Ukusno posno jelo: Sarmice sa oslićem (RECEPT)
06. 03. 2020. u 15:10
Evo još nekoliko recepata za posna jela. Napravite: filete oslića na povrću, paprike punjene bukovačama, zelenu pastu, kanelone sa šampinjonima
Depositphotos
RIBLjE SARMICE
kiseli kupus
fileti oslića
manja šargarepe
mleveni i iseckani orasi
brašno
mešavina začina za ribu
šareni biber u zrnu
Skuvajte filete oslića i izgnječite ih viljuškom. Krupno narendajte šargarepu. Pomešajte ribu, šargarepu, mešavinu začina, biber i mlevene i iseckane orahe (procenite koliko, ali neka ne prelazi polovinu gramaže ribe), pa dobro promešajte. Fil uvijajte u listove kupusa, kao što uobičajeno zavijate sarme. Sarmice poslažite u šerpu, nalijte vodu i kuvajte dok kupus ne postane mek. Kada su gotove, dodajte zapršku od brašna i aleve paprike razmućenih u malo hladne vode. Ugasite ringlu i ostavite da se sarme još malo kračkaju.
FILETI OSLIĆA NA POVRĆU

700 g fileta oslića
po 2 paradajza i šargarepe
tikvica
4 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
lovorov list
mešavina začina za ribu
peršun, bosiljak
limun
so, mleveni biber
Povrće isecite na kolutove, peršun i bosiljak sitno iseckajte, a luk očistite i ostavite u komadu. Povrće stavite u vatrostalnu posudu poprskanu uljem i izmešajte. Pospite iseckanim začinima, dodajte i nekoliko listova lovora. U šolji pomešajte 1 dl vode, sok od jednog limuna, so, biber, mešavinu začina i maslinovo ulje. Time pospite povrće, prekrijte alu-folijom, malo je izbockajte i stavite u rernu da se peče pola sata. Za to vreme filete operite, posušite, posolite i isecite na željeni broj delova, pa ubacite u vatrostalnu posudu na povrće i zapecite desetak minuta (bez alu-folije).
PAPRIKE PUNjENE BUKOVAČAMA

6 većih ili 8 manjih crvenih paprika
700 g bukovača
jedan veći crni luk
2 čena belog luka
1 dl belog vina
maslinovo ulje
so, biber
kašika svežeg peršuna
susam
Na ulju izdinstajte iseckane pečurke i obe vrste luka. Ulijte belo vino i još dinstajte. Posolite, pobiberite, dodajte peršun. Paprike očistite, napunite pripremljenim filom, uvaljajte u susam, poprskajte uljem i pecite u rerni, otprilike 15 minuta. Dekorišite po želji.
ZELENA PASTA

400 g posne testenine
500 g brokolija
2 šake graška (može i bez njega)
1/2 kašičice iseckane ljute papričice
3 čena belog luka
1 dl maslinovog ulja
so, biber
masline ili biljni sir za posipanje
Oprane cvetove brokolija i grašak obarite u slanoj vodi, pa ocedite. Na maslinovom ulju u većem tiganju propržite sitno iseckan beli luk i ljutu papričicu. Ubacite obareno povrće i pobiberite. Sklonite sa vatre. Dodajte u tiganj testeninu skuvanu u slanoj vodi, a potom oceđenu i propranu u hladnoj. Vratite na ringlu i mešajte da se sve lepo zagreje. Gotovu pastu ukrasite iseckanim maslinama ili narendajte biljni sir.
KANELONI SA ŠAMPINjONIMA

kukuruzno brašno (16 kašika)
600 g šampinjona
400 g paradajza
2 veze praziluka
so, biber
Brašno ubacite u ključalu vodu i stalno mešajte 15 minuta, pa ga izlijte na masni papir, poravnajte i isecite na osam delova. Šampinjone (možete da ostavite malo listova za dekoraciju) i praziluk iseckajte, izdinstajte i time filujte kanelone. Ako vam ostane fila, prelijte kanelone. Pecite u plehu obloženom masnim papirom otprilike 15 minuta.