Specijalitet sa mocarelom: Sočne pileće šnicle (RECEPT)
19. 03. 2020. u 21:10
Evo još nekoliko recepata za ukusna jela sa mocarelom: mesne ćufte, brusketi, paradajz čorba, lazanje sa šunkom, punjeni paradajz, predjelo od patlidžana
Depositphotos
SOČNE PILEĆE ŠNICLE
Potrebno je:
2 veća komada pilećih grudi
250 g šampinjona
170 g mocarele
100 ml pavlake za kuvanje
70 g tvrdog žutog sira
po 3 kašike maslinovog ulja i proprženog susama
so, biber
Oba komada mesa isecite na po 4-6 šnicli, svaku posolite i pobiberite i, na dve kašike ulja, sa obe strane ispržite u tiganju. Na preostalom ulju, u drugom tiganju, posolite i pobiberite šampinjone isečene na listiće i dinstajte ih. Gotovi su kad voda ispari. U četvrtastu posudu prvo poslažite polovinu šnicli, potom prelijte šampinjone, na njih stavite mocarelu isečenu na krugove, zatim poređajte ostatak šnicli, pospite ih susamom, prelijte pavlakom i po vrhu pospite narendani tvrdi sir. Pecite 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
MESNE ĆUFTE
Potrebno je:
2 čena belog luka
2 jajeta
150 g mocarele
3 kašike prezli
po kašičica soli, bibera i suvog biljnog začina
800 ml paradajz soka
peršun, bosiljak

U meso stavite sve začine, jaja i prezle, pa kada ga dobro izmesite pokvasite ruke i oblikujte ćufte, u sredinu svake stavite kockicu mocarele i dlanovima napravite loptice. Poređajte ih u širu šerpu, zalijte paradajz sokom i stavite na ringlu. Kada provri, ćufte otprilike sat vremena kuvajte polupoklopljene na srednjoj vatri. Povremeno protresite šerpu. Služite tople.
BRUSKETE
Potrebno je:
baget
4 paradajza
200 g mocarele
listovi svežeg bosiljka
50 g rendanog parmezana
so, biber
origano
prstohvat usitnjenog ruzmarina
maslinovo ulje
balzamiko sirće

Kriške hleba premažite uljem i zapecite u rerni. Treba da porumene sa obe strane. U činiji pomešajte paradajz i mocarelu isečene na kockice, kao i usitnjen bosiljak i beli luk. Začinite, pouljite, dodajte sirće, pa sve izmešajte. Sos stavite na svaku krišku, preko pospite parmezan i vratite u rernu. Kada sir počne da se topi, otprilike posle dva minuta, bruskete su gotove.
PARADAJZ ČORBA
Potrebno je:
1 kg paradajza
crveni luk
3 čena belog luka
500 ml vode
povrtna kocka supe
130 g mocarele
maslinovo ulje
so, biber
ruzmarin
0,5 l vode

Opran i na kriške isečen paradajz poređajte na pek-papir, pospite ga iseckanim crvenim i belim lukom, ruzmarinom i pospite uljem. Posolite, pobiberite i pecite otprilike pola sata na 200 stepeni. Za to vreme prokuvajte kocku u vodi, pa u povrtnu supu ubacite pečen paradajz. Kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući. Nakon toga sve usitnite štapnim mikserom i dodajte komadiće mocarele.
LAZANjE SA ŠUNKOM
Potrebno je:
pakovanje kora za lazanje
200 g mocarele
400 g pelata paradajza
glavica crnog luka
130 g putera
4 dl mleka
2 kašike brašna
5 kašika ulja
40 g parmezana
biber, origano, bosiljak

Crni luk isečen na kockice propržiti na vrelom ulju. Kad porumeni dodajte pelat paradajza isečen na kockice i začine, pa dinstajte. Ovako dobijen sos od paradajza ohladite i izmiksajte. U šerpici otopite 100 g putera, dodajte brašno i kratko propržite. Postepeno dolivajte mleko, sve vreme mešajući. Bešamel sos takođe začinite. Vatrostalnu posudu premažite preostalim puterom, poređajte kore za lazanje, na njih stavite malo sosa od paradajza, poređajte kolutove mocarele, na njih listove šunke. Prelijte sa malo bešamel sosa. Postupak ponavljajte dok imate materijala. Na vrhu neka budu paradajz sos i kolutovi mocarele. Pecite na 220 stepeni. Lazanje su gotove kad testo omekša.
PUNjENI PARADAJZ
Potrebno je:
šaka pirinča
5 paradajza
glavica crnog luka
po 100 g ementalera i feta-sira
40 g prezli
20 g putera
700 ml povrtnog bujona
kašika iseckanog vlašca
maslinovo ulje
so, biber

U tiganju, na dve-tri kašike maslinovog ulja, pržite iseckani luk. U činiji malo izgnječite fetu i krupno narendani ementaler, dodajte prezle i dobro promešajte. Na prženi luk dodajte pirinač i pržite ga na laganoj vatri dva minuta, pa ga stavite na dno puterom podmazane vatrostalne posude. Posolite, pobiberite, stavite paradajz koji ste oprali, odsekli mu gornji deo i malo izdubili. Sve prelijte bujonom, a paradajz napunite mešavinom sireva i prezli, poklopite ga odsečenim “kapicama”. Pecite deset minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, potom prekrijte pek-papirom i pecite još pola sata. Kada je jelo gotovo, izvadite ga iz rerne i još toplo prelijte maslinovim uljem i dekorišite iseckanim vlašcem.
Potrebno je:
2 patlidžana
3 paradajza
4 čena belog luka
250 g mocarele
rendani parmezan
so, biber
sveži listovi bosiljka
maslinovo ulje

Patlidžan, opran i isečen na kolutove, posolite i ostavite da odstoji deset minuta, pa ga isperite, posušite i pržite na ulju. Kada blago porumeni, ređajte ga na papir. Izgnječen beli luk posolite i pobiberite, paradajz i mocarelu isecite na kolutove.
U nauljenu i pek-papirom obloženu varostalnu činiju ređajte kolutove patlidžana, premažite ih belim lukom, zatim na svaki kolut stavite paradajz, na njega opran list bosiljka, ponovo poređajte mocarelu i, za kraj, patlidžan. Stavite u zagrejanu rernu i pecite otprilike šest-sedam minuta, na 220 stepeni. Izvadite i pospite krupno rendanim parmezanom i listovima bosiljka.