Ukusno posno jelo: Sarmice sa oslićem (RECEPT)

V. N.

06. 03. 2020. u 15:10

Evo još nekoliko recepata za posna jela. Napravite: filete oslića na povrću, paprike punjene bukovačama, zelenu pastu, kanelone sa šampinjonima

Укусно посно јело: Сармице са ослићем (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

RIBLjE SARMICE

kiseli kupus

fileti oslića

manja šargarepe

mleveni i iseckani orasi

brašno

mešavina začina za ribu

šareni biber u zrnu

Skuvajte filete oslića i izgnječite ih viljuškom. Krupno narendajte šargarepu. Pomešajte ribu, šargarepu, mešavinu začina, biber i mlevene i iseckane orahe (procenite koliko, ali neka ne prelazi polovinu gramaže ribe), pa dobro promešajte. Fil uvijajte u listove kupusa, kao što uobičajeno zavijate sarme. Sarmice poslažite u šerpu, nalijte vodu i kuvajte dok kupus ne postane mek. Kada su gotove, dodajte zapršku od brašna i aleve paprike razmućenih u malo hladne vode. Ugasite ringlu i ostavite da se sarme još malo kračkaju.


FILETI OSLIĆA NA POVRĆU



700 g fileta oslića

po 2 paradajza i šargarepe

tikvica

4 čena belog luka

4 kašike maslinovog ulja

lovorov list

mešavina začina za ribu

peršun, bosiljak

limun

so, mleveni biber

Povrće isecite na kolutove, peršun i bosiljak sitno iseckajte, a luk očistite i ostavite u komadu. Povrće stavite u vatrostalnu posudu poprskanu uljem i izmešajte. Pospite iseckanim začinima, dodajte i nekoliko listova lovora. U šolji pomešajte 1 dl vode, sok od jednog limuna, so, biber, mešavinu začina i maslinovo ulje. Time pospite povrće, prekrijte alu-folijom, malo je izbockajte i stavite u rernu da se peče pola sata. Za to vreme filete operite, posušite, posolite i isecite na željeni broj delova, pa ubacite u vatrostalnu posudu na povrće i zapecite desetak minuta (bez alu-folije).


PAPRIKE PUNjENE BUKOVAČAMA


6 većih ili 8 manjih crvenih paprika

700 g bukovača

jedan veći crni luk

2 čena belog luka

1 dl belog vina

maslinovo ulje

so, biber

kašika svežeg peršuna

susam

Na ulju izdinstajte iseckane pečurke i obe vrste luka. Ulijte belo vino i još dinstajte. Posolite, pobiberite, dodajte peršun. Paprike očistite, napunite pripremljenim filom, uvaljajte u susam, poprskajte uljem i pecite u rerni, otprilike 15 minuta. Dekorišite po želji.


ZELENA PASTA


400 g posne testenine

500 g brokolija

2 šake graška (može i bez njega)

1/2 kašičice iseckane ljute papričice

3 čena belog luka

1 dl maslinovog ulja

so, biber

masline ili biljni sir za posipanje

Oprane cvetove brokolija i grašak obarite u slanoj vodi, pa ocedite. Na maslinovom ulju u većem tiganju propržite sitno iseckan beli luk i ljutu papričicu. Ubacite obareno povrće i pobiberite. Sklonite sa vatre. Dodajte u tiganj testeninu skuvanu u slanoj vodi, a potom oceđenu i propranu u hladnoj. Vratite na ringlu i mešajte da se sve lepo zagreje. Gotovu pastu ukrasite iseckanim maslinama ili narendajte biljni sir.


KANELONI SA ŠAMPINjONIMA


kukuruzno brašno (16 kašika)

600 g šampinjona

400 g paradajza

2 veze praziluka

so, biber

Brašno ubacite u ključalu vodu i stalno mešajte 15 minuta, pa ga izlijte na masni papir, poravnajte i isecite na osam delova. Šampinjone (možete da ostavite malo listova za dekoraciju) i praziluk iseckajte, izdinstajte i time filujte kanelone. Ako vam ostane fila, prelijte kanelone. Pecite u plehu obloženom masnim papirom otprilike 15 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije