Raša Andrić Leto snima na Hvaru

A. POPADIĆ

25. 03. 2020. u 06:48

Раша Андрић Лето снима на Хвару

Raša Andrić (u sredini) tokom boravka na ostrvu Foto Privatna arhiva

Scenario za ovu porodičnu priču napisala je LJubica Luković prema istoimenom romanu Jasminke Petrović
REDITELJ Radivoje Raša Andrić sa delom ekipe početkom marta obišao je lokacije na ostrvu Hvar, gde će biti snimljen veći deo njegovog novog filma "Leto kada sam naučila da letim". Scenario za ovu porodičnu priču napisala je LJubica Luković prema istoimenom romanu Jasminke Petrović, višestruko nagrađivane spisateljice za decu. Glavna junakinja je 12-godišnja Sofija koja iz Beograda odlazi na Hvar kod babe.

Ono što je trebalo da bude dosadno leto pretvoriće se u dirljivu priču o sazrevanju, prijateljstvu, prvom poljupcu...

Ekipa je, po rečima reditelja, uspela da u poslednji čas, pre epidemije virusa korona, izvidi lokacije na Hvaru.

- Bili smo tamo nekoliko dana i našli skoro sve. Imali smo odličnog saradnika Vjeku, koji dobro poznaje Hvar. On je hajker, alpinista, hodač, i pokazao nam je neke lokacije za koje ni oni rođeni na Hvaru nikada nisu čuli - kaže, za "Novosti", Raša Andrić.

PRODUKCIJA FILM "Leto kad sam naučila da letim" snima se u produkciji kuće SENSE Production, FCS i koprodukciji Hrvatske i Bugarske. Ovaj projekat je podržao i program Kreativna Evropa MEDIA, kao i Filmska mreža Jugoistočne Evrope (SEE Cinema Network).

Reditelj kultnih ostvarenja "Tri palme za dve bitange i ribicu" (1998), "Munje!" (2001) i "Kad porastem biću Kengur" (2004), ovim filmom vraća se u bioskope posle više od petnaest godina pauze. "Leto" je podržao i Filmski centar Srbije koji mu je 2018. na konkursu dodelio 40 miliona dinara.

Andrić kaže da je uživao u dosadašnjem radu na filmu, jer su pripreme, po njemu, najlepši deo.

- Volim probe sa glumcima, rad na tekstu, maštanje, razmišljanje o projektu, sve ono što spade u pripreme. Kada se umeša budžet, novac, mašta prestaje, a počinje realnost. Pripreme su mnogo jeftinije od snimanja, što više vremena potrošiš na pripreme, to je onda manje novca za snimanje, tako štediš novac - iskren je naš sagovornik.

Na naše pitanje da li se umorio od večne "borbe" sa novcem, uštedama i ograničenjima, Andrić odgovara:

- Sa tim smo odrasli, ne samo na filmu, nego i u životu. Kao mlađi naučen si da ideš "interrejlom" da bi uštedio novac za muzeje ili za pivo. Takav nam je život. LJudi koji počinju da se bave ovim poslom to moraju da shvate. Ima genijalnih scenarija ali se, na primer, dešavaju u Saudijskoj Arabiji. U idejama treba tražiti realno, a ne maštati.

Početak snimanja planiran je za kraj leta, a kastinzi su počeli pre godinu dana.

- Najduže smo tragali za glavnom junakinjom, Sofijom, i posle iscrpnog kastinga i velikog broja prijavljenih, izbor se sveo na dve devojčice. Žao mi je zbog njih dve, što sada zbog epidemije čekaju finalnu odluku, ali nismo hteli da rizikujemo sa daljim probama. U svakom slučaju, jedna od njih dve dobiće glavnu, a druga sporednu ulogu.

A na pitanje kako izgleda njegov porodični život u danima izolacije, Andrić kaže:

- Mi smo i pre ovih saopštenja shvatili ozbiljnost situacije, počeli da se držimo svih pravila i preporuka, pa smo se do sada manje-više navikli. Volim da čitam, da me neko ostavi da čitam 15 dana neću primetiti. Da sam mlađi 20 godina i da imam buran noćni život, onda bi to bila šokantna promena, ovako je sve u redu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Duvajte ga vi iz kruga dvojke

25.03.2020. 08:14

Da je valjalo, ne bi se raspalo... Danas je to zločinačka tvorevina.