Tajni izbor upravnika: Novosti došle do misterioznog obrazloženja kandidata sa konkursa za prvog čoveka Narodne biblioteke

D.Bogutović - D.Matović

10. 02. 2020. u 10:00

Тајни избор управника: Новости дошле до мистериозног образложења кандидата са конкурса за првог човека Народне библиотеке

Narodna biblioteka Srbije,Foto Z. Jovanović

Kako je od šestoro kandidata, Vuk Vukićević predložen Vladi kao najbolje rešenje

KAKO smo nezvanično saznali, Ministarstvo kulture i informisanja je usvojilo predlog Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije da se za upravnika ove nacionalne institucije imenuje Vuk Vukićević, sadašnji direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Mišljenje je prosleđeno Vladi Srbije, čija reč je poslednja u ovoj proceduri.

Odluka članova UO, koja je doneta jednoglasno i prosleđena ministarstvu, već nekoliko dana je pod velom tajne, iz nepoznatih razloga. "Novosti" su došle u posed tog "misterioznog spisa".

A u njemu piše da je Upravni odbor obavio razgovore sa šestoro kandidata, među kojima je i Vukićević, a ostali su: Laslo Blašković, Dejan Ristić, Jasmina Ahmetagić, Milorad Vučković i Nenad Kebara.

Konstatovano je da je Jasmina Ahmetagić, poznati književni kritičar, uspešno obavljala više različitih poslova u Narodnoj bilioteci, na nekoliko fakulteta i u Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću. UO je, međutim, zaključio da kvalitet njenog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi, "i kao formalno prihvatljiv, nije na odgovarajućem nivou", zbog čega je i diskvalifikovana.

Dosadašnji upravnik NBS, Laslo Blašković ponudio je održiv program za naredni četvorogodišnji period, u kome, međutim, "nedostaje konkretna vizija rada same biblioteke". Pritom, kako su ocenili članovi UO, program rada je napisan "esejističkim i slobodnim stilom, a ne odgovarajućim funkcionalnim stilom". UO smatra da NBS tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata nije na svim nivoima funkcionisala na odgovarajući način.

Za Milorada Vučkovića, inače penzionera, ocenjeno je da poseduje višegodišnje radno iskustvo u rukovođenju sektorima nacionalne biblioteke i da je njegov program ambiciozan. Međutim, UO izražava sumnju da su neke njegove ideje realne i ostvarljive i zaključuje da je njegov program "više posvećen stručnom i organizacionom radu, a mnogo manje misiji NBS u kulturnom životu Srbije".

Doktor književnih nauka, pisac i privatni izdavač Nenad Kebara, nema odgovarajuće iskustvo na poslovima rukovođenja u kulturi, a njegov program rada, usmeni ekspoze i razgovor sa člnovima UO ocenjeni su kao neprihvatljiv iza izbor upravnika. Istoričar i prevodilac, dr Dejan Ristić bio je izvesno vreme na čelu NBS, ali dokumentacija o rukovođenju u kulturi koju je priložio, smatra UO, nije na odgovarajućem nivou, iako je formalno prihvatljiva. Zaključeno je da, iako, je rukovodio brojnim komisijama, nema tražene četiri godine radnog iskustva na čelnim pozicijama.


PROČITAJTE JOŠ: Handke nije pristao da Srbija bude kriva za sve: Novo, ekskluzivno izdanje kompanije "Novosti", od sutra u prodaji


Prema oceni UO, dr Vuk Vukićević je ponudio "ozbiljan program rada i uspešno ga obrazložio". Konstatovano je da se bavio različitim oblicima komunikacije i da je obavljao različite poslove u kulturi: savetnik ministra kulture, generalni sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije, nastavnik na Računarskom fakultetu, urednik u izdavačkim kućama.

- Mada njegovo stručno obrazovanje i dosadašnja delatnost nisu primarno vezani za književnost i bibliotekarstvo, ipak, ako se svi elementi njegovog dosadašnjeg rada uzmu u obzir, kandidat može voditi NBS u narednom četvorogodišnjem periodu - zaključio je UO.


Vuk Vukićević, Foto Fejsbuk

IZ DRUGOG POKUŠAJAUPRAVNIM odborom biblioteke predsedava dr Veljko Brborić. Članovi su Dragana Grujić, Dragana Tipsarević, Mirjana Stanišić i Aleksandar Jovanović. Ova konkurska procedura je, inače, sporvedena posle neuspešnog prvog pokušaja da se izabere upravnik NBS, prošlog aprila.


ZAKLjUČNO MIŠLjENjE

U ZAKLjUČNOM mišljenju UO izneto je da tri kandidata ispunjavaju uslove - Vučković, Blašković i Vukićević. Za preostala tri - Ahmetagić, Ristić i Kebara - ističu da nemaju potrebno iskustvo u rukovođenju u kulturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bre

10.02.2020. 10:58

Ха, ха, ха! Јесу ли деца са ПИСА теста писала ове редове?

pitanje za uo

10.02.2020. 18:27

A kako ste računali staž na rukovodećim mestima u kulturi. Proizvoljno ili?

javnost

10.02.2020. 18:35

Haha, pa Ristić je ubedljivo najbolji, a ovima smeta i kičma i znanje. Konkurs treba oboriti.

Kosmajac

11.02.2020. 14:05

Prvo se izbori poništavaju i odugovlače, a onda se na brzinu, preko noći i kolena donose odluke. Panika u kulturi.

kultura

12.02.2020. 18:33

Kao i svuda izabrali su najboljeg, najkompetentnijeg, najiskusnijeg, moralnu gromadu itd. Nikada u istoriji Srbija nije imala više najboljih ljudi na najodgovornijm mestima ... u svemu. Idem da se ... da proslavim...