Toplo bilje iz Mikinih proleća: Uručena nagrada Bojanu Vasiću

J. SIMIĆ

12. 03. 2020. u 00:16

Топло биље из Микиних пролећа: Уручена награда Бојану Васићу

Bojan Vasić i Miloš Vučević / Foto N. Karlić

Na početku 13. "Antićevih dana" u Novom Sadu u sredu uručena nagrada mladom pesniku Bojanu Vasiću za zbirku pesama "Toplo bilje" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada

URUČENjEM nagrade "Miroslav Antić" mladom pesniku Bojanu Vasiću za zbirku pesama "Toplo bilje" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, u sredu je u Novom Sadu počela 13. po redu manifestacija "Antićevi dani" koja će trajati do 13. marta.

U ime žirija, odluku o dodeli priznanja, Miroslav Radonjić obrazložio je rečima da Vasić ovom zbirkom "širi prepoznatljiv poetski prostor i na suptilan način ostvaruje dosluh sa poezijom Miroslava Antića".

Pošto je laureatu nagradu u ime Odbora "Antićevih dana" uručio gradonačelnik Miloš Vučević, Vasić je u svojoj besedi istakao da Antić nije samo impresionistički niti mistični i dečji pesnik, nego i pesnik matićevske svežine sveta.

- Blizak mi je, ne samo kao čitaocu, i onaj opori, retorički poneseni Antić, kao i njegova poema "Vojvodina", "Roždestvo tvoje" i "Kikinda" i prva zbirka pesama "Ispričano za proleće". Iz takvih proleća izrastao je i moj i svet "Toplog bilja" - rekao je laureat.

Otvarajući "Antićeve dane" u Svečanoj sali Gradske kuće, Vučević je ukazao je na simboliku ovogodišnje manifestacije, a vezuje se za broj 13: Antićevi dani su 13. po redu, traju do 13. marta, a taj datum pada u petak. Kako bi to nestašni i neukrotivi Mika Antić danas doživeo?

- Verovatno bi to za njega bio novi izazov, novi početak, jer samo to se može očekivati od neponovljivog romantika. Jednom sam pročitao da Mika piše takve stihove uz koje se i najgorča pilula života žvaće kao "mocart" kugla. Tačno tako - on topi srca bilo da piše o ljubavi, detinjstvu ili životu uopšte. Učio nas je da volimo i da gledamo u zvezde i ta učenja po Miki pravila su ljude od mnogih generacija - rekao je gradonačelnik.

Direktor KCNS Bojan Panaotović naveo je da su ovo dani poezije, kulture, stvaralaštva i slavljenje pisane reči, "jer pametni telefoni mogu čoveka da učine manje pametnim, a pisana reč, kultura i umetnost čine nas boljim, plemenitijim i kvalitetnijim ljudima".


CVEĆE ZA PESNIKA

POVODOM početka manifestacije, na grob Miroslava Antića (1932-1986), pesnika, slikara, reditelja, novinara i boema, predstavnici Grada položili su cveće na njegov grob. Takođe, učenici škole koja nosi pesnikovo ime, okupili su se pored njegove biste u Dunavskom parku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije