Obeležavanje Dana Biblioteke Matice srpske samo na internetu

V. N.

utorak, 28. 04. 2020. u 09:33

Обележавање Дана Библиотеке Матице српске само на интернету

Foto D. Dozet

Biblioteka Matice srpske obeležava danas svoj dan, 28. april, u vanrednim okolnostima. Pripremljena elektronska prezentacija o Biblioteci
BIBLIOTEKA Matice srpske obeležava danas svoj dan, 28. april, u vanrednim uslovima, kratkim obraćanjem upravnika Selimira Radulovića, na sajtu i fejsbuk-stranici Biblioteke:

- Živimo u vremenu opominjućeg pandemijskog znaka koji se nadneo nad savremenim svetom. On nas je sprečio da se viđamo s dragim ljudima, da obavljamo svakodnevne obaveze, da obeležavamo datume koji nas učvršćuju u veri da kulturom možemo graditi puteve za koje znamo kuda vode. Jedan od takvih datuma je 28. april, Dan Biblioteke Matice srpske - svečani datum srpske kulture u celosti. Svest o tome da ona postoji već skoro 190 godina dovoljan je razlog da se trenutna okolnost doživi kao prolazna, kao jedna od prepreka koje su joj stajale na putu tokom niza godina - stoji u saopštenju.

Dan Biblioteke Matice srpske obeležava se od 2016. godine svečanom akademijom. Vezuje se za 28. april (po novom kalendaru) 1864. godine, kada je imovina Matice srpske, zajedno sa knjigama iz njene biblioteke predata vlasniku parobroda "Napredak" Jovanu Foroviću za prenos u Novi Sad. Povodom Dana BMS ustanovljena je i Nagrada "Zlatna knjiga BMS". Nagrada se dodeljuje za doprinos bibliotekarstvu i bibliografskom radu istaknutog naučnika, književnika ili umetnika. Nagradu može dobiti istaknuti naučnik, književnik ili umetnik ako ima svoju zadužbinu u Biblioteci Matice srpske. Nagradu čine povelja i zbornik radova sa okruglog stola o dobitniku. Prvi dobitnik nagrade je akademik Predrag Piper. Leureati nagrade, u narednim godinama, bili su Radovan Beli Marković, Svetislav Božić i Lazar Čurčić.

Za ovu priliku pripremljena je elektronska prezentacija o Biblioteci Matice, od nastanka 1826. do 2020, zatim prezentacija "Prva razmena knjiga Matice srpske s Ruskom akademijom nauka", a na svakih sat vremena, objavljivaće se po jedna pesma najistaknutijih srpskih pesnika na fejsbuk-stranici Biblioteke.