Mafini, bajadere, pite, kiflice: Aromatične poslastice sa rogačem
20. 12. 2019. u 14:24
Napravite: mednu lenju pitu, pijane kiflice, raskošne bajadere, mafine sa rumom, detelinu sa suvim smokvama
Depositphotos
Medna lenja pita
Potrebno je za testo:
- 300 g oštrog brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- žumance
- 60 g masti
- 3 kašike meda
- po potrebi mleka
Za prvi fil:
- po 100 g prženih i mlevenih lešnika, mlevenog rogača, mlevenog keksa, prezli i šećera
- 300 ml vrelog mleka
- 2 kašike ruma
- 3 kašike meda
- 2 žumanca
- 3 belanca
Za drugi fil:
- 4 jabuke srednje veličine
- po 50 g šećera, mlevenog keksa i griza
- cimet
Umesite testo od navedenih sastojaka, umotajte ga u foliju i ostavite kratko u frižideru. Za prvi fil pomešajte sve suve sastojke, prelijte ih vrelim mlekom, rumom i medom, pa sve dobro sjedinite. Potom umešajte umućena žumanca, a zatim i čvrst sneg od belanaca. U pripremi drugog fila jabuke ogulite, narendajte i pomešajte sa malo cimeta i ostalim sastojcima. Polovinu testa razvaljajte, položite u dublji pleh, preko testa ravnomerno rasporedite polovinu prvog fila, a na ovaj fil polovinu drugog. Postupak sa filovima ponovite, a na kraju razvaljajte i drugu polovinu testa pa prekrijte fil. Lenju pitu lagano utapkajte, na nekoliko mesta izbockajte viljuškom i stavite u rernu da se peče na 190 stepeni 40-45 minuta. Na sredini pečenja otvorite rernu i četkicom premažite pitu uljem, pa isto ponovite kad je gotova. Pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odstoji pre služenja.
Pijane kiflice
Potrebno je za testo:
- po 300 g oštrog i mekog brašna
- 250 g omekšalog margarina
- 200 g čvrste bele masti
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike meda
- 2 čepa rakije
- 2 kašike belog sirćeta
- 7 kašika hladne vode
Za fil od maka:
- 100 g mlevenog maka
- 50 g mlevenog keksa
- 4-5 kašika šećera
- po 2 kašike mlevenog rogača, pekmeza po izboru i meda
- 200 ml vrućeg mleka
Za fil od pekmeza:
- 400 g pekmeza po želji
- 50 g seckanih oraha ili lešnika
- 50 g mlevenog keksa
- kašika meda

Dobro umutite mast i margarin, pa redom postupno stavljajte sve ostale sastojke. Kad testo postane meko stavite ga da nekoliko sati odstoji u frižideru (ili pola sata u zamrzivaču). Za to vreme pripremite filove. Kod prvog fila pomešajte mak sa šećerom, rogačem i mlevenim keksom. U ključalo mleko sa medom razmutite pekmez, pa pomešajte s makom, a potom kratko stavite u frižider da očvrsne. U pripremi drugog fila razradite zajedno pekmez i med, pa umešajte keks i orahe. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tanko testo, a potom secite za kiflice ili neki drugi oblik. Kombinovano stavljajte kašičicom filove, motajte kiflice ili kolačiće drugog oblika, pa stavite da se peku u rerni na 180 stepeni, 15-ak minuta. Dok su tople uvaljajte ih u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.
Raskošne bajadere
Potrebno je:
- 250 g rogača (sitno mlevenog)
- 250 g mlevenog keksa
- 100 ml pavlake
- 100 ml mleka
- kesica vanilin šećera
- 2 kesice rum šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 kašičice narendane kore limuna
Za glazuru:
- kašika ulja
- 100 g tamne čokolade

U mleveni keks pomešajte rogač, rendani limun, vanilin i rum šećer. Umesto rum šećera možete da stavite 3-4 kašičice ruma. Mleko, šlag i šećer stavite da kuvaju, lagano mešajući dok se šećer otopi, a potom sklonite sa vatre i prelijte preko smese sa keksom i rogačom. Sve dobro izmešajte, pa sipajte u duguljasti pleh i rukama ravnomerno oblikujte bajaderu. Potom čokoladu otopite u ulju i prelijte preko bajadere da dobije glazuru. Staviti u frizider da odstoji sat vremena. Pospite u tankom sloju prah šećerom, a onda secite na kvadratiće i služite.
Mafini sa rumom
Potrebno je:
- kašika omekšalog putera
- 4 jajeta
- 120 g smeđeg šećera
- 35 g rogača
- 60 g suvog grožđa
- 2 kašike ruma
- 60 g grubo seckane čokolade
- 100 g brašna
- ravna kašičica praška za pecivo
Za glazuru:
- 70 g čokolade za kuvanje
- kašičica mleka
- 1/2 kašičice ulja

Potopite suvo grožđe u rum i ostavite oko 15 minuta da odstoji. Penasto umutite omekšali puter i šećer, dodajte jaja, pa smesu dobro umutite. Dodajte rogač, brašno pomešano sa praškom za pecivo, a na kraju čokoladu i natopljeno grožđe. Smesu rasporediti u modlice za mafine i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Na pari otopite sve sastojke za glazuru i lagano prelijte po svakom prohlađenom mafinu.
Detelina sa suvim smokvama
Potrebno je:
- 200 ml glatkog pšeničnog brašna
- 100 g kristal šećera
- 100 g grubo mlevenog rogača
- 2 kašike džema od smokava
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 5 sitno seckanih suvih smokava
- jaje
- 100 g omekšalog putera
- kesica burbon vanilin šećera

Prstima lagano izmešajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i mlevenim rogačom. Potom umešajte sitno seckane suve smokve i džem od smokava. I dalje prstima pravite ujednačenu mešavinu dodajući još i sitno seckani puter. Kompaktno dobijeno testo razvaljajte na radnu podlogu posutu brašnom, debljine do 3 mm, a potom kalupima vadite kolačiće oblika deteline. U tepsiji premazanoj sa malo otopljenog putera i posutoj sa brašnom slažite keksiće i pecite u rerni na 180 stepeni, 10 minuta. Služite ih ohlađene.