Mafini, bajadere, pite, kiflice: Aromatične poslastice sa rogačem

Ž. P.

20. 12. 2019. u 14:24

Napravite: mednu lenju pitu, pijane kiflice, raskošne bajadere, mafine sa rumom, detelinu sa suvim smokvama

Мафини, бајадере, пите, кифлице: Ароматичне посластице са рогачем

Depositphotos

Medna lenja pita

Potrebno je za testo:

- 300 g oštrog brašna

- 100 g šećera

- 1/2 kesice praška za pecivo

- žumance

- 60 g masti

- 3 kašike meda

- po potrebi mleka

Za prvi fil:

- po 100 g prženih i mlevenih lešnika, mlevenog rogača, mlevenog keksa, prezli i šećera

- 300 ml vrelog mleka

- 2 kašike ruma

- 3 kašike meda

- 2 žumanca

- 3 belanca

Za drugi fil:

- 4 jabuke srednje veličine

- po 50 g šećera, mlevenog keksa i griza

- cimet

Umesite testo od navedenih sastojaka, umotajte ga u foliju i ostavite kratko u frižideru. Za prvi fil pomešajte sve suve sastojke, prelijte ih vrelim mlekom, rumom i medom, pa sve dobro sjedinite. Potom umešajte umućena žumanca, a zatim i čvrst sneg od belanaca. U pripremi drugog fila jabuke ogulite, narendajte i pomešajte sa malo cimeta i ostalim sastojcima. Polovinu testa razvaljajte, položite u dublji pleh, preko testa ravnomerno rasporedite polovinu prvog fila, a na ovaj fil polovinu drugog. Postupak sa filovima ponovite, a na kraju razvaljajte i drugu polovinu testa pa prekrijte fil. Lenju pitu lagano utapkajte, na nekoliko mesta izbockajte viljuškom i stavite u rernu da se peče na 190 stepeni 40-45 minuta. Na sredini pečenja otvorite rernu i četkicom premažite pitu uljem, pa isto ponovite kad je gotova. Pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odstoji pre služenja.


Pijane kiflice


Potrebno je za testo:

- po 300 g oštrog i mekog brašna

- 250 g omekšalog margarina

- 200 g čvrste bele masti

- 2 kesice vanilin šećera

- 2 kašike meda

- 2 čepa rakije

- 2 kašike belog sirćeta

- 7 kašika hladne vode

Za fil od maka:

- 100 g mlevenog maka

- 50 g mlevenog keksa

- 4-5 kašika šećera

- po 2 kašike mlevenog rogača, pekmeza po izboru i meda

- 200 ml vrućeg mleka

Za fil od pekmeza:

- 400 g pekmeza po želji

- 50 g seckanih oraha ili lešnika

- 50 g mlevenog keksa

- kašika meda

Dobro umutite mast i margarin, pa redom postupno stavljajte sve ostale sastojke. Kad testo postane meko stavite ga da nekoliko sati odstoji u frižideru (ili pola sata u zamrzivaču). Za to vreme pripremite filove. Kod prvog fila pomešajte mak sa šećerom, rogačem i mlevenim keksom. U ključalo mleko sa medom razmutite pekmez, pa pomešajte s makom, a potom kratko stavite u frižider da očvrsne. U pripremi drugog fila razradite zajedno pekmez i med, pa umešajte keks i orahe. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tanko testo, a potom secite za kiflice ili neki drugi oblik. Kombinovano stavljajte kašičicom filove, motajte kiflice ili kolačiće drugog oblika, pa stavite da se peku u rerni na 180 stepeni, 15-ak minuta. Dok su tople uvaljajte ih u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.


Raskošne bajadere


Potrebno je:

- 250 g rogača (sitno mlevenog)

- 250 g mlevenog keksa

- 100 ml pavlake

- 100 ml mleka

- kesica vanilin šećera

- 2 kesice rum šećera

- 100 g smeđeg šećera

- 2 kašičice narendane kore limuna

Za glazuru:

- kašika ulja

- 100 g tamne čokolade


U mleveni keks pomešajte rogač, rendani limun, vanilin i rum šećer. Umesto rum šećera možete da stavite 3-4 kašičice ruma. Mleko, šlag i šećer stavite da kuvaju, lagano mešajući dok se šećer otopi, a potom sklonite sa vatre i prelijte preko smese sa keksom i rogačom. Sve dobro izmešajte, pa sipajte u duguljasti pleh i rukama ravnomerno oblikujte bajaderu. Potom čokoladu otopite u ulju i prelijte preko bajadere da dobije glazuru. Staviti u frizider da odstoji sat vremena. Pospite u tankom sloju prah šećerom, a onda secite na kvadratiće i služite.


Mafini sa rumom


Potrebno je:

- kašika omekšalog putera

- 4 jajeta

- 120 g smeđeg šećera

- 35 g rogača

- 60 g suvog grožđa

- 2 kašike ruma

- 60 g grubo seckane čokolade

- 100 g brašna

- ravna kašičica praška za pecivo

Za glazuru:

- 70 g čokolade za kuvanje

- kašičica mleka

- 1/2 kašičice ulja


Potopite suvo grožđe u rum i ostavite oko 15 minuta da odstoji. Penasto umutite omekšali puter i šećer, dodajte jaja, pa smesu dobro umutite. Dodajte rogač, brašno pomešano sa praškom za pecivo, a na kraju čokoladu i natopljeno grožđe. Smesu rasporediti u modlice za mafine i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Na pari otopite sve sastojke za glazuru i lagano prelijte po svakom prohlađenom mafinu.


Detelina sa suvim smokvama


Potrebno je:

- 200 ml glatkog pšeničnog brašna

- 100 g kristal šećera

- 100 g grubo mlevenog rogača

- 2 kašike džema od smokava

- 1/2 kesice praška za pecivo

- 5 sitno seckanih suvih smokava

- jaje

- 100 g omekšalog putera

- kesica burbon vanilin šećera


Prstima lagano izmešajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i mlevenim rogačom. Potom umešajte sitno seckane suve smokve i džem od smokava. I dalje prstima pravite ujednačenu mešavinu dodajući još i sitno seckani puter. Kompaktno dobijeno testo razvaljajte na radnu podlogu posutu brašnom, debljine do 3 mm, a potom kalupima vadite kolačiće oblika deteline. U tepsiji premazanoj sa malo otopljenog putera i posutoj sa brašnom slažite keksiće i pecite u rerni na 180 stepeni, 10 minuta. Služite ih ohlađene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije