Prilog koji će vas oduševiti: Dinstani prokelj sa slaninom i krompirom (RECEPT)
19. 02. 2020. u 14:10
Evo još nekoliko recepata za priloge od prokelja. Napravite: zapečen sa belim lukom, sa orasima, fino začinjen u pavlaci, sa karfiolom i četiri vrste sira, pečeni s pečurkama, sa brusnicom
Depositphotos
POMEŠAN SA SLANINOM I KROMPIROM
Potrebno je:
* 450 g prokelja
* 300 g krompira
* 150 g slanine
* struk praziluka
* 200 g kisele pavlake
* so, biber
* suvi biljni začin
* 50 ml maslinovog ulja
Praziluk isecite sitno, a krompir na kocke ili kriške. Praziluk propržite na ulju, dodajte sitno iseckanu slaninu, propržite, ubacite prokelj (veće možete da prepolovite) i krompir, nalijte malo vode, pa dinstajte. Posolite, pobiberite, dodajte suvi biljni začin i dinstajte deset minuta, pa dodajte pavlaku. Promešajte i zapecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
ZAPEČEN SA BELIM LUKOM

Potrebno je:
* 400 g prokelja
* 2 čena belog luka
* 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
* 4 kašike maslinovog ulja
* sok od pola limuna
* morska so
Očišćen prokelj blanširajte dva minuta u kipućoj vodi, procedite, pospite ga iseckanim belim lukom i ljutom paprikom, pa poprskajte maslinovim uljem, posolite i zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, otprilike 20-25 minuta. Ako je potrebno još malo posolite i polijte limunovim sokom.
SA ORASIMA

Potrebno je:
* 1 kg prokelja
* 50 g maslaca
* glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 100 g krupnije seckanih oraha
* sok od jednog limuna
* kašičica morske soli
* biber, so
U dublju šerpu sipajte 1,5 litar vode, malo posolite. Kad provri ubacite očišćen prokelj i kuvajte 7-8 minuta, izvadite iz vode i ocedite. U velikom tiganju istopite maslac na umerenoj temperaturi, dodajte iseckani crni i beli luk. Pržite dva minuta neprekidno mešajući, pa dodajte glavice prokelja isečene na polovine. Pržite otprilike 5 minuta (ako je potrebno dodajte još maslaca). Pred kraj ubacite iseckane orahe i pržite još dva minuta. Začinite limunovim sokom, posolite, pobiberite, dobro promešajte. Ukoliko želite, pre služenja prilog možete da pospete kašičicom parmezana.
FINO ZAČINjEN U PAVLACI

Potrebno je:
* 150 g prokelja
* kašičica slačice
* kašičica senfa
* prstohvat mirođije
* 200 ml neutralne pavlake
* 2 kašičice kisele pavlake
* 1-2 kašike mlevenog parmezana
* malo putera
* malo mleka
* so, biber
* peršun
Vodu posolite, dodajte kašiku-dve mleka, pa kada gotovo provri ubacite prokelj i kuvajte 5-6 minuta. Za to vreme u tiganju (bez ulja) propržite slačicu. Kad počne da cvrči smanjite vatru na najtiše, pa dodajte malo putera. Kad počne da se topi, sipajte neutralnu pavlaku i sve dobro izmešajte. Ubacite kiselu pavlaku i senf i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu, pa ubacite mirođiju. Na kraju posolite, promešajte, pa skloniti sa vatre. Prokelj poređajte u puterom podmazanu manju vatrostalnu ili zemljanu posudu, ravnomerno ga prelijte pripremljenim sosom, pobiberite, pospite parmezanom, pa poklopite alu-folijom i pecite 15-20 minuta u rerni na 180 stepeni. Otprilike pet minuta pred kraj sklonite foliju da se fino zapeče i pospite listovima peršuna. Služite toplo kao prilog uz meso.
SA KARFIOLOM I ČETIRI VRSTE SIRA

Potrebno je:
* 500 g prokelja
* 500 g karfiola
* malo pakovanje mocarele
* 100 g narendane gaude
* 100 g kravljeg sira
* rendani parmezan
* 2 lovorova lista
* so, biber
Očišćen i opran prokelj kuvajte pet minuta u vreloj vodi u koju ste stavili lovorov list. Iscepkajte karfiol na cvetiće, operite i kuvajte pet minuta u posoljenoj vodi, pa ocedite i poslažite u vatrostalnu posudu – na primer, u sredinu karfiol, a okolo prokelj. Na to poređajte sireve i sve pospite parmezanom. Pecite u rerni desetak minuta na 200 stepeni. Najbolje se slaže uz piletinu.
SLANO - SLATKAST SA BRUSNICOM

Potrebno je:
* 1 kg prokelja
* 2 kašike maslinovog ulja
* 1/2 kašičice soli
* biber
* 1/4 šolje suvih brusnica
* rendana kora pomorandže
Na veliki pleh poređajte ceo ili prepolovljen očišćen prokelj, prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu, pa promešajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Povremeno mešajte da se prokelj ravnomerno ispeče. Zatim dodajte pomorandžinu koru i brusnice, promešajte i pecite još 7-8 minuta, dok prokelj lepo ne porumeni i postane hrskav spolja i mekan unutra. Služite toplo.