Ukusni rolati sa mesom - idealni za prazničnu trpezu
23. 12. 2019. u 18:37
Napravite: ćuretinu sa višnjama, svinjetinu sa povrćem, smokvama i orasima, mediteranski rolat, pileće grudi sa šampinjonima
Ćuretina sa višnjama Depositphotos
Ćuretina sa višnjama
Potrebno je:
* 400 g đurećeg filea * 100 g višanja * 100 ml crvenog vina * maslinovo ulje * so
Za dekoraciju:
* 100 g višanja * listovi svežeg ruzmarina
Isecite meso na šnicle i dobro ga istanjite tučkom, da bude spremno za rolovanje. Stavite višnje na svaku šniclu, pa ih urolajte, vodeći računa da je rolnica dobro zatvorena sa svih strana, kako voćni sok ne bi iscurio. U posudu za pečenje sipajte maslinovo ulje, stavite šnicle, pa sve posolite i dodajte vino. Prekrijte posudu folijom i pecite jedan sat, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ukrasite višnjama i listovima ruzmarina.
*****************************************
Svinjetina sa povrćem
Potrebno je:
* 2 kg svinjskog paufleka (deo sa stomaka, bez kostiju) * manja glavica crnog luka * 200 g šargarepe * 200 g korena peršuna (ili paškanata) * po 100 g crvene, zelene i žute paprike * kašika senfa * so, biber * kašika maslinovog ulja

Crni luk, šargarepu i koren peršuna isecite na sitne kocke, pa ih prodinstajte na maslinovom ulju, uz povremeno dolivanje vode, sve dok povrće ne omekša (pazite da se ne raspadne). Posolite i pobiberite, pa ostavite sa strane da se prohladi. Dobro utrljajte so i biber u svinjetinu, unutrašnju stranu mesa premažite senfom, pa pospite mešavinom prethodno spremljenog povrća, ravnomerno ga raspoređujući po čitavoj površini. Meso pažljivo urolajte i uvežite kanapom, ili ubacite u mrežicu. Pecite sat i po u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, u posudi u koju ste prethodno sipali malo ulja i vode, da prekriju dno. Na vrh stavite poklopac ili foliju, a tokom pečenja povremeno okrećite meso i polivajte ga sokom koji pusti. Nakon sat i po skinite poklopac i pecite još 30-45 minuta. Prohlađeno meso isecite na šnite i služite uz prilog po želji.
*****************************************
Sa smokvama i orasima
Potrebno je:
* 2 kg svinjskog karea (bez kostiju) * puna šaka iseckanih suvih smokava * puna šaka iseckanih oraha * 2-3 kašike maslinovog ulja * kašika morske soli * so, biber

Rernu zagrejte na 220 stepeni. Meso isecite tako da dobijete jednu veliku šniclu, istanjite ga malo tučkom, pa posolite i pobiberite po ukusu. Pomešajte sitno iseckane suve smokve i orahe, pa ovu mešavinu rasporedite po mesu. Pažljivo ga urolajte, obmotajte kuhinjskim koncem, prelijte maslinovim uljem i pospite kašikom morske soli, koju ćete potom dobro utrljati u meso. Stavite u nauljen pleh, pa pecite prvih 20 minuta na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još sat i po. Po završetku izvadite meso na tacnu i prekrijte ga aluminijumskom folijom. Tako ga držite petnaestak minuta, da meso fino omekša, pa skinite foliju.
*****************************************
Mediteranski
Potrebno je:
* 1 kg mlevene junetine * so, biber * 4 čena belog luka * svež bosiljak i peršun * kašika tucane crvene paprike * 90 g prezli * 100 ml mleka * jaje * maslinovo ulje * glavica crnog luka * 50 g sušenog paradajza * korica od 1 limuna * 200 g starog sira

Mleveno meso pobiberite i posolite, pa mu dodajte prethodno izblendiran miks od peršuna, belog luka, limunove kore, tucane paprike, sušenog paradajza, prezli, mleka i jajeta. Sve zamesite rukama, da dobijete kompaktnu masu. U pleh stavite pek-papir, namažite ga maslinovim uljem, pa preko rastanjite smesu od mesa, tako da njome popunite ceo pleh. Preko mesa poređajte prethodno izdinstan crni luk, ali ne do kraja - ostaviti jedan deo mesa pomoću kog ćete ga na kraju “zalepiti”. Preko luka izmrvite stari sir. Urolajte rolat na sledeći način: pek-papir krenite da uvijate od sebe ka drugom kraju. Kada papir koji se nalazi na donjoj strani stigne do mesa, sklonite ga i nastavite sa rolovanjem do kraja. Na samom završetku skinite pek-papir, pa u drugom plehu, takođe na pek-papiru, pecite rolat oko jedan sat, na temperaturi od 120 stepeni. Potom pojačajte temperaturu na 200 stepeni i tako pecite još petnaestak minuta, dok se ne zapeče. Ukrasite listovima svežeg bosiljka.
*****************************************
Pileće grudi sa šampinjonima
Potrebno je:
* pileći file * 200 g šampinjona * 2 čena belog luka * so, biber * mešavina suvih biljnih začina * ulje * 2 jajeta * 2 kašike prezli * 200 g putera

Pileća prsa isecite na šnicle, malo ih istanjite tučkom (najbolje je da ih stavite u najlon kesicu pa na dasku, da se ne bi lepila za tučak), posolite i pobiberite. Očistite šampinjone, sitno ih iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Na kraju dodajte malo mešavine suvih biljnih začina, sitno iseckani beli luk i malo bibera. Šnicle punite šampinjonima, urolajte ih, umočite u prethodno umućena jaja, pa u prezle i onda ih poređajte u vatrostalnu činiju. Malo ih pouljite, pokrijte folijom i pecite dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Nakon toga skinite foliju, premažite rolat puterom i ostavite ga još u rerni, dok ne porumeni.