Radost za nepca izlazi iz rerne: Slatki hlepčići
07. 04. 2020. u 18:31
Zamesite testo i napravite ukusne hlebove sa brusnicama, medom, bananama, cimetom...
Hebčići od brusnica Depositphotos
OD BRUSNICA
Potrebno je:
* 1,5 šolja brašna
* 3/4 šolje šećera
* prašak za pecivo
* malo soli i sode bikarbone
* jaje
* 1/2 šolje soka od pomorandže
* 2 kašike putera
* kašika vode
* 1,5 šolja zamrznutih brusnica
Pomešajte brašno, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj činiji izmutite omekšali puter, sok i vodu, pa dodajte suve sastojke, a zatim i brusnice. Smesu sipajte u podmazani kalup i pecite 50 minuta.
* * * * * * * * * * * * * * *
SA BANANAMA
Potrebno je:
* šolja
(od 250 ml) šećera
* po 1/2 šolje ulja i kisele pavlake
* 2 jajeta
* 2 banane
* kašičica ekstrakta vanile
* 1,5 šolja brašna
* šoljica sode bikarbone
* 1/2 kašičice soli

Mikserom umutite šećer i ulje, dodajte jaja, izgnječene banane, pavlaku i ekstrakt vanile, pa još malo mutite. U brašno umešajte so i sodu i postepeno ga dodavajte smesi sa bananama, lagano mešajući. Izlijte u kalup prethodno premazan uljem i posut s malo brašna. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 50 minuta.
* * * * * * * * * * * * * * *
SA CIMETOM
Potrebno je:
* 6,5 šolja brašna
* 2 kašičice suvog kvasca
* kašičica soli
* po 1/2 šolje šećera i ulja
* 3,5 šolje mleka
Za fil:
* 2 šolje suvih grožđica
* po 2 kašike cimeta i vode
* 1/3 šolje šećera

U činiji mikserom pomešajte četiri šolje brašna, šećer, so i kvasac. Dodajte toplo mleko i ulje, pa sve izmiksajte. Polako u smesu dodajte ostatak brašna. Mutite još pet minuta, pa testo nauljenom rukom sjedinite i činiju pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Posle 45 minuta ga premesite, istresite na pobrašnjenu podlogu i podelite na tri dela. Svaki rastanjite, pospite filom, poprskajte vodom, pa zavijte u rolat. Rolate stavljajte u podmašćenu tepsiju. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 60 minuta. Pecite 50 minuta na 180 stepeni. Secite tek kad se ohladi.
* * * * * * * * * * * * * * *
MEDENI
Potrebno je:
* 2 šolje brašna
* 2 praška za pecivo
* 1/2 kašičice sode bikarbone
* prstohvat soli
* 125 g margarina
* jaje
* 3 kašike meda
* 125 ml mleka
* 200 g iseckanih suvih šljiva

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. Dodajte omekšali maslac i pomešajte da dobijete mrvičastu smesu. U drugoj činiji izmešajte jaje, med i mleko, pa spojite sa prethodnom smesom, dodajte šljive i izmešajte. Izlijte u podmazan kalup i pecite u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, dok ne porumeni. Gotov hlepčić možete da pospete šećerom u prahu.
* * * * * * * * * * * * * * *
PANETONE
Potrebno je:
* kocka kvasca
* 30 g šećera
* 150 ml mleka
* 400 g brašna
* 5 žumanaca
* po 150 g maslaca i sušenog voća po želji
* 50 g naseckanih badema
* so, šećer u prahu

Pomešajte kvasac, mlako mleko, so i šećer, pa ostavite na toplom oko 15 minuta. Zatim pomešajte žumanca, omekšali maslac, nadošli vasac i umesite meko testo. Pokrijte ga i ostavite da odstoji sat vremena. Za to vreme iseckajte voće i bademe, koje ćete kasnije umešati u testo. Ostavite još 20 minuta da odstoji, pa ga stavite u kalup podmazan uljem i posut brašnom. Pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Još topao ga premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu. Ohlađen secite na kriške.