Odlazak pesnika i romansijera, čelnika Vukove zadužbine Miodraga Matickog: Borac za srpski jezik

B. Đ.

07. 07. 2020. u 21:21

Одлазак песника и романсијера, челника Вукове задужбине Миодрага Матицког: Борац за српски језик
Čitav radni i stvaralački vek, u institucijama kulture i kroz svoja dela, proveo je u borbi za očuvanje srpskog jezika i pisma
VRSNI poznavalac istorije naše književnosti i jezika naše prošlosti, ugledni pesnik, pripovedač, romansijer, priređivač i urednik Miodrag Maticki preminuo je u utorak iznenada u Beogradu, u 80. godini.

Čitav radni i stvaralački vek, u institucijama kulture i kroz svoja dela, proveo je u borbi za očuvanje srpskog jezika i pisma, u nastojanju da se pitanje jezika i pisma postavi kao državno pitanje.

- Kada je reč o pismu, predstoji nam mukotrpna borba za ravnopravni status ćirilice u Srbiji, da ćirilica ne bude i dalje potiskivana, da najzad stekne u praksi status zvaničnog pisma. Svesni smo da su mali efekti od vatrenih govora, potpisivanja peticija na svakojakim skupovima, kao i lepljenje plakata. Da je, možda, pravi put okretanje mladima - govorio je Maticki.

Rođen je 1. novembra 1940. godine u Velikom Središtu kod Vršca. Bio je direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, višegodišnji član UO Matice srpske, kao i njen potpredsednik, član UO Andrićeve zadužbine i Zadužbine "Dositej Obradović", kao i predsednik Upravnog odbora, a potom i predsednik Skupštine Vukove zadužbine.

Objavio je knjige pesama: "Kroz prsten jabuku", "Kirvaj"; romane: "Treći konj", "Gluva lađa", "Delta"..., i pripovetke: "Svakodnevno hvatanje veverice", "Deseti za molitvu", "Senovite priče"...

U oblasti stručnog i naučnog rada objavio je knjige: "Epika ustanka", "O srpskoj prozi", "Jezik srpskog pesništva"...

Sahrana je 10. jula u 13 sati na Novom groblju u Beogradu.


DUHOVNOST NA UDARU

Živimo u turbulentnim vremenima, u vremenima utuka koji je, u doba tranzicije, drugačije vrste. Opet se dobrano juriša na preispitivanje održivosti vukovskog modela kolektivnog identiteta. Na udar su došle i ustanove čiji je rad ugrađen u temelje srpske duhovnosti - upozoravao je Maticki.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

posmatrač i svedok

08.07.2020. 11:54

Odlaze i poslednji Mohikanci, velike ličnosti naše kulture. Ostaju mali i nesposobni. O tempora, o mores.