Epska slava heroja otpadnika: Legenda Holivuda slavi 90. rođendan

Ana Popadić

31. 05. 2020. u 09:15

Četvorostruki oskarovac Klint Istvud u anale filma ušao je sa "dolarskom trilogijom" i serijalom o čuvenom Prljavom Hariju

Епска слава хероја отпадника: Легенда Холивуда слави 90. рођендан

Klint Istvud u filmu "Dobar, loš, zao"

ŽIVOT je neprekidna škola, jer kad pomisliš da si sve naučio, pašćeš na ispitu. Zato se trudim da sebi postavljam nove izazove, da se ne ponavljam, da radim i snimam ono što nisam nikad ranije. Producenti zato baš i nisu sretni sa mnom - kazao je nedavno Klint Istvud, jedna od najvećih i najdugovečnijih holivudskih ikona. Čovek bez imena, Prljavi Hari, glumac, reditelj, producent, kompozitor i četvorostruki oskarovac danas proslavlja jubilarni, 90. rođendan.

- Kao dete mnogo vremena sam provodio sa mojim dedom, koji je tada bio u svojim devedesetim i sećam se da sam mislio: "Bože, koji ludak bi želeo da živi toliko dugo." A danas sam ja taj ludak - kazao je Istvud u nedavnom intervjuu.

NJegova cela karijera je, na neki način, prkosila normama. U srednjoj školi sanjao je da postane džez pijanista i planirao muzičku karijeru, ali ga je u jednom trenutku gluma povukla na svoju stranu iako će kasnije komponovati muziku za mnoge svoje filmove. Godinama je bio statista, da bi prve zvezdane trenutke stekao krajem pedesetih kao glavni junak TV serije Rawhide. Ali, tek po gašenju ove serije uslediće saradnja sa Serđom Leoneom i "dolarska trilogija" koja će ga upisati u istoriju sedme umetnosti.

Na predlog partnera iz serije, Istvud će pristati na ulogu Čoveka bez imena i otputovati u izolovani deo Španije kako bi sa tada malo poznatim italijanskim rediteljem 1964. snimio špageti vestern "Za šaku dolara". Usledio je nastavak "Za dolar više" i vrhunac "Dobar, loš, zao". Kada je 1967. ova trilogija premijerno prikazana u SAD postala je pravi hit. Čovek za koga je Serđo Leone svojevremeno rekao da "ima samo dva izraza lica - onaj sa šeširom i onaj bez njega" postao je nova holivudska zvezda.

"Mostovi okruga Medison"

Istvud je među prvima prepoznao važnost učešća u produkciji, a čuveni film "Obesite ga bez milosti" (1968) prvi je koji je izašao iz njegove producentske kuće "Malpaso". Tri godine kasnije, Klint će postati Prljavi Hari, brutalni policijski inspektor, a ovaj antijunak (koga je igrao u pet filmova), učvrstiće njegovu reputaciju mačo muškarca. Za razliku od "dolarske trilogije", detektiv Hari Kalahan, osim publike pridobio je i kritiku.

- On drži "magnum" i puca, retko postavlja pitanja. Nekome može da izgleda kao dobar momak, ali to je samo zato što su loši momci mnogo, mnogo gori od njega - zapisao je svojevremeno jedan kritičar.

"Prljavi Hari"

Iste godine kada i "Prljavi Hari", 1971, pojaviće se triler "Jeza u noći", Istvudov rediteljski debi, a od toga trenutka dve karijere ovog velikana ići će paralelno. Uprkos impozantnoj karijeri prvi Oskar, tačnije dva, za režiju i produkciju, dobio je tek u 62. godini za film "Neoprostivo".

- Napuniti 90 godina i biti u poslu oko 70 godina je zadivljujuće ponajviše iz razloga što je Istvud poslednja međa klasičnog Holivuda u svetu gde su protagonisti novog Holivuda, dotrajali sedamdesetogodišnjaci. U svakom slučaju, "dolarska trilogija" po strani, pravi Istvud je Prljavi Hari Dona Zigela i DŽona Milijusa, beskompromisni konzervativni pandur u vreme emancipacije crnačkih prava i hipi revolucije - ocenjuje, za "Novosti", Aleksandar Janković, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Na snimanju filma "Mistična reka"

Naš sagovornik dodaje da je Istvud heroj otpadnik koji iznad sebe ima značku, ustav, zakon i Boga. NJegova pojavnost je često tražila da zaluta u opseg prihvatljivih negativaca poput u "Bekstvu iz Alkatraza", "Bledolikom jahaču" (rimejk "Šejna") ili u ključnom revizionističkom vesternu "Neoprostivo".

Iako je Klint Istvud kao glumac postao simbol mačo muškarca, kao reditelj oko 40 filmova često je bio na strani snažnih žena i stvorio nekoliko maestralnih junakinja, poput bokserke Megi Ficdžerald u Oskarom ovenčanom hitu "Devojka od milion dolara".

"Svemirski kauboji"

- Istvud je postavio suštinski moralni kodeks romantičnog mačizma u filmovima "Beli lovac, crno srce" o DŽonu Hjustonu ili "Gran Torino". Svoju sentimentalnu stranu je predstavio u filmovima "Mostovi okruga Medison" pa čak i u "Svemirskim kaubojima". Međutim, istinske visove velikog reditelja postigao je sa dva tematsko-konceptualna filma, "Zastave naših očeva" i "Pisma sa Ivo DŽime", relativizujući uobičajen koncept pobednika i poraženih. Na stranu Oskari za dva filma, Istvud je pokazao da i posle sedamdesetog rođendana može da bude prominentan autor. Ne reditelj, nego autor. Kao u filmovima "Snajperista" ili "Nepobedivi". Narativna versatilnost, ili prostim rečima brljanje svakako postoji kao u filmovima "Drugi život" ili "15:17 do Pariza", ali to je samo dokaz da je Klint Istvud živo biće - zaključuje Janković.

"Pisma sa Ivo DŽime"

PORODICA - NAJVEĆE DOSTIGNUĆE

U DEVET decenija Istvudovog života stala je cela istorija sedme umetnosti, ali, umesto velike proslave, rođendan proslavlja u krugu najuže porodice, njegovo osmoro dece (iz dva braka i nekoliko vanbračnih veza) i partnerkom Kristinom Sandera.

- Moje najveće životno dostignuće je što se sva moja deca izvrsno slažu i vole i sede za istim stolom - kaže iskreno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije