetlim kremom i stavite u frižider 30 minuta da se stegne. Potom premažite tamnim kremom i vratite u frižider da stoji još pola sata. Tek kada se kremovi učvrste, koru umotajte u rolat.

KREMASTI SA MAKOM

Potrebno je za koru:

5 belanaca

5 kašika šećera

5 kašika ulja

2 kašike brašna

2 žumanca

Za krem:

300 ml mleka

30 g gustina

3 kašike šećera

5 kašika mlevenog maka

100 g bele čokolade

50 g margarina ili putera

80 g šlaga u prahu


Belanca umutite penasto, dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne otopi. U drugoj posudi sjedinite brašno, ulje i žumanca. Obe smese pomešajte, pa sipajte u pleh obložen pek-papirom, poravnajte i oko 7 minuta pecite na 170 stepeni. Pečenu koru izvadite, prohladite, pa uvijte u rolat zajedno sa papirom. Za krem sjedinite gustin, mleko, mak i šećer. Stavite da se kuva na uobičajen način, a kada provri, kuvajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte još malo dok se ona ne istopi. U vruć krem stavite margarin ili puter iseckan na sitnije komade, pa mutite mikserom dok se ne otopi. Ohladite krem u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta. Koru odmotajte i skinite papir, premažite kremom i uvijte rolat. Deo krema možete da ostavite i premažete rolat spolja, ili da ga samo pospete prah šećerom. Poželjno je da rolat sa makom pre sečenja i služenja prenoći u frižideru, da bi se krem u potpunosti vezao.

OD BANANA

Potrebno je za koru:

6 jaja

60 g brašna

2 kašike vrele vode

150 g šećera u prahu

50 g mlevenih oraha

vanilin šećer


Za fil:

400 ml mleka

puding od vanile

200 g putera

150 g šećera u prahu

2-3 banane


Umutite penasto žumanca sa 75 g šećera u prahu, dodajte 2 kašike vrele vode i nastavite da mutite sve dok se masa ne zgusne i ne postane svetlija. Belanca takođe ulupajte u čvrst sneg, dodajte preostali šećer u prahu i vanilin šećer. U umućena žumanca sipajte lagano brašno i mlevene orahe, polako promešajte, pa dodajte, takođe uz lagano mešanje, sneg od belanaca. Smesu sipajte ravnomerno na pleh obložen papirom i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Ispečenu koru odmah prebacite iz pleha na čistu krpu posutu prah šećerom i umotajte u rolat. Za fil skuvajte puding u 400 ml mleka, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Da se na pudingu ne bi stvorila korica pospite malo šećera. Dok se puding hladi umutite omekšali puter sa šećerom u prahu i na kraju lagano sjedinite sa pudingom. Dobro promešajte i stavite u frižider na 30 minuta da se prohladi i zgusne. Potom odmotajte krpu sa rolatom, preko kore nanesite fil, a preko fila sitno iseckane banane ili isečene na kolutove, pa savijte koru u rolat.