Slani mafini

Potrebno je:
* 2 manje tikvice
* malo soli
* 2 jajeta
* kesica praška za pecivo
* 180 ml jogurta
* 4 kašike ulja
* 2 čaše (od jogurta) oštrog brašna

Tikvice oljuštite, narendajte, posolite i ostavite 10 minuta da odstoje. Za to vreme umutite jaja sa jogurtom, brašnom i uljem, pa dodajte tikvice ne cedeći ih. Sve dobro sjedinite i punite kalupe za mafine. Ako imate, u smesu možete da dodate malo začinskog bilja i parmezana. Pecite ih 30 minuta na 200 stepeni. Mafine služite malo prohlađene, uz kiseli mlečni napitak ili sezonsku salatu.

Pohovane

Potrebno je:
* 2 tikvice
* so
* brašno po potrebi
* kašika prezli


Tikvice oljuštite i iseckajte na tanje kolutove ako su veće, ili na šnite ako su manje. Posoliti i ostaviti pola sata da se voda iz njih ocedi.U jednu posudu staviti brašno. U drugoj posudi umutite dva jajeta i kašiku prezli.Oceđene tikvice najpre uvaljajte u brašno, a potom u jaja sa prezlama i pržite u već zagrejanom ulju dok ne porumene.Ništa prostije, a veoma ukusno! Ovaj recept ćete primenjivati i onda kad korona bude daleka prošlost.

Vitaminska čorba

Potrebno je:
* tikvica srednje veličine
* glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 3 kašike ulja
* 2 manja krompira
* čaša kisele pavlake
* žumance
* so, biber
* origano, peršun

Tikvicu očistite i isecite na kockice. Isecite i krompir na sitnije komade. Zagrejte ulje. Prodinstajte sitno seckani crni luk, a zatim dodajte beli, dinstajte malo, pa ubacite i tikvice. Još malo prodinstajte, a onda dodajte krompir, nalijte dve litre vode i kuvajte na umerenoj temperaturi. Posle pola sata začinite solju i biberom po želji. Ubacite origano i peršun, dodajte razmućeno žumance i na kraju pavlaku. Servirajte toplo.


Pljeskavice

Potrebno je:
* 750 g tikvica
* 250 g feta sira
* 2 kašicice sveže mirođije
* 120-150 g brašna
* 3 jajeta
* so, biber
* univerzalni začin
* 5-6 strukova mladog luka
* gusti jogurt
* ulje za prženje

Tikvice operite, pa ih na krupno narendajte, stavite u cediljku, posolite i ostavite oko pola sata da se ocede. U međuvremenu, iseckajte mladi luk, stavite u posudu i dodajte izmrvljeni feta sir. U to dodajte iseckanu mirođiju i brašno, posolite, pobiberite i dodajte malo univerzalnog začina. Vodite računa da ne presolite pošto je sir slan. Dodajte umućena jaja i sve dobro sjedinite. U smesu od brašna i jaja stavite oceđene tikvice, pa sve dobro promešajte. U većem tiganju zagrejte ulje, kašikom stavljajte smesu pritiskajući odozgo da dobijete pljeskavice. Sa svake strane pržite tri-četiri minuta, a potom ih stavljajte na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće. Pljeskavice možete da služite tople, sa kašikom gustog jogurta.

Slojevita torta

Potrebno je:
* 2 velike tikvice
* 6 jaja
* 6 kašika brašna
* seckan peršun
* 600 g kisele pavlake


U 2 posude narendajte po jednu očišćenu tikvicu, posolite i ostavite 20 minuta da puste vodu. Za to vreme mikserom mutite 3 jajeta, oko minut, pa dodajte osceđene tikvice iz jedne posude i 3 kašike brašna, vodeći računa da smesa ne bude tečna. Ako je retka, dodajte još malo brašna i seckani peršun. Potom obložite pleh za pečenje pek-papirom i bez ikakvog namašćivanja izlijte smesu, lepo je poravnajte da bude iste debljine i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Dok se prva kora peče, na isti način spremite smesu za drugu. Prvu ispečenu koru izvadite iz rerne, odmah skinite pek-papir i vratite ga u pleh, pa izlijte smesu za drugu koru i pecite na isti način. Pečene kore prepolovite na jednake delove. Svaku koru premažite kiselom pavlakom i ređajte jednu na drugu u činiju za serviranje. Slojevitu tortu pre služenja stavite u frižider da se dobro ohladi i sjedini.

Rolovane iz rerne

Potrebno je:
* 4 tikvice
* 3 jajeta
* 150 g feta sira
* 100 ml mleka
* 1-2 kašike kisele pavlake
* kašika brašna
* so, biber


Oprane tikvice isecite po dužini na veoma tanke listove. Na radnu površinu prvo stavite jedan listić, pa od njegove polovine drugi, pa treći, i na kraju četvrti. Na početak prvog listića stavite komadić feta sira i rolajte celom dužinom, vodeći računa da nije previše stisnuto. Slažite rolovane listove u vatrostalnu činiju premazanu puterom ili margarinom, a zatim stavite u rernu na 200 stepeni da se peče 15 do 20 minuta. Za to vreme umutite jaja, mleko, pavlaku, brašno, so i mleveni biber. Ako imate, možete da dodate i mrvljeni sir. Nakon 20 minuta pečenja, smesom prelijte rolovane tikvice i vratite ih u rernu da se peku još 20 minuta. Gotovo jelo služite uz kiselo mleko, jogurt, kefir, i neku sezonsku salatu.