Ovo niste znali: Evo kako da pirinač bude rastresit

B. J.

18. 12. 2019. u 12:15

Ovako se priprema ova zdrava i hranljiva žitarica, na kojoj "živi" gotovo ceo Istok

Ово нисте знали: Ево како да пиринач буде растресит

Depositphotos

Volite ga u đuveču, pilavu, rižotu, sarmi, sutlijašu, kao prilog različitim vrstama jela, ali vam nikad ne "ispadne" onako kao što ga dobijete u restoranu. Ili se zrna zalepe jedno za drugo, ili se prekuva, ili je nedovoljno kuvan. Bilo kako bilo, sa pirinčem nikad niste načisto kako će da izgleda posle kuvanja.

Da vas takva neizvesnost ne bi i ubuduće pratila u kuhinji, evo kako da pripremite ovu zdravu i hranljivu žitaricu, na kojoj "živi" gotovo ceo Istok. Najpre pirinač dobro isperite u hladnoj vodi, mešajući ga rukama, sve dok ne postane potpuno bistra. Ocedite ga, sipajte u šerpu i nalijte hladnom vodom u odnosu 1:1,5. Začinite ga po želji, stavite da se kuva i, čim provri, smanjite temperaturu na najmanju jačinu da tiho vri. Ne dižite poklopac i ostavite da se kuva 15 minuta. Zatim ga sklonite sa vatre i pustite da, poklopljen, odstoji još pet minuta, pa ga dobro promešajte viljuškom, da se zrna razdvoje i rastresu. Ne zaboravite na to da pirinač, tokom kuvanja, naraste i do tri puta, pa o tome vodite računa prilikom određivanja količine za pripremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije