U MUZEJU Narodnog pozorišta u sredu se otvara izložba pod nazivom "Zvonimir Krnetić, nezaboravni tenor".

- Reč je o jednom od najznačajnijih prvaka naše Opere posle Drugog svetskog rata i dugogodišnjem profesoru FMU, koji bi ove godine napunio 90 godina. Pripadao je generaciji velikana scene poput Radmile Bakočević, Milke Stojanović, Brede Kalef, Radmile Smiljanić, Miroslava Čangalovića, Nikole Mitića - kaže autor izložbe Dragan Stevović. - Izložba je retrospektivnog karaktera, a na njoj će se naći fotografije od prvih predstava na sceni NP (kao i nastupa u inostranstvu), do kraja karijere. Uz plakate i programe, posetioci će moći da vide i neke lične predmete.

Pročitajte još - POSLEDNjI POZDRAV VLADU STRUGARU: Vratio se rodnim Ulićima

Krnetić (1930-2016) rođen je u Beogradu i posle završene Srednje muzičke škole "Mokranjac" diplomirao je na odseku solo pevanja na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1960. godine, u klasi profesora Jelke Stamatović. Godinu dana proveo je na Konzervatorijumu "Benedetto Marcello" u Veneciji, a po povratku u Beograd završio je poslediplomske studije u klasi profesora Zdenke Zikove.

Bio je član Beogradske opere od 1958. do 1978. godine. Debitovao je kao Alfredo ("Travijata"), a poslednja premijernu ulogu ostvario je 1992. godine, kao Don Karlos u istoimenoj operi. Na sceni Narodnog pozorišta pevao je najznačajnije naslove u repertoaru kuće. Između ostalih, u njegovoj karijeri našli su se "Seviljski berberin", "Lučija di Lamermur", "Madam Baterflaj", "Prodana nevesta", "Evgenije Onjegin", "Faust", "Hofmanove priče", "Julije Cezar"," Boemi", "Rigoleto"...

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije, a otvorena je do 10. aprila. Dizajn izložbe i kataloga uradila je Jelena Ratković.