Novo zamešateljstvo oko izbora upravnika Narodne biblioteke Srbije, Ahmetagićeva tvrdi: Odbijena sam zbog prezimena, prebrojavao mi je krvna zrnca

D. Bt. - D. B. M.

21. 02. 2020. u 11:02

Ново замешатељство око избора управника Народне библиотеке Србије, Ахметагићева тврди: Одбијена сам због презимена, пребројавао ми је крвна зрнца
Mnogo je delikatnija poruka književnog kritičara upućena istoričaru Dejanu Ristiću, koji je takođe na konkursu odbijen

NI na sednici Vlade, održanoj u četvrtak, nije razmatran predlog Ministarstva kulture da se za upravnika Narodne biblioteke Srbije imenuje Vuk Vukićević, sadašnji direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koga je prethodno podržao UO NBS. Dodatnu senku na ponovljeni konkurs bacila je ostavka Emine Čano Tomić, člana Izvršnog odbora Sindikata Biblioteke i reakcija Jasmine Ahmetagić, koja je, kako je navela, diskvalifikovana zbog prezimena!

Podsećajući da su zaposleni u prethodna dva izbora upravnika mogli da prisustvuju sastancima UO NBS prilikom odlučivanja o prvom čoveku i da utiču na odluku, Emina Čano Tomić kaže:

- Danas, kada je Mirjana Stanišić predstavnik zaposlenih u UO ujedno i predsednik sindikata NBS, a na snazi je Statut za koji smo se borili i kada imamo kandidate iz NBS, bilo da su direktno iz struke ili su rukovodioci, naš predstavnik u UO bez konsultacije sa zaposlenima podržava kandidata za upravnika koji niti je iz bibliotečke struke, niti mnogo šta o njemu znamo. Ali ni to ne bi bilo presudno ukoliko bi odluka kolektiva bila da podrži tog kandidata. Problem vidim u tome što kolektiv nije pitan, niti mu je omogućeno da se upozna sa programima kandidata.

Pročitajte još - "Tajni" izbor upravnika: "Novosti" došle do misterioznog obrazloženja kandidata sa konkursa za prvog čoveka Narodne biblioteke

U pismu zaposlenima, članica IO je zaključila da je ovakav način funkcionisanja u suprotnosti sa njenim uverenjima i onim za šta se borila kao bibliotekar i član Sindikata. Iz tih razloga podnela je i neopozivu ostavku na članstvo u IO.

Mnogo je delikatnija poruka književnog kritičara Jasmine Ahmetagić, upućena istoričaru Dejanu Ristiću, koji je takođe na konkursu odbijen.

Jasmina Ahmetagić


- Požalila sam se ministru kulture na ponašanje predsednika UO NBS Veljka Brborića, jer mi je na razgovoru na koji sam pozvana da elaboriram svoj program rada i razvoja, čijem sam pisanju pristupila sa svom ozbiljnošću, prebrojavao krvna zrnca. Bila sam uvređena, trebalo je prvo da dokazujem da moje prezime nije smetnja poziciji za koju konkurišem. Pitana sam da objasnim šta je bošnjačka književnost. Iako sam se žalila na takvo nevaspitanje, izvinjenje nisam dobila.

U razgovoru, za "Novosti", Ahmetagić je potvrdila ovakav tok razgovora sa predsednikom UO:

- Pre svega, očekivala sam da ćemo razgovarati o mom programu i viziji razvoja Narodne biblioteke. Umesto toga, bila sam potpuno izbačena iz sedla kada me je Veljko Brborić pitao šta je to bošnjačka književnost. Nikako mi nije bilo jasno kakve veze ima bošnjačka književnost i rad biblioteke. Osećala sam da bi trebalo da dokažem da je moje prezime dostojno funkcije upravnika NBS. Bilo je to nepristojno pitanje koje je izazvalo osećaj da bi trebalo da položim za Srpkinju.

Veljko Brborić


"Prozvani" Brborić za naš list kaže da je jedno od pitanja bilo o bošnjačkoj književnosti u Srbiji, ali da to nema nikakve veze sa nacionalizmom:

- Mesec dana posle našeg razgovora ovo doživljavam kao veoma nizak udarac. Nema govora da je reč o bilo kakvoj vrsti uvrede, o čemu može svako da se uveri, jer postoji tonski zapis čitavog razgovora. Čini mi se besmislenim uopšte odgovarati na ovakvu vrstu teških optužbi.

JEDNOGLASNA ODLUKA

NA konkurs za upravnika prijavilo se šest kandidata: Vuk Vukićević, Laslo Blašković, Dejan Ristić, Jasmina Ahmetagić, Milorad Vučković i Nenad Kebara. Članovi UO Veljko Brborić, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević, Mirjana Stanišić i Aleksandar Jovanović, posle razmatranja prijava i razgovora sa kandidatima jednoglasno su dali prednost Vukićeviću, što je odobrilo i Ministarstvo kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Peconi

21.02.2020. 16:20

Tužno je kada likovi sa mentalitetom saradnika DB-a kadriraju po našim naučnim institucijama.