OD BRUSNICA

Potrebno je:

* 1,5 šolja brašna

* 3/4 šolje šećera

* prašak za pecivo

* malo soli i sode bikarbone

* jaje

* 1/2 šolje soka od pomorandže

* 2 kašike putera

* kašika vode

* 1,5 šolja zamrznutih brusnica

Pomešajte brašno, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj činiji izmutite omekšali puter, sok i vodu, pa dodajte suve sastojke, a zatim i brusnice. Smesu sipajte u podmazani kalup i pecite 50 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

SA BANANAMA

Potrebno je:

* šolja

(od 250 ml) šećera

* po 1/2 šolje ulja i kisele pavlake

* 2 jajeta

* 2 banane

* kašičica ekstrakta vanile

* 1,5 šolja brašna

* šoljica sode bikarbone

* 1/2 kašičice soli

Mikserom umutite šećer i ulje, dodajte jaja, izgnječene banane, pavlaku i ekstrakt vanile, pa još malo mutite. U brašno umešajte so i sodu i postepeno ga dodavajte smesi sa bananama, lagano mešajući. Izlijte u kalup prethodno premazan uljem i posut s malo brašna. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 50 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

SA CIMETOM

Potrebno je:

* 6,5 šolja brašna

* 2 kašičice suvog kvasca

* kašičica soli

* po 1/2 šolje šećera i ulja

* 3,5 šolje mleka

Za fil:

* 2 šolje suvih grožđica

* po 2 kašike cimeta i vode

* 1/3 šolje šećera

U činiji mikserom pomešajte četiri šolje brašna, šećer, so i kvasac. Dodajte toplo mleko i ulje, pa sve izmiksajte. Polako u smesu dodajte ostatak brašna. Mutite još pet minuta, pa testo nauljenom rukom sjedinite i činiju pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Posle 45 minuta ga premesite, istresite na pobrašnjenu podlogu i podelite na tri dela. Svaki rastanjite, pospite filom, poprskajte vodom, pa zavijte u rolat. Rolate stavljajte u podmašćenu tepsiju. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 60 minuta. Pecite 50 minuta na 180 stepeni. Secite tek kad se ohladi.

* * * * * * * * * * * * * * *

MEDENI

Potrebno je:

* 2 šolje brašna

* 2 praška za pecivo

* 1/2 kašičice sode bikarbone

* prstohvat soli

* 125 g margarina

* jaje

* 3 kašike meda

* 125 ml mleka

* 200 g iseckanih suvih šljiva

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. Dodajte omekšali maslac i pomešajte da dobijete mrvičastu smesu. U drugoj činiji izmešajte jaje, med i mleko, pa spojite sa prethodnom smesom, dodajte šljive i izmešajte. Izlijte u podmazan kalup i pecite u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, dok ne porumeni. Gotov hlepčić možete da pospete šećerom u prahu.

* * * * * * * * * * * * * * *

PANETONE

Potrebno je:

* kocka kvasca

* 30 g šećera

* 150 ml mleka

* 400 g brašna

* 5 žumanaca

* po 150 g maslaca i sušenog voća po želji

* 50 g naseckanih badema

* so, šećer u prahu

Pomešajte kvasac, mlako mleko, so i šećer, pa ostavite na toplom oko 15 minuta. Zatim pomešajte žumanca, omekšali maslac, nadošli vasac i umesite meko testo. Pokrijte ga i ostavite da odstoji sat vremena. Za to vreme iseckajte voće i bademe, koje ćete kasnije umešati u testo. Ostavite još 20 minuta da odstoji, pa ga stavite u kalup podmazan uljem i posut brašnom. Pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Još topao ga premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu. Ohlađen secite na kriške.