POSLEDNJI POZDRAV VLADU STRUGARU: Vratio se rodnim Ulićima

I. D. S.

29. 08. 2019. u 20:53

Porodica, prijatelji i poštovaoci oprostili se od Vlada Strugara

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ ВЛАДУ СТРУГАРУ: Вратио се родним Улићима

Foto I. D. S.

Poštovaoci tvog čestitog imena i dela, okupljeni su danas na poslednjem rastanku. Vraćamo se, sećamo se i promišljamo kako je bilo teško proputiti staze kojima si, odavde, od tvoje rodne kuće, stizao do Cetinja, a potom i širom Jugoslavije i sveta. Ja sam jedan od onih koji je imao sreće da te zna po bliskosti duše, po mudrosti saveta koje sam od tebe čuo, po dobroti i bliskosti. Uz iskreno žaljenje, danas se opraštamo od tebe, ali znamo da nam ostavljaš bogato, čestito, plemenito i umno delo.

Ovim rečima u četvrtak se od akademka Vlada Strugara, oprostio njegov kolega, akademik Đorđe Borozan na mesnom groblju u Donjim Ulićima, nadomak Cetinja.

Kako je kazao, Strugar je svoju porodicu i prijatelje na ovaj trenutak pripremao spokojno, znajući da se vraća kući. "Ja ću u moje Uliće", govorio im je.

Da je reč o velikom naučniku, te da će proći mnogo vremena dok Crna Gora iznedri istoričara kakav je bio Vlado Strugar, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je, po želji pokojnika, služio opelo.

Sahrani je, uz porodicu i prijatelje, prisustvovao veliki broj meštana i poštovalaca Strugarovog dela, a komemorativna sednica Crnogorske akademije nauka i umetnosti održaće se u sredu 4. septembra u Podgorici.NASTAVIĆE DA ŽIVI

Takvi ljudi nikada ne umiru. Nastavljaju da žive svojim stvaralačkim delom. Malo je istoričara na našoj sceni, koji su tako dugo intenzivno stvarali. I toliko mnogo ostvarili - kazao je u svom oproštaju od Strugara akademik CANU, Zoran Lakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije