PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA


TEŠKO je. Zatvoreni smo. A niko ne razmišlja o usamljenima.

Tako, za "Novosti", govori nobelovac Peter Handke, koji sa svojom suprugom Sofi vreme karantina provodi u njihovoj kući u Šavilu, okružen šumom, na jugozapadnom obodu Pariza.

- Razmišljam o svemu ovome. Biće više mrtvih od izolacije i usamljenosti. Ne mislimo uopšte o tome. Stalno nam daju savete kako da provodimo vreme unutar porodice, da gledamo te gluposti na televiziji. Ostanite kod kuće! Gledajte televiziju! To je dosadno, nema nikakvog duha u svemu tome, u detaljima koji čine dan. Niko ne razmišlja o ljudima koji su sami. Mnogi su deprimirani - kaže Handke.

A još je i proleće!

- Napolju su samo džogeri, i to kad je najopasnije. Dotiču bez prestanka retke usamljene ljude koji šetaju ulicom. Vidim oko sebe samo ljude koji džogiraju! One najgore - kaže čovek koji u mirnodopsko vreme šeta šumom i čije pisanje, tiho kao njegovi koraci, pomera granice.

PROČITAJTE JOŠ - Peter Handke: Oživljavaju me Srbi sa Kosova

Ne voli ovo društvo u kome se sve brzo dešava, hitrim, trčećim koracima.

Iako narušenog zdravlja, Peter Handke nastoji da u čitavoj ovoj situaciji tokom pandemije koja je zapretila celom čovečanstvu zadrži vedar duh, koliko se to može. Razgovara telefonom s prijateljima, pokušava da ne misli najcrnje o tome što nas je snašlo.

- Može, eto, ipak, da se izađe pomalo - relativizuje Handke, kome, na sreću, na raspolaganju stoji ograđeni kućni vrt gde crpe inspiraciju među naslaganim koštunjavim voćem na baštenskim stolovima i poređanim naslovima retkih knjiga.

A one koji se brinu za njegovo zdravlje uverava:

- Dobro sam!

Pisac sa našim dopisnikom

Zahvalio se ovim putem i na sretenjskom odlikovanju koje mu je nedavno dodelio predsednik Srbije.


Prilika je ovo da popričamo i o njegovoj knjizi "Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine - Pravda za Srbiju", koja je nedavno izašla u izdanju "Novosti". Drago mu je zbog toga, raspituje se da li ima i drugih njegovih naslova u knjižarama. Zadovoljan je kada dobije potvrdan odgovor. Imaće ljudi, tako, šta da čitaju u ovim dugim danima izolacije. Preživeli smo, kao narod, i gore nedaće. Pisao je, baš, Handke o tome.

Nobelovac ovo vreme uglavnom provodi pišući, a šta bi drugo. Bavi se, kaže, malo i dosadnom administracijom. Šetnje su nemoguće. A to mu je potrebno. Bilo je nedavno mnogo vetra koji je čupao šume. A onda je usledilo prelepo vreme. Ali, onda više zbog korone nije mogao da izlazi...

Uz pisanje, presabira i utiske. Baš pred karantin, u pariskom pozorištu "La Kolin" je održana premijera njegovog komada "Nevini, ja i nepoznati uz regionalni put", u kome glavnu ulogu glumi njegova supruga Sofi Semen. Predstava je doživela sudbinu svih ostalih i odložena je do daljeg zbog opšte izolacije u Francuskoj. Neposredno pre toga, boravio je u rodnoj Austriji, da obnovi energiju.

Rado bi sada otišao u svoju seosku kuću. Čekajući da sve ovo prođe.


Handke u svom vrtu

Handke u svom vrtu


A GDE JE LEK

PRIČAMO i o tome kako se, navodno, pojavio tretman koji stoprocentno leči koronu...

- Zaista? A kada ćemo, onda, moći da ga kupimo? - pitanjem daje odgovor Handke na sve nelogičnosti današnjeg sveta.