ROLAT SA KOKOSOM


Potrebno je za belu smesu:

- 100 ml vode

- 100 g kristal šećera

- 100 g kokosa

- 150 g putera

- 2 kašike šećera u prahu

Za tamnu smesu:

- 300 g mlevenog keksa

- kašika kakaa

- 10 kašika skuvane crne kafe

- 100 g čokolade za kuvanje

- 150 g šećera u prahu

Prvo skuvajte kafu bez šećera i ostavite da se hladi. U šerpicu ulijte vodu, dodajte kristal šećer i mešajući kuvajte 2-3 minuta. Sklonite sa vatre, pa umešajte kokos. Smesu ostavite da se hladi, povremeno mešajući da se ne bi stvrdnula. Za to vreme dobro umutite mikserom puter sa šećerom u prahu da bude penasto i gotovo potpuno belo. Dodajte ohlađenu smesu sa kokosom, pa sve dobro sjedinite. Potom na pari ili u mikrotalasnoj rerni rastopite čokoladu, dodajte je mlevenom keksu zajedno sa ohlađenom kafom, kakaom i šećerom u prahu. Sastojke prvo sjedinite varjačom, pa mesite rukama. Smesa treba da bude čvrsta da bi se rolat lako sekao. Ako se desi da ipak nije kompaktan, dodajte još rastopljene čokolade. Smesu podelite na dva dela. Na pek-papir veličine rolata pospite šećer u prahu i razvaljajte pola tamne smese, preko stavite polovinu bele, pa ih pažljivo uz pomoć papira savijte. Isto učinite i sa drugim delom tamne i svetle smese. Rolate stavite na nekoliko sati u frižider, da bi se čokolada i puter dobro stegli, pa tek onda služite.


ČOKOLADNE LOPTICE


Potrebno je:

- 250 g šećera

- šoljica vode

- 125 g putera

- po 100 g mlevenih oraha i mlevenog keksa

- 80 g čokolade

- 2 kašičice mlevene kafe

Za glazuru:

- 100 g čokolade

- 3 kašike ulja

Stavite na ringlu pomešan šećer i vodu, a kada provri kuvajte 3-4 minuta da dobijete sirup. Pomerite sirup sa ringle, stavite puter i mešajte dok se na rastopi. Potom dodajte orahe i keks, čokoladu i kafu, pa sve fino ujednačite. Ostavite da se smesa ohladi, pa oblikujte kuglice. Kada to završite rastopite čokoladu u ulju, pa jednu po jednu lopticu umačite da dobiju finu glazuru, a potom ih slažite na tacnu sa celofanom da se dobro ocede i ohlade. Tek potom ih služite. Ako želite deblji sloj dodajte više čokolade za glazuru.



TAMNI KOLAČ



Potrebno je:

- 125 ml jake kafe

- 110 g putera

- 160 g šećera

- 1/2 kašičice vanilin šećera

- 50 g kakaa u prahu

- jaje

- 80 g slatke pavlake

- 180 g brašna

- 1/4 kašičice sode bikarbone

Za glazuru:

- 150 ml slatke pavlake

- 120 g čokolade za kuvanje

- 2 čepa "bejlis" likera

Stavite puter u kafu, pa kad se otopi na laganoj vatri dodajte kakao u prahu i šećer. Mešajte da se svi sastojci ne povežu i dobije glatka smesa bez grudvica. Sklonite sa šporeta. Kad se prohladi na sobnoj temperaturi, dodajte slatku pavlaku, jaje i brašno pomešano sa sodom bikarbonom i vanilin šećerom. Mešajte ručno da dobijete smesu bez grudvica. Sipajte je u pleh obložen pek-papirom i posut prezlama ili brašnom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen. Ostavite ga u kalupu da se ohladi, a za to vreme na laganoj vatri otopite čokoladu u slatkoj pavlaci i na kraju dodajte 2 čepa likera. Možete i više ako vam se sviđa. Izvadite kolač na tacnu ili tanjir, prelijte čokoladnom glazurom i uživajte.



STARINSKA AROMATIČNA OBLANDA



Potrebno je:

- 2 lista oblandi

- 6 belanaca

- 200 g šećera

- 200 g mlevenih oraha

Za fil:

- 6 žumanaca

- 150 g šećera

- 5 kašika skuvane jake crne kave

- 100 g čokolade za kuvanje

- 200 g putera ili margarina

Umutite belanca i šećer u gust sneg, pa dodajte mlevene orahe. Time premažite obe oblande, stavite ih na plitak pleh i nekoliko minuta pecite u rerni na 200 stepeni, da smesa dobije žućkastu boju. Umutite žumanca i šećer. Kada se smesa zgusne dodajte kafu i otopljenu čokoladu, pa još malo mutite na pari. Najpre će izgledati retko, ali će se hlađenjem stegnuti. U hladnu smesu dodajte umućen puter ili margarin. Po širini presecite oblande sa zapečenim filom, da dobijete 4 komada. I fil podelite na 4 dela. Mažite oblande i slažite ih jednu na drugu. Poslednju nemojte odmah da mažete filom, već prvo na oblande stavite nešto teže da se slepe. Tek potom nanesite fil i na poslednju oblandu i pospite je mlevenim orasima. Možete da dekorišete i glazurom. Služite isečene u željenim oblicima.



KREMASTA KAPUČINO TORTA




Potrebno je za korice:

- 5 belanaca

- 250 g šećera

- kašika brašna

- kašika sirćeta ili limunovog soka

Za osnovni krem:

- l mleka

- 5 žumanaca

- po 9 kašika šećera i gustina

- 2 kesice vanilin šećera

- 250 g putera

- po 150 g rastopljene i sitno seckane čokolade

- kesica kapučina

Za dekoraciju:

- 300 g šlag pene

- 2 kašičice nes-kafe

- listići od čokolade za ukrašavanje

Umutite penu od belanaca, dodajte šećer, brašno i sirće ili limunov sok. Umućenu smesu sipajte na pleh za pečenje obložen masnim papirom, i sušite u rerni 1-1,5 sat na 125 stepeni. Umutite žumanaca sa šećerom, brašnom i malo hladnog mleka. Preostalo mleko stavite da provri, pa skuvajte krem od umućenih žumanaca. Krem ohladite, pa mikserom umutite sa puterom. Podelite smesu na dva dela, pa u jedan dodajte rastopljenu čokoladu, a u drugi kesicu kapućina i sitno seckanu čokoladu. Zatim koricu iz rerne prepolovite, pa filujte čokoladnim kremom. Preko stavite drugu koricu i premažite kapučino kremom. Umutite šlag penu sa mlekom ili vodom, dodajte nes-kafu razmućenu u malo vode i premažite celu tortu. Po želji ukrasite listićima čokolade ili čokoladnim mrvicama, i dobro ohladite pre serviranja.