Specijalitet sa mocarelom: Sočne pileće šnicle (RECEPT)

Ž. P.

19. 03. 2020. u 21:10

Evo još nekoliko recepata za ukusna jela sa mocarelom: mesne ćufte, brusketi, paradajz čorba, lazanje sa šunkom, punjeni paradajz, predjelo od patlidžana

Специјалитет са моцарелом: Сочне пилеће шницле (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

SOČNE PILEĆE ŠNICLE

Potrebno je:

2 veća komada pilećih grudi

250 g šampinjona

170 g mocarele

100 ml pavlake za kuvanje

70 g tvrdog žutog sira

po 3 kašike maslinovog ulja i proprženog susama

so, biber

Oba komada mesa isecite na po 4-6 šnicli, svaku posolite i pobiberite i, na dve kašike ulja, sa obe strane ispržite u tiganju. Na preostalom ulju, u drugom tiganju, posolite i pobiberite šampinjone isečene na listiće i dinstajte ih. Gotovi su kad voda ispari. U četvrtastu posudu prvo poslažite polovinu šnicli, potom prelijte šampinjone, na njih stavite mocarelu isečenu na krugove, zatim poređajte ostatak šnicli, pospite ih susamom, prelijte pavlakom i po vrhu pospite narendani tvrdi sir. Pecite 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.


MESNE ĆUFTE

Potrebno je:

600 g mešanog mlevenog mesa

2 čena belog luka

2 jajeta

150 g mocarele

3 kašike prezli

po kašičica soli, bibera i suvog biljnog začina

800 ml paradajz soka

peršun, bosiljak


U meso stavite sve začine, jaja i prezle, pa kada ga dobro izmesite pokvasite ruke i oblikujte ćufte, u sredinu svake stavite kockicu mocarele i dlanovima napravite loptice. Poređajte ih u širu šerpu, zalijte paradajz sokom i stavite na ringlu. Kada provri, ćufte otprilike sat vremena kuvajte polupoklopljene na srednjoj vatri. Povremeno protresite šerpu. Služite tople.


BRUSKETE

Potrebno je:

baget

4 paradajza

200 g mocarele

listovi svežeg bosiljka

50 g rendanog parmezana

so, biber

origano

prstohvat usitnjenog ruzmarina

maslinovo ulje

balzamiko sirće



Kriške hleba premažite uljem i zapecite u rerni. Treba da porumene sa obe strane. U činiji pomešajte paradajz i mocarelu isečene na kockice, kao i usitnjen bosiljak i beli luk. Začinite, pouljite, dodajte sirće, pa sve izmešajte. Sos stavite na svaku krišku, preko pospite parmezan i vratite u rernu. Kada sir počne da se topi, otprilike posle dva minuta, bruskete su gotove.



PARADAJZ ČORBA

Potrebno je:

1 kg paradajza

crveni luk

3 čena belog luka

500 ml vode

povrtna kocka supe

130 g mocarele

maslinovo ulje

so, biber

ruzmarin

0,5 l vode


Opran i na kriške isečen paradajz poređajte na pek-papir, pospite ga iseckanim crvenim i belim lukom, ruzmarinom i pospite uljem. Posolite, pobiberite i pecite otprilike pola sata na 200 stepeni. Za to vreme prokuvajte kocku u vodi, pa u povrtnu supu ubacite pečen paradajz. Kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući. Nakon toga sve usitnite štapnim mikserom i dodajte komadiće mocarele.


LAZANjE SA ŠUNKOM

Potrebno je:

pakovanje kora za lazanje

200 g mocarele

200 g praške šunke

400 g pelata paradajza

glavica crnog luka

130 g putera

4 dl mleka

2 kašike brašna

5 kašika ulja

40 g parmezana

biber, origano, bosiljak


Crni luk isečen na kockice propržiti na vrelom ulju. Kad porumeni dodajte pelat paradajza isečen na kockice i začine, pa dinstajte. Ovako dobijen sos od paradajza ohladite i izmiksajte. U šerpici otopite 100 g putera, dodajte brašno i kratko propržite. Postepeno dolivajte mleko, sve vreme mešajući. Bešamel sos takođe začinite. Vatrostalnu posudu premažite preostalim puterom, poređajte kore za lazanje, na njih stavite malo sosa od paradajza, poređajte kolutove mocarele, na njih listove šunke. Prelijte sa malo bešamel sosa. Postupak ponavljajte dok imate materijala. Na vrhu neka budu paradajz sos i kolutovi mocarele. Pecite na 220 stepeni. Lazanje su gotove kad testo omekša.


PUNjENI PARADAJZ

Potrebno je:

šaka pirinča

5 paradajza

glavica crnog luka

po 100 g ementalera i feta-sira

40 g prezli

20 g putera

700 ml povrtnog bujona

kašika iseckanog vlašca

maslinovo ulje

so, biber


U tiganju, na dve-tri kašike maslinovog ulja, pržite iseckani luk. U činiji malo izgnječite fetu i krupno narendani ementaler, dodajte prezle i dobro promešajte. Na prženi luk dodajte pirinač i pržite ga na laganoj vatri dva minuta, pa ga stavite na dno puterom podmazane vatrostalne posude. Posolite, pobiberite, stavite paradajz koji ste oprali, odsekli mu gornji deo i malo izdubili. Sve prelijte bujonom, a paradajz napunite mešavinom sireva i prezli, poklopite ga odsečenim “kapicama”. Pecite deset minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, potom prekrijte pek-papirom i pecite još pola sata. Kada je jelo gotovo, izvadite ga iz rerne i još toplo prelijte maslinovim uljem i dekorišite iseckanim vlašcem.

PREDJELO OD PATLIDžANA

Potrebno je:

2 patlidžana

3 paradajza

4 čena belog luka

250 g mocarele

rendani parmezan

so, biber

sveži listovi bosiljka

maslinovo ulje


Patlidžan, opran i isečen na kolutove, posolite i ostavite da odstoji deset minuta, pa ga isperite, posušite i pržite na ulju. Kada blago porumeni, ređajte ga na papir. Izgnječen beli luk posolite i pobiberite, paradajz i mocarelu isecite na kolutove.

U nauljenu i pek-papirom obloženu varostalnu činiju ređajte kolutove patlidžana, premažite ih belim lukom, zatim na svaki kolut stavite paradajz, na njega opran list bosiljka, ponovo poređajte mocarelu i, za kraj, patlidžan. Stavite u zagrejanu rernu i pecite otprilike šest-sedam minuta, na 220 stepeni. Izvadite i pospite krupno rendanim parmezanom i listovima bosiljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije